Skauda sąnarius: kaip sau padėti?

Šaltuoju metų laiku - o taip pat pavasarį ir rudenį - labai jautrūs tampa nelabai sveiki sąnariai. Jie reaguoja į drėgmę, į besikeičiančius orus, į šaltį ir t.t. Sąnarius gelia ne tik vyresniems žmonėms - juos ima „sukti“ ir tiems, kurie kažkada juos susižeidė, tiems, kuriuos kankina autoimuninės ligos (artritai, artrozės, reumatai), tiems, kieno stuburo būklė toli gražu ne ideali... Kaip palengvinti sąnarių skausmus? Pirmiausia svarbu žinoti kelis pagrindinius dalykus:

Daugiau nuotraukų (1)

Jurga Motiejūnienė

Feb 13, 2013, 8:12 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 1:24 AM

Kai sąnarys skausmingas, patinęs, paraudęs, tepkite jį priešuždegiminiais tepalais, minutei kitai (su pertraukomis!) uždėkite ledo. Skausmams nurimus jau naudingi ir šilumos kompresai, purvo procedūros ir kiti intensyvesni gydymo metodai.

Laiku gydykite infekcines ligas, gendančius dantis, Laimo ligą, anginą. Šios ir kitos ligos gali sukelti sąnarių ligų komplikacijas.

Nesportuokite, kai sąnarių liga paaštrėja - palaukite, kol skausmai nurims. Bet vėliau priimtinas fizinis krūvis būtinas, mat mažai judant sąnario būklė vis blogėja, nes jis menkiau aprūpinamas krauju. Be to, mažai judant gali vystytis osteoporozė, hipertenzija, nutukimas. O kiekvienas papildomas kilogramas - tai krūvis, kuris tenka sąnariams. 3 nereikalingi kilogramai sąnarius veikia kaip 10 kg svoris. Būtinai atsikratykite antsvorio!

Stenkitės neperšalti, stebėkite, kad jūsų neperpūstų skersvėjai, kad nesušaltų ir nesudrėktų kojos bei rankos. Sudrėkę ir pašalę nesveiki sąnariai beveik visuomet ima labiau skaudėti. Todėl visada turėkite su savimi pirštines, nepakenks ir atsarginės kojinės.

Keiskite valgiaraštį: sumažinkite mėsos kiekį, vartokite daugiau vaisių, daržovių, imbiero, cinamono, neapdorotų grūdų produktų. Jums gali praversti papildomai vartojamas kalcis, vit.C, E, B grupės vitaminai. Taip maitinantis skausmas daug kam palengvėja.

Valgykite daugiau žuvies - joje yra medžiagų, slopinančių skausmą ir uždegiminį procesą. Tiks lašiša, silkė, skumbrė - ji net vadinama „skausmo žudike“. O štai ungurių atsisakykite - juose daug arachidinės rūgšties, skatinančios skausmo mediatorių susidarymą organizme.

Mažinkite kavos, cigarečių, alkoholio kiekius.

Koks sportas tinka skaudant sąnariams? Joga, alpinizmas, futbolas, tenisas, badmintonas, šuoliai vargina sąnarius - rinkitės vaikščiojimą pėsčiomis, plaukimą, gimnastiką, saikingą darbą su treniruokliais.

Stiprinkite imuninę sistemą - išsimiegokite, nepervarkite. Dirbdami darykite pertraukas - ilgas buvimas vienoje padėtyje kenkia skaudantiems sąnariams, nes sutrikdo kraujotaką.

Išbandykite purvo aplikacijas, vaistažolių voneles, masažus - tai daugeliu atvejų labai tinka kenčiantiems dėl sąnarių ligų. Tik nepamirškite, kad šių procedūrų nereikia atlikti sąnarių skausmams paaštrėjus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.