Operacijos, kurią patyrė V. Cololo, prireikia moterims po gimdymo

Tokiais atvejais šią problemą išsprendžia tik operacija.

Kartais vyrų kūno formos primena nėščių moterų formas.<br>V.Balkūnas
Kartais vyrų kūno formos primena nėščių moterų formas.<br>V.Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Lileikienė

2013-02-25 10:19, atnaujinta 2018-03-11 03:38

Sporto salė nepadėjo

Jurgitos dvyniams buvo dveji, kai ji visiškai prarado viltį susigrąžinti plokščią pilvą. Po gimdymo ant pilvo atsirado odos perteklius. Oda liko nukarusi, panaši į prijuostę papilvėje.

Moteris nedrįso apsinuoginti paplūdimyje, ėmė gėdytis nusirengti net vyro akivaizdoje.

Atsikratyti po gimdymo suglebusio pilvo ji bandė liedama prakaitą sporto salėje, darydama specialius pilvo presą stiprinančius pratimus. Veltui. „Dėl tam tikrų anatominių pokyčių atsikratyti nukarusio pilvo paprastomis priemonėmis neįmanoma“, - tvirtino vilnietis plastikos chirurgas medicinos mokslų daktaras Darius Radzevičius.

Tokiais atvejais šią problemą išsprendžia tik operacija.

Pilvas netenka tonuso

- Kodėl po gimdymo pasikeičia moters kūno formos?

- Tai lemia daugybė veiksnių. Pilvas nudrimba, kai staiga sumažėja jo tūris. Oda nebesugeba susitraukti, lieka jos perteklius.

Kai moteris išnešioja didelį vaisių ar keletą jų - dvynukus ar trynukus - pilvas išsitempia labiau, todėl sunkiau susigrąžinti buvusią formą.

Daug ką lemia odos elastingumas, pilvo raumenų būklė, tai, kiek moteris sportavo iki nėštumo, galų gale - organizmo savybės atgauti buvusią formą.

- Ar įmanoma moteriai pačiai atgauti pradinę pilvo formą?

- Daugeliui moterų po gimdymo pilvo oda ir raumenys grįžta į pradinę formą. Bet būna atvejų, kai tai neįmanoma.

Išilgai pilvo nuo krūtinkaulio apačios iki gaktos tęsiasi 30-40 centimetrų ilgio ir 1-2 centimetrų pločio vadinamoji baltoji linija. Nuo jos į šonus prasideda pilvo raumenys.

Nėštumo metu, pilvui didėjant, ši linija išsiplečia iki 4-5 centimetrų. O moteriai pagimdžius, kartais ji nebesusitraukia.

Išsiplėtus šiai linijai, pilvo preso raumenys taip pat pasislenka į šonus. Dėl to pilvas nebetenka tonuso, suglemba.

Moteris gali išlieti daug prakaito sportuodama, tačiau pilvas vis tiek lieka suglebęs, nes pilvo preso raumenys yra praradę savo poziciją.

Pilvo odoje atsiranda strijos, o jei vėliau kaupiasi riebalai - pilvas vis labiau didėja. Susiformuoja darinys, panašus į prijuostę - jis taip ir vadinamas - pilvo sienos prijuostės deformacija.

Pavojinga greitai lieknėti

- Ar pilvas deformuojasi tik po nėštumo ir gimdymo?

- Tai gali atsitikti ir tuomet, kai nutukęs žmogus staiga netenka daug svorio - tuomet pilvas suglemba lygiai taip pat, kaip ir pagimdžiusioms moterims.

- Ar ši deformacija atsiranda tik stambaus sudėjimo žmonėms?

- Ne. Tenka matyti ir lieknų moterų, ant kurių pilvo po gimdymo susiformavo vadinamoji prijuostė.

- Ar moterys su tuo lengvai susitaiko? Kaip jos sprendžia šią problemą?

- Jos jaučia diskomfortą, nes negali nešioti drabužių, apnuoginančių pilvą, negali nešioti dviejų dalių bikinio. Jos gėdijasi savo pilvo, nes jis yra negražus.

Pirmiausia jos bando slėpti pilvą drabužiais ir imasi paprasčiausių priemonių, pavyzdžiui, specialių kremų, stangrinančių odą, bei sporto.

Daugeliu atvejų reikalinga operacija. Tik taip įmanoma į pradinę padėtį sugrąžinti baltąją liniją. Kai ši linija sutraukiama, į vietą sugrįžta ir raumenys. Tuomet jie gali įsitempti per visą pilvo plotį, o moteris galės džiaugtis plokščiu pilvu.

Pas chirurgą - po metų

- Kiek laiko turi praeiti po gimdymo, kad būtų aišku: pilvas nebesusitrauks?

- Praėjus mėnesiui ar dviem po gimdymo tikrai neverta lėkti pas plastikos chirurgą. Turėtų praeiti pusė metų, net metai. Be to, patartina pradėti ne nuo plastinės chirurgijos, bet nuo paprastesnių priemonių, tai yra, nuo sportavimo, odos priežiūros priemonių, mitybos korekcijos.

Tik tuomet, kai niekas nepadeda, vertėtų eiti pas chirurgą.

- Ar Lietuvoje tokios operacijos populiarios?

- Man teko dirbti Prancūzijoje, kur tokių operacijų atliekama daug. Galbūt tai nulėmė sezonas - mat buvo pavasaris, ir moterys ruošėsi vasarai. Vakaruose žmonės reiklesni savo išvaizdai.

Lietuvoje moteris stabdo ir finansai - už šias estetines operacijas reikia susimokėti.

Prancūzijoje, konstatavus, kad pilvas nudribo išsiplėtus baltajai linijai nėštumo metu, dalį operacijos išlaidų padengia draudimo kompanijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.