Mitų apie dantų implantus griovėjai

„Geriau nekalbame apie dantis...” – dažnai išgirstame sakant draugus ir pažįstamus ar giminaičius, kurie šios problemos sprendimą atidėlioja iki paskutinės akimirkos. O kai nebelieka dantų, padėti gali tik odontologas, pasiūlęs susidėti implantus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 15, 2013, 4:20 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 8:18 PM

Tuomet atrodo, jau galas! Taip, kuo ilgiau delsi, tuo brangiau moki – šiuo atveju laikas iš tiesų yra pinigai. Tačiau be dantų juk negyvensi, o juos laiku ir tinkamai susitvarkęs ir sumokėsi mažiau, ir gyvensi geriau. Kaip vėliau paaiškėja, nei to laiko tiek daug reikia sugaišti, nei pinigai nesuskaičiuojami, nei procedūra skausminga...

Kad nereikėtų kurti mitų apie dantų implantus, pateikiame 5 pagrindinius mitus ir dvi mitų griovėjas – moteris, taip susitvarkiusias dantis, kad nesiliauja kasdien laimingos šypsotis ir džiaugtis šiuolaikinės odontologijos pasiekimais. Joms antrina odontologas – 12 metų patirtį dantų implantavimo srityje turintis pirmaujančios pasaulyje odontologijos kompanijos „Nobel Biocare“ lektorius Rytų Europos šalims – gydytojas Bronius Sidaravičius. Mitų griovėjos – jo pacientės – Dubline gyvenanti prekybininkė Birutė Mackevičienė ir palangiškė, valstybinės įmonės tarnautoja Sonata Balsienė.

Mitas Nr. 1

Žinau, kad dantų implantai yra naujausias būdas atkurti prarastus dantis, bet nedarysiu to, nes tiek operacija, tiek laikotarpis po jos yra skausmingi ir nemalonūs.

B. Sidaravičius: Dantų implantavimas ir jo sėkmė visų pirma priklauso nuo to, kokius konkrečiai implantus naudojame ir kokias gydymo galimybes jie teikia. Esu išbandęs praktiškai visus Lietuvos rinkoje siūlomus implantus. Pasirinkau švediškus „Nobel Biocare“. Šios kompanijos rekomenduojami dantų implantavimo metodai pirmiausia skirti paciento fiziniam ir emociniam patogumui.

Dėl unikalių implantavimo metodikų chirurginė intervencija yra minimali, todėl pacientui neskauda, netinsta, nekraujuoja dantenos, dažniausiai po operacijos nereikia gerti antibiotikų. Net 99 proc. procedūrų su „Nobel Biocare“ implantais yra sėkmingos.

B. Mackevičienė: Prieš 10 metų susirgau panašia į paradantozę liga, kurios paaiškinti ir tinkamai gydyti nesugebėjo nė vienas valstybinės poliklinikos dantų gydytojas. Dantys ėmė klibėti ir kristi. Vienintelis dalykas, ką man siūlė odontologai – klijuojami prie dantenų protezai. Negalėjau su tuo susitaikyti, juk esu jauna moteris.

Kai užsiminiau apie dantų implantus, man patarė juos visam laikui užmiršti, nes tai skausminga ir sudėtinga operacija. Be to, pasak jų, esant mano ligai implantai nesilaikys. Mano patirtis paneigė jų žodžius.

Pirmadienį Vilniuje man įsodino implantus, tą pačią dieną grįžau į Dubliną ir antradienį jau buvau darbe. Neskaudėjo nei per procedūrą, nei po jos, negėriau jokių antibiotikų ar vaistų nuo skausmo. Iš tiesų po visko atrodžiau ir jaučiausi kaip iš naujo gimusi. Artimieji, pamatę mane po sugrįžimo, tepasakė: „Vau!“

S. Balsienė: Galiu taip pat drąsiai paneigti šį mitą. Jau po vieno apsilankymo išėjau su naujais dantimis – nei tino, nei skaudėjo. Šie implantai ir gydytojas – Dievo dovana žmonėms.

Mitas Nr. 2

Norėčiau įsidėti implantą vietoj sugedusio priekinio danties. Bet jį pašalinus, kol sugis, turėsiu vaikščioti su tarpu tarp dantų.

B. Mackevičienė: Mano istorija kaip tik apie tai. Vieną dieną staiga pamačiau, kad saujoje laikau dantų tiltą, kuris buvo pritvirtintas prie priekinių nuosavų dantų. Neišlaikę apkrovos, jie nulūžo su visa prie jų pritvirtinta „įranga“.

Gyvenu Dubline, todėl pirmiausia kreipiausi pas vietos gydytojus. Pasakė, kad reikia šalinti šaknų likučius. Paklausiau, kas po to. Pasiūlė tradicinį implantavimą, kai pašalinus savus sugedusius dantis, reikia kelis mėnesius laukti, kol užgis, ir tik tada implantuoti. Dirbu parduotuvėje, aplink nuolat žmonės, reikia bendrauti, šypsotis – apie tai negalėjo būti nė kalbos.

Apimta nevilties paskambinau pasiguosti sesei į Lietuvą. Išgirdau atsakymą, kuris man buvo kaip stebuklas. „Nieko tu nerauk, – pasakė ji. – Važiuok pas mus. Mano vyras įsidėjo implantus iš karto po dantų pašalinimo.“ Taip ir padariau. Vieno vizito metu man buvo pašalinti sugedę nuosavi dantys, sudėti implantai ir prie jų pritvirtinti nauji dantys.

