Kodėl vaikas nesišypso? Jam trūksta vitaminų!

Žalios salotos - kasdien

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 18, 2013, 10:54 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 4:21 PM

Askorbo rūgštis padeda mažylio nervinei sistemai ištverti žiemos depresiją ir stresus. O jų vaikas turi nemažai - juk kaprizai, nenoras bendrauti sukelia neigiamą bendraamžių bei suaugusiųjų reakciją, ir neretai baigiasi barniais ir bausmėmis. Ir šiuo atveju vitaminai veiksmingesni už pedagoginę „rykštę!“

Nesukalbamai atžalai duokite geroką vitamino C dozę - stiklinę apelsinų sulčių, porą mandarinų, pagirdykite arbata su serbentų ar braškių uogiene. Gaminkite lapinių daržovių ir pomidorų salotas, maitinkite bulvių koše ir žiediniais kopūstais. Pamatysite: vaikas taps žvalesniu, linksmesniu, ir su juo bus lengviau susikalbėti.

Žalios salotos - kasdien

Norvegijos mokslininkai tvirtina, jog vaikams, kurie nesišypso, trūksta folio rūgšties. Jos yra lapinėse daržovėse ir žalumynuose. Be to, nesišypsančių vaikų kraujyje yra padidėjęs amino rūgšties homocisteino lygis. Tai kelia grėsmę vaiko galvos smegenų kraujagyslėms ir užkerta kelią gerai nuotaikai.

Homocisteino kiekį padidinsite kasdien duodami vaikui salotų. Tuomet jo nuotaika tikrai bus puiki.

Valgiaraštyje - ir kruopų košės

Padidėjusį vaiko nervingumą, agresyvias reakcijas padės nuslopinti B grupės vitaminai. Paprastai juos sintetina žarnyno mikroflora. Bet jei vaikas sirgo ir buvo gydomas antibiotikais, gerosios bakterijos, gaminančios vitaminus, žūva. Mažylis tampa itin sudirgęs ir susierzinęs.

Visi mano, kad dėl to kalta jo nervinė sistema, o iš tikrųjų - vitaminų trūkumas, kurį sukėlė disbakteriozė.

Vitaminas B1 (tiaminas) sumažina dirglumą ir atpalaiduoja, padidina atsparumą stresams, pagerina žarnyno darbą, užkerta kelią agresyvioms reakcijoms. Apie šio vitamino trūkumą byloja pojūtis, kai rankų ir kojų oda yra tarsi badoma mažomis adatėlėmis.

Vaikų organizmą tiaminu pasotinsite dažniau virdami avižų, grikių, miežių ir nevalytų ryžių košes su pienu. Į atžalos valgiaraštį įtraukite sojas, kukurūzus, pupas ir riešutus.

Kas nuslopina nervinę įtampą?

Vitaminas B6 (piridoksinas) ramina ne tik nervų sistemą, bet ir odos reakcijas - jis sumažina atopinio dermatito apraiškas. Šiam susirgimui itin neatsparūs kaprizingi, dažnai susierzinantys, sudirgę, greit susijaudinantys vaikai, kenčiantys nuo miego sutrikimų.

Tikrais vaistais lėkštėje taps piridoksino šaltiniai - jautiena, kepenėlės, vištiena, veršiena, pienas, kiaušiniai, kukurūzai, žirniai, bulvės, morkos, kopūstai, burokai, kopūstai, sėlenos.

Nervinę įtampą nuslopina ir vaikui lengviau užmigti padeda vitaminas B5 (pantoteno rūgštis). Jo yra vištienoje, kepenėlėse, žalios spalvos daržovėse, riešutuose.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.