Keturi būdai, padėsiantys ištverti žiemos slogutį

Žiemos mėnesiais daugybė žmonių patiria lėtinį nuovargį. Laiką leidžiame namuose ar kitose patalpose, mažai būname gryname ore, energiją eikvojame nebent ruošdamiesi šventėms. O ką daryti, kai artėja pavasaris, o jėgų jam pasitikti nėra?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 25, 2013, 12:33 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 3:22 AM

Be saulės šviesos jaučiamės nelaimingi

Šaltuoju metų laiku Žemė orbitoje sukasi taip, kad per dieną gauname itin mažai saulės šviesos, be to, žiemą esame labiau nutolę nuo Saulės. Trūksta ne tik šilumos – kartu su šviesa gauname vitamino D. Remiantis statistika, beveik 90 proc. Lietuvos gyventojų patiria vitamino D trūkumą. Šis elementas gyvybiškai svarbus mūsų organizmui: stiprina kaulus, raumenis, padeda palaikyti imuninę sistemą. Nedidelė dozė ultravioletinių spindulių didina endorfinų – laimę, pasitenkinimą sukeliančių hormonų kiekį. Tad kai negauname pakankamai saulės šviesos, nuolatos jaučiamės nelaimingi ir pavargę, atrodo, progai pasitaikius užsnūstume darbe prie kompiuterio stalo.

Kas lemia nuovargį?

Sutrumpėjusios dienos išbalansuoja mūsų miego ir kėlimosi ciklą. Kai gauname mažiau saulės šviesos, pradeda trūkti melatonino ir serotonino, hormonų, kurie turi įtakos miego ritmui. Tai sukelia nuolatinį nuovargį ir norą miegoti. Šių junginių trūkumas taip pat gali lemti depresiją, beviltiškumą, apatiją, nenorą bendrauti, apetito pokyčius ir svorio augimą. Šaltis priverčia dar labiau susisukti į savo kiautą, sėdėti šiltai, eikvoti kuo mažiau energijos. Bet organizmui tai – labai blogai. Mažai judame, raumenys sustingsta, priaugame papildomų porą kilogramų, pradedame jausti nusivylimą savimi, įninkame į žiemos slogutį ir nuolatos jaučiame nuovargį... O neviltį malšiname maistu – dažniausiai saldžiu ir kaloringu, apkrauname kepenis, žiemą lėčiau pradėjusią veikti virškinimo sistemą.

Kaip atsikratyti žiemos nuovargio?

Nėra padėties be išeities: štai dalykai, kurie gali padėti kovoti su žiemos slogučiu, apatija ir nuovargiu.

1) Visų pirma, išsimiegokite. Daugybė žmonių per parą miega vos kelias valandas. To organizmui per mažai. Neseniai mokslininkų įrodyta, kad miegas turi didelės įtakos imunitetui – neišsimiegojus kelias dienas atsparumas ligoms krenta iki minimumo. Patarimas: prieš eidami miegoti negerkite kavos, nevartokite alkoholio, išjunkite televizorių, kad šis netrukdytų, o kambaryje būtų tylu ir ramu. Taip puikiai pailsėsite ir būsite žvalūs.

2) Atkreipkite dėmesį į tai, ką valgote. Saldūs maisto produktai ir įvairūs angliavandeniai pakelia cukraus kiekį kraujyje, todėl pavalgius vėl greitai pajuntamas alkis. Būtina subalansuoti racioną, vartoti daugiau daržovių, vaisių. Tyrimais įrodyta, kad žmonės, pasirinkę sveiką dietą, žiemos mėnesius ištveria lengviau: jų nekankina chroniškas nuovargis, su maistu jie gauna pakankamai vitaminų, būtinų mineralų. Kita vertus, jei manote, kad niekaip neįstengsite visiškai taisyklingai maitintis, galite įsigyti kokių nors multivitaminų kompleksą. Ši išeitis taip pat nebloga, svarbu papildų nevartoti vietoj maisto!

3) Mankštinkitės. Jei manote, kad mankštinimasis atima daug energijos – tokia nuomonė neteisinga: iš tiesų sportas suteikia jėgų: tyrimais įrodyta, kad žmonės, kurie ėmė mankštintis, jautėsi mažiau apatiški ir nuvargę, negu tie, kurie visiškai nesportavo. Mankštintis reikėtų apie pusvalandį per dieną, na, o jei neturite tam laiko, atlikite bent 5–10 min. mankštą ryte ar bent jau dienos metu ilgėliau pasivaikščiokite, pakvėpuokite grynu oru. Taigi, daugiau judėkite, ir turėsite daugiau jėgų!

4) Pasitikrinkite sveikatą. Gali būti ir taip, jog jūsų savijauta suprastėjusi dėl sveikatos problemų. Lėtinį nuovargį gali sukelti taip pat žiemą dažnesnės ligos: avitaminozė (kai organizmą ilgą laiką negauna vieno arba kelių skirtingų vitaminų), mažakraujystė (kai trūksta geležies, sumažėjo raudonųjų kraujo kūnelių). Kartais šie simptomai gali pasireikšti dėl rimtesnių sveikatos sutrikimų: cukrinio diabeto (kai kraujyje padidėja gliukozės kiekis, kyla angliavandenių apytakos sutrikimų: būtinas gydymas), įvairių chroniškų širdies ligų, depresijos, įvairūs miego sutrikimai. Rūpinkimės savo sveikata ir pavasarį pasitikime kupini jėgų!

Daugiau straipsnių apie sveikatą ir organizmo stiprinimą ieškokite specialioje rubrikoje "Sveikatos gidas". 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.