S. Balsienė: „Nobel Biocare“ implantus man rekomendavo artima draugė odontologė, taip pat dirbanti su implantais, tik su pigesniais ir teikiančiais mažiau dantų gydymo galimybių. Įvertinusi mano dantų būklę, ji atvirai ir draugiškai pasakė, kad padėtis per daug sudėtinga, jog galėtų mane gydyti su savo implantais. Paklausiau jos ir jau po vieno vizito išėjau su naujais dantimis.

B. Sidaravičius: Vienas unikalių „Nobel Biocare“ dantų atkūrimo metodų – momentinis implantavimas. Tai galimybė įsodinti implantą į ką tik pašalinto danties vietą. Tai reiškia, kad žmogui nereikia būti nė dienos be danties.

Implantas paprastai įsodinamas per 10–15 minučių. Ant jo iš karto pritvirtinamas gražus laikinas dantis. Po kelių mėnesių jis pakeičiamas nuolatiniu, nuo natūralaus beveik nesiskiriančiu dantimi. Taip maksimaliai sutrumpinamas gydymo laikas, dažniausiai išvengiama siūlių ir papildomų chirurginių intervencijų. Pacientas, vos pakilęs nuo odontologo kėdės, gali gyventi įprastu ritmu.

Mitas Nr.3

Itin kankina nuimami protezai, bet norint pakeisti juos naujais dantimis ant implantų, reikės sudėtingo, brangaus ir ilgo gydymo.

B. Sidaravičius: Visus dantis praradusiems žmonėms taikoma kita unikali „Nobel Biocare“ metodika „All-on-4“ („visi ant keturių“ – liet.). Vieno žandikaulio dantims atkurti, užuot tradiciškai sriegus 6–8 dantų implantus, naudojami tik keturi.

Tai iš esmės keičia visą gydymą ir sąnaudas. „All-on-4“ leidžia išvengti sudėtingų kaulo priauginimo procedūrų, nes implantai sriegiami į tas žandikaulio vietas, kuriose praktiškai visada užtenka kaulo. Jau po vieno vizito pacientas išeina su naujais dantimis. Dėl gydymo paprastumo dažniausiai neegzistuoja nei amžiaus, nei bendros paciento sveikatos būklės apribojimų.

Nenuimami dantys ant dantų implantų leidžia netrukdomai kramtyti, netrukdo kalbėti, netrikdo skonio jutimų. Jie atrodo kaip natūralūs ir yra lengvai prižiūrimi. Sudėjus implantus pasikeičia ne tik fizinė žmogaus savijauta, bet ir emocinė būsena, bendravimas su aplinkiniais. Su šiais naujais dantimis protezus iki tol nešioję žmonės visam gyvenimui išsivaduoja ne tik iš fizinių, bet ir dvasinių kančių.

Mitas Nr. 4

Noriu įsidėti dantų implantus. Daryčiau tai kad ir šiandien, bet neturiu tam pinigų.

B.Sidaravičius: Dabar yra puiki galimybė dantų implantavimo paslaugas pirkti išsimokėtinai. Tai leidžia suteikti dantų gydymo paslaugas per trumpiausią laikotarpį, išvengiant ilgo gydymo ir procedūrų atidėliojimo. Atsakymą dėl gydymo finansavimo pacientas gauna neišeidamas iš odontologijos klinikos.

Pirmiausia sudaromas gydymo planas, įvertinama, kiek tai kainuos. Tada klinikos darbuotojai internetu kreipiasi į ilgalaikės nuomos bendrovę ir per keletą minučių gaunamas atsakymas dėl galimo finansavimo.

Nereikia laiduoti, mokėti jokių administracinių mokesčių, o metinė palūkanų norma – tik 12 proc. Suteikiama galimybė grąžinti paskolą pirma sutarto laiko ir nemokėti jokių baudų.

Mitas Nr. 5

Gal ir neblogai tie dantų implantai. Bet galbūt neverta: kaina nemaža, o po kurio laiko ir vėl teks ką nors naujo daryti.

B. Mackevičienė: Kalbėdama apie šio gydymo vertę, noriu pabrėžti gražių, tvarkingų dantų svarbą žmogaus psichologinei, emocinei būsenai. Nauji dantys ant implantų išvadavo mane nuo 10 metų trukusių fizinių ir moralinių kančių.

Kiekviena diena, kupina įtampos dėl prarandamų dantų, kainavo tiek sveikatos ir nervų, kad turėdama galimybę pasirinkti greitą, neskausmingą ir patikimą sprendimą, iš karto juo pasinaudojau.

Dabar gyvenu naują gyvenimą. Svarbiausia – šypsausi ne tik aplinkiniams, bet ir labiau patinku ir šypsausi pati sau. O tai, patikėkite, labai svarbu.

S. Balsienė: Aš taip pat buvau puolusi į baisią depresiją. Kiekvieną rytą pabusdavau su didele baime, ar mano priekiniai dantys vis dar vietoje. Pradėjusi tvarkytis visus dantis, pasveikau morališkai. Nepaisant to, kuo užsiimi gyvenime, tvarkingi dantys yra tiesiog būtini, kad jaustumei pasitikėjimą savimi.

B. Sidaravičius: Manau, neprotinga būtų taupyti savo sveikatos sąskaita. Aišku, galima bandyti laukti, taupyti, ieškoti pigesnių, bet laikinų ir nepatikimų sprendimų. Bet dažnai iš pirmo žvilgsnio pigesnis sprendimas tampa sudėtingu ir ilgu gydymu.

„Nobel Biocare“ implantams suteikia viso gyvenimo garantiją. Naujieji dantys gali tverti iki gyvenimo pabaigos, reikia tik tinkamai juos prižiūrėti.

Daugiau  galite paskaityti „Nobel Biocare“ puslapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.