6 būdai kosuliui palengvinti

Nuolatinis kosėjimas vargina, dirgina kvėpavimo takų gleivinę, neleidžia išsimiegoti. Kaip palengvinti kosinčiojo vargus? Peršalimo pradžioje ėmę kosėti padidinkite išgeriamų skysčių kiekį - labai tiks liepžiedžių, čiobrelių, šalpusnių, aviečių arbata, morkų sultys, citrinos gėrimai su medumi. Populiariosios ramunėlių arbatos nepadauginkite - ji džiovina gleivinę ir nedera su kai kuriais medikamentais (gali padidinti vaisto koncentraciją kraujyje ir taip sukelti apsinuodijimą).

Daugiau nuotraukų (1)

Jurga Motiejūnienė

Feb 17, 2013, 2:50 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 5:30 PM

Kosulį palengvins keli išbandyti būdai. Verta nepamiršti, kad šias procedūras veiksmingiau atlikti vakare, prieš miegą. Ir nakties miegas bus gilesnis, ir procedūra naudingesnė.

• Bulves išvirkite su lupenomis ir iš karto jas sutrinkite. Karštą masę sukrėskite į storo, natūralaus audinio maišelį arba ant audinio gabalo, uždėkite ant krūtinės, šiltai apsiklokite ir pagulėkite maždaug 10-15 minučių. Nuėmę kompresą, šiltai apsirenkite, išgerkite arbatos su citrina bei medumi ir vėl gulkitės į lovą. Tinkamai atlikta ši procedūra yra efektyvi - tai puiki priemonė nuo sauso kosulio, faringito bei užkimimo.

• Kojas 15 minučių pakaitinkite vandens vonelėje su druska arba garstyčiomis (50 g sausų garstyčių miltelių ištirpinkite 5 litruose karšto vandens). Eukaliptų aliejumi įtrinkite nugarą ir krūtinę, šildančiu tepalu įtrinkite padus. Išgerkite karštos liepžiedžių arbatos ir - į lovą. Po kelių procedūrų kosulys turėtų palengvėti.

• Gerai pašildykite paprastus lydytus kiaulienos taukus, supilkite juos ant storesnės natūralaus pluošto medžiagos ar medvilninio rankšluosčio ir uždėkite ant krūtinės. Atsigulę į lovą šiltai apsiklokite. Atvėsus kompresui jį galite vėl pašildyti ir procedūrą pakartoti. Tai išbandyta naminė priemonė nuo įkyraus, krūtinę draskančio kosulio. Padeda ir karštos druskos kompresai. Įkaitinkite druską keptuvėje, supilkite į medžiagos maišelį (kad ir seno megztinio užrištą rankovę) ir palaikykite ant krūtinės kol atvės. Nepamirškite šiltai apsikloti! Atvėsus druskai ją galite pakaitinti vėl ir viską pakartoti iš naujo.

• Į kiek pašildytą vandenį įpilkite truputį obuolių acto, sušlapinkite šiame skiedinyje medvilnės skiautę, išgręžkite ir uždėkite ant krūtinės, kaklo. Šiltai apvyniokite sausu audiniu, apsiklokite. Suaugusieji procedūrą gali pakartoti kelis kartus per dieną, vaikams užteks ir vieno karto.

• Suvilgykite medvilnės gabalą degtine (galite ją atskiesti ir šiek tiek pašildyti), uždėkite kompresą ant krūtinės, uždenkite polietileno gabalu, ant viršaus - vilnonio audinio. Apsirenkite megztuką, kuris prilaikytų kompresą ir - į lovą. Šiltai apsiklokite. Šį kompresą galite laikyti per naktį.

• Tai vienintelė procedūra, kurią geriau atlikti dieną, o ne vakare - vakare ji gali trukdyti užmigti. Kosulys kartais ilgai kamuoja dėl to, kad gleivės bei skrepliai tiesiog prilimpa prie kvėpavimo takų ir juos erzina. Todėl labai verta išmokti atlikti bronchų masažą - jis padės gleivėms atsiskirti ir jas atkosėti. Tačiau masažą galite atlikti ir neturėdami specialių įgūdžių - tiesiog patrinkite ir ritmiškai apie 10 minučių pastuksenkite ligoniui per nugarą. Venkite šalčio - tokį masažą galite atlikti ir per drabužį. Švelnus ritmiškas pastuksenimas per nugarą labai padeda atsikosėti ir vaikams (tik nedarykite to tada, kai ligonis turi temperatūros ir taikykite į viršutinę nugaros dalį, nemasažuokite inkstų srities).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.