Mažojo kauniečio krūtinėje plaka iš Rygos atskraidinta širdis

Sulaukęs trijų mėnesių šis berniukas svėrė tik tris kilogramus. Iš Rygos jam kariai sraigtasparniu atgabeno širdį, Lietuvos medikai ją persodino. Dabar vaikui – beveik metai. Įsiūta širdis kūdikio krūtinėje plaka tarsi būtų buvusi ten nuo gimimo.

Sėkminga trijų mėnesių kūdikio širdies transplantacija atlikta Santariškių klinikų Širdies chirurgijos centre. Jai vadovavo chirurgas V. Tarutis.<br>V. Balkūnas
Sėkminga trijų mėnesių kūdikio širdies transplantacija atlikta Santariškių klinikų Širdies chirurgijos centre. Jai vadovavo chirurgas V. Tarutis.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Feb 13, 2013, 8:39 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 11:39 PM

„Aišku, kad auga ne taip greitai, kaip kiti. Bet viskas vystosi kaip ir turėtų“, - džiaugėsi vaiką stebinti Santariškių klinikų kardiologė Rita Sudikienė.

Beveik visą laiką kūdikį prižiūri tėvas. Aukštas, kuklus 38-erių vyras prašė jo pavardės neminėti. Jo kalboje retkarčiais pasigirsta rusiškų žodžių. Pašnekovas greit pasitaiso, išsako mintį lietuviškai.

„Vaikščiodamas po rūsius, tvarkydamas kanalizaciją parsinešdavau įvairių bakterijų. Negalėjau dirbti savo darbo, nes labai didelė rizika užkrėsti vaiką“, - sunėręs didžiules stiprias rankas ant krūtinės pasakojo kaunietis.

Jis su darbdaviais sutarė nutraukti darbą, bent jau kol vaikas sustiprės. Šiuo metu vyras bedarbis. Po širdies transplantacijos ligoninė keliems mėnesiams jam buvo tapusi namais. Nuo rugsėjo tėvas ir sūnus didžiąją laiko dalį praleidžia namuose Kauno rajone. Kas savaitę atvažiuoja į Santariškių klinikas pasirodyti gydytojams. Važinėti į ligoninę jiems reikės artimiausius 5 metus.

„Dabar mūsų problemos įprastos. Gal tik daugiau nei kiti vaikai vaistų geria“, - priėmęs žurnalistę sūnaus palatoje pasakojo tėvas. Jis daro sūnui valgyti, prausia, rengia, žaidžia, girdo vaistus – telefone yra užsistatęs priminimą, kada kokias tabletes duoti.

Vyras vienas su kūdikiu palatoje. Motinos nematyti.

Nors moteriai motinystės atostogos, sūnus gimdytoją mato labai retai – visą savo laiką ji skiria 5-erių dukrai.

Tai dar vienas rūpestis kauniečių šeimoje. Mergaitė gydoma Santariškių klinikose, ji ruošiama operacijai. „Su ja sudėtingiau nei su jaunėliu. Šitas tai dar nevaikšto, nereikia tiek prižiūrėti“, - sakė tėvas. Jis dukros nematė kone tris mėnesius.

Vyras nuleidžia akis. Namuose jo laukia areštas – eiti į lauką pavojinga, galima parsinešti infekcijų. Taip ir leidžia dienas su sūnumi, laukdamas pavasario, kai abu galės išlįsti į gryną orą.

„O ką daryti? Kitos išeities nėra“, - žvelgdamas į kūdikį tvirtu balsu tarstelėjo santechnikas. Tėvai labai dėkingi visiems medikams - R. Sudikienei, V. Taručiui ir kitiems. Jie ragina nebijoti širdies transplantacijos - daug atvejų būna sėkmingi, o po operacijos vaikas yra visiškai sveikas, protingas, linksmas.

Berniuko gydytoja R. Sudikienė žavisi tėvų atsidavimu. „Tėvai labai šviesūs, labai protingi, tikintys. Jie džiaugiasi savo vaikais, nepaisant didelių išbandymų, kurie jiems tenka“, - apie šeimą kalbėjo ji.

Sėkminga trijų mėnesių kūdikio širdies transplantacija atlikta pernai birželį. Jai vadovavo Santariškių klinikų Širdies chirurgijos centro širdies chirurgas dr. Virgilijus Tarutis.

Šiuo metu širdies donoro ir transplantacijos laukia keturi Lietuvos vaikai. Vienam iš jų – 6 metai. Jam draugiją Santariškių klinikose palaiko senelis. Dar viena 12-metė mergaitė širdies transplantacijos laukia Paryžiaus ligoninėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.