Išsiskyrimas su mylimuoju širdį paveikia tarsi infarktas

„Mirsiu iš liūdesio“, - guodžiasi našliu netikėtai likęs penkiasdešimtmetis ar mylimojo palikta dvidešimtmetė. Dar prancūzų rašytojas Stendhalis rašė, jog ilgesio kamuojama širdis yra purtoma„siaubingų traukulių“. Ir tai nėra poetinė metafora. Tyrimai rodo, kad mylimo žmogaus praradimas ar kitos skausmingos emocijos turi įtakos širdžiai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 22, 2013, 11:23 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 7:42 AM

Sudaužytos širdies sindromas, vadinamas streso sukelta kardiomiopatija, pirmąkart pastebėtas Japonijoje po žemės drebėjimo. 70-80 proc. atvejų jį išprovokuoja stiprus psichologinis stresas - sielvartas, baimė, pyktis. Sindromą gali sukelti ir fizinis organizmo stresas - operacija, trauma, stiprus skausmas.

Vokietijoje leidžiamas žurnalas „Bunte“ apie tai kalbėjosi su Mėnezės reabilitacijos klinikos kardiologijos skyriaus vyriausiuoju gydytoju Raineriu Schubmannu, jau dvylika metų gydančiu pacientus, kuriems diagnozuotas vadinamasis sudaužytos širdies sindromas.

- Mylimąjį praradęs žmogus mano, jog turėtų mirti iš liūdesio. Ar širdies skausmas iš tikrųjų toks stiprus?

- Taip. Išsiskyrimas su mylimu partneriu ar vaiko mirtis gali sukelti funkcinį širdies sutrikimą, kurio požymiai - tokie patys, kaip ūmaus infarkto, pavyzdžiui skausmai krūtinės ląstoje, dusulys, mirties baimė.

Žmonės gali sveikai maitintis, nerūkyti, aktyviai sportuoti, išlaikyti normalų cholesterolio kiekį kraujyje, žemą kraujospūdį, o vieną dieną pajusti gresiančio infarkto požymius.

Tiriant tokių žmonių širdies vainikines arterijas kateteriu tikimasi aptikti susiaurėjimus ar užakimus, dėl ko paprastai ir vystosi širdies infarktas. Bet nieko nerandama.

- Vadinasi, nėra jokio infarkto?

- Vistik vienas tyrimas parodo, kad pasikeičia širdies forma - ji tampa kaip patyrusios infarktą. Ši būklė vadinama streso sukelta kardiomiopatija arba sudaužytos širdies sindromu.

- Kas taip paveikia širdį?

- Skausmas, liūdesys ir nusivylimas. Kai ištinka emociniu požiūriu ekstremali situacija, hormonai gali paskelbti „nepaprastąją padėtį“.

Antinksčiai išskiria pernelyg daug streso hormonų, dėl to širdies vainikinės arterijos, kaip ir infarkto atveju, ima spazmiškai susitraukinėti.

Kodėl įvyksta hormonų sprogimas - dar neaišku.

Apie šio sindromo pranašus žinome dar labai mažai. Pirmieji atvejai Europoje buvo diagnozuoti tik 2003-aisiais.

- Ar sudaužytos širdies sindromas, kaip ir infarktas, gali lemti mirtį?

- Ne. Priešingai nei infarkto atveju, patyrus sudaužytos širdies sindromą, nesuardoma nė viena širdies raumens ląstelė. Visi pojūčiai praeina po dviejų trijų savaičių.

Bet jei žmogus neišmoksta lengviau įveikti meilės rūpesčių ir stresų, širdis netrukus vėl atsiduria gniaužtuose.

- Ar jausmai iš tikrųjų turi tiek daug poveikio širdžiai?

- Daug daugiau nei iki šiol galėjome ištirti ir įrodyti. Daugybė gydytojų to vis dar nesuvokia ir nepripažįsta.

Po operacijos jie pacientams kartais papriekaištauja: „Aš sutvarkiau jūsų širdį! Kodėl esate toks liūdnas?“

Kas penktas pacientas po infarkto suserga depresija. Ir atvirkščiai - depresija irgi lemti širdies ligas.

- Ar širdies ligą sukelia rūpesčiai tiktai dėl meilės?

- Moterys dažniausiai kenčia dėl emocinių konfliktų su partneriu ar šeimos problemų, tuo tarpu vyrai labiau į širdį ima stresines situacijas ir ginčus darbo vietoje. Jie visiškai kitaip malšina širdies skausmą.

- Kitaip tariant, vyrai eina gerti alaus su bičiuliais, moterys žiūri sentimentalius filmus, klausosi sentimentalios muzikos ir kramsnoja šokoladą?

- Ką moterys žiūri ir kokių melodijų klausosi, kai jų širdis plyšta dėl meilės, nežinau. Bet viena aišku: jos dažniau verkia.

Vyrai yra linkę savo liūdesį malšinti alkoholyje ir labiau pasinerdami į darbą. Bet jei stipriosios lyties atstovas po išsiskyrimo visą dėmesį skiria tiktai darbui, šis gali būti ir nenašus, be rezultatų.

- Kaip galima užkirsti kelią tam, kad stresas ir rūpesčiai dėl meilės nesudaužytų širdies?

- Tas, kas savo skausmą išlieja draugams, šeimai ar psichikos sveikatos specialistui, apsaugo save nuo sudaužytos širdies sindromo.

Niekam tikęs metodas - „nuryti“ stresą, kaip tai daro vyrai. Nors taip elgiasi ir kai kurios mano pacientės.

Tiems žmonėms, kurie negali išsakyti savo neigiamų emocijų ar minčių, kyla didelis pavojus.

- Ar yra vaistų, malšinančių širdies skausmą?

- Nėra jokių tablečių. Medikamentais galima sumažinti pernelyg didelį išsiskyrusių streso hormonų, sukeliančių širdies vainikinių arterijų spazmus, kiekį. Bet pacientai privalėtų patys išmokti reguliuoti savo streso lygį.

Nauja Amerikos širdies asociacijos studija parodė, kad infarkto riziką perpus sumažina rytietiška atsipalaidavimo technika.

- O galbūt pacientai turėtų vėl įsimylėti?

- Tai būtų puiki gydomoji priemonė. Gaila, kad meilei negalima išrašyti recepto.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.