Eteriniai aliejai – geriausias vaistas infekcijoms gydyti

Pajutę pirmuosius peršalimo simptomus neskubame griebtis vaistų – pirma dažniausiai bandome kitus – liaudiškus – metodus. Geriame arbatas, mirkome kojas, valgome medų... Yra ir dar vienas būdas, galintis padėti peršalus. Tai – eteriniai aliejai.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurga Motiejūnienė

Mar 3, 2013, 8:15 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 5:47 PM

Arbatmedžio eterinis aliejus – skalauti nosiai ir gerklei

Šis aliejus pasižymi stipriu uždegimą slopinančiu poveikiu – jis stabdo bakterijų, grybelių plitimą, infekcijas. Dažniausiai arbatmedžio eterinis aliejus naudojamas odos pažeidimams gydyti – įvairiems nubrozdinimams, opoms, alergijai, įpjovimams, pūslelinei. Odos priežiūrai šį aliejų galima naudoti gryną, tačiau norint gydyti gleivinę (nosies ertmę, esant slogai, gerklės uždegimui) jį reikėtų praskiesti.

Jei kamuoja gerklės skausmas – į pusę stiklinęs šilto virinto vandens įlašinkite 2–3 lašus arbatmedžio eterinio aliejaus, galite įdėti šaukštelį druskos. Skalaukite šiuo tirpalu gerklę kelis kartus per dieną. Tai padės nuslopinti uždegimą, nuraminti skausmą. Jei užklupo sloga – šiuo tirpalu galite praskalauti nosį, užteks porą kartų per dieną. Nosies išskyros pasišalins greičiau, sumažės paburkimas, kvėpuoti pasidarys lengviau.

 Be to, jei sloga jau įsisiautėjusi, o nuo vienkartinių servetėlių ir nosies pūtimo paraudo, sudirgo šnervės, galite pasidaryti balzamo: į 10 ml ramunėlių aliejaus įlašinkite porą lašų arbatmedžio eterinio aliejaus ir tepkite skaudančias vietas. Išbandyta autorės: tikrai padeda!

Levandos ir eukaliptai: inhaliacijoms bei vonioms

Levandos vertinamos jau nuo senovės graikų ir romėnų laikų dėl aromatinių ir valomųjų savybių. Levandų eterinis aliejus tinka daryti inhaliacijoms ir ruošti gydomosioms vonioms. Įlašinkite 2–3 lašus levandų aliejaus į karštą vandenį (galite papildomai įlašinti 1 lašelį arbatmedžio aliejaus) ir giliai kvėpuokite garais – taip nuraminsite kvėpavimo takų gleivinę, atsipalaiduosite, geriau miegosite.

Kaip ir arbatmedžio, eukaliptų eterinis aliejus pasižymi antibakteriniu poveikiu ir naudojamas infekcijoms gydyti, tik dažniausiai – ne odos, o vidiniams uždegimams malšinti, ypač ūmioms viršutinių kvėpavimo takų ligoms. Geriausia šį aliejų naudoti inhaliacijoms: 3–4 lašus įlašinkite į karštą vandenį ir giliai kvėpuokite garais. Taip pat pravartu pasidaryti gydomąją vonią: prisipilkite karšto vandens, ištirpinkite joje 1 kg druskos (geriausia, jeigu turite Himalajų druskos), įlašinkite 5–6 lašus eukaliptų aliejaus, porą lašų levandų aliejaus ir gulėkite vandenyje apie 15 min. Ši vonia puikiai tinka pajutus pirmuosius peršalimo ar gripo simptomus – pasikaitinus joje prieš miegą reikėtų keliauti tiesiai į lovą ir šiltai apsikloti.

Čiobrelių eterinