Netradicinė apsauga nuo gripo: nuo muilo iki aliejaus

Yra natūralių priemonių, kurios padeda apsisaugoti nuo gripo arba greičiau pasveikti susirgus. Apžvelkime, ką rekomenduoja liaudies medicina ir natūralius gydymo bei prevencijos būdus propaguojantys gydytojai.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurga Motiejūnienė

Feb 20, 2013, 7:13 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 12:48 PM

Muilas naikina bakterijas

Kai kurie rusų medikai propaguoja štai tokį būdą saugotis nuo gripo – per gripo epidemiją du kartus per dieną kuo paprastesniu muilu (o dar geriau - ūkiniu) išsimuilinkite rankas ir muilinais pirštais gerai išvalykite nosies landas.

Muilinomis šnervėmis nevaikščiokite – po minutėlės kitos nosies landas išskalaukite švariu šiltu vandeniu. Teigiama, kad šis apsisaugojimo nuo gripo ir viršutinių kvėpavimo takų ligų metodas labai efektyvus. Mat muilas naikina bakterijas, o jos siaučiant epidemijoms dažniausiai tiesiog įkvepiamos per nosį. Kai jas sunaikiname šnervėse – virusas toliau ir nenukeliauja. Pagaliau jei viruso ir nesunaikiname, tai valydami nosį galime jį tiesiog mechaniškai pašalinti.

Vienas minusas – muilas gali sausinti nosies gleivinę. Tačiau tam galima užkirsti kelią ir kartu virusams sukurti dar vieną barjerą.

Aliejus - barjeras ligoms Ajurvedos šalininkai teigia, kad siaučiant gripui labai gerai kas rytą pasitepti nosies šnerves aliejumi. Aliejus atliks apsauginio barjero funkciją sutraukdamas į save bakterijas bei virusus. Mat aliejus, anot ajurvedos mokymo, pasižymi savybe sutraukti į save amą (įvairius toksinus, nešvarumus, kenksmingas medžiagas, šlakus). Ajurveda rekomenduoja sezamo aliejų, nes jis tinka visiems žmonėms.

Manoma, kad masažuojant aliejumi visą kūną, jis sutraukia amą iš viso organizmo ir šitaip saugo bei apvalo kūną nuo ligų. Rekomenduojama tokia procedūra: aliejus pašildomas, indas nešamas į gerai pašildytą patalpą ir juo palaipsniui, masažuojant gana giliais judesiais, neskubant įtrinamas visas kūnas. Paskui įsisupama į šiltą chalatą, užsiklojama ir ramiai pusvalandį pagulima. Jei oda labai sausa, ji aliejų sugeria, jei lieka jo perteklius - jį galima nusišluostyti arba nusiprausti.

Citrinos stiprina organizmą

Citrinos – puiki priemonė sveikatai palaikyti ir ją sustiprinti. Labai sveika kasdien išgerti vienos išspaustos citrinos sultis ir tokiu būdu palepinti organizmą visa puokšte naudingųjų medžiagų: kalio druskų, vario, vitaminų A, B1, B2, P, C ir kt. Citrinos rūgštis geba sunaikinti apie 20 bakterijų rūšių, nukenksminti virusus - taigi ji slopina ir gripo viruso vystymąsi.

Gerkite nuo seno žinomą arbatą su citrinos sultimis ir medumi – ir gripo virusui būsite atsparesni. Kad apsaugotumėte dantis, galite citrinos sultis arba arbatą su citrina gerti per šiaudelį. Jei geriate vienas sultis, turite žinoti, kad jos netinka sergantiems opalige ir padidintu skrandžio rūgštingumu.

Citrinos sultys pasitarnaus organizmui ne tik stiprindamos imunitetą, bet ir šalindamos toksinų sankaupas, švelnindamos arba panaikindamos puvimą keliančius procesus. Ne veltui liaudies medicina citrinomis gydydavo įvairiausias ligas – pradedant skorbutu, baigiant inkstų akmenlige.

Organizmui stiprinti tinka ne tik citrinos sultys, bet ir žievelė. Pavyzdžiui, seniai žinoma štai tokia organizmo stiprinimo priemonė: gana smulkiai supjaustykite visą citriną su žievele (tik prieš tai ją gerai šepetėliu ir muilu nuplaukite), įdėkite tiek pat medaus ir įpilkite tokią pat dalį brendžio. Sulipkite viską į tamsaus stiklo butelį ir padėkite saulėje (arba šiltoje vietoje) dešimčiai dienų. Po to vartokite po valgomąjį šaukštą tris kartus per dieną prieš valgį.

Poilsis - kūnui ir skrandžiui

Poilsis - gera ligų prevencijos priemonė ir dažniausiai būtina gydymo dalis. Tačiau poilsis - ne tik gulėjimas lovoje. Leiskite organizmui pailsėti ir nuo maisto. Ypač valgyti mažiau patariama karščiuojančiam žmogui. Maistu apsunkintas organizmas eikvoja energiją ir virškinimui, todėl sunkiau priešinasi ligai.

Taigi jaučiant negalavimo simptomus verčiau rinktis lengvesnius daržovių patiekalus, arbatas, sultis.

Kai kurie natūralaus gydymo šalininkai peršalus rekomenduoja išvalyti žarnyną. Teigiama, kad pasveikti padeda vidurius laisvinančios žolelių arbatos arba net klizmos - mat šios priemonės sumažina gleivių kiekį visame organizme, žmogus iškart pasijunta geriau ir lengviau sveiksta. Būtent todėl susirgus rekomenduojama riboti gleives didinantį maistą: pieną, sūrį, šaltas mišraines, riebaluose keptą maistą. Klizmų rekomenduoti nesiryžtame, o štai trumpas palengvintas pasninkas tikrai nė vienam nepakenks - nebent jums katastrofiškai trūksta svorio.

Kvėpuokite česnako garais

Česnakas pasižymi antimikrobinėmis, priešgrybelinėmis savybėmis, o česnakų svogūnėliuose esantys sulfidai veikia panašiai kaip antibiotikai. Jei pačių bakterijų česnakas ir nesunaikina, tai tikrai geba stabdyti jų dauginimąsi. Todėl siaučiant infekcijoms profilaktiškai rekomenduojama du kartus per dieną po kelias minutes pakvėpuoti susmulkinto česnako kvapu.

Patekę į kvėpavimo takus, fitoncidai tonizuos organizmą, stimuliuos kraujotaką ir neutralizuos virusus. Sunegalavę smulkinto česnako galite pasidėti ir ant staliuko prie lovos nakčiai. Galite pamėginti česnaką pakeisti perpjautu svogūnu - jo garais taip pat naudinga pakvėpuoti

Česnako galima ir suvalgyti, tačiau tada teks susitaikyti su specifiniu savo paties skleidžiamu kvapu. Be to, reikia atsiminti, kad suvalgyti česnakai gali turėti neigiamos įtakos kepenų veiklai, o didesni jo kiekiai gali sukelti virškinamojo trakto negalavimus, vidurių pūtimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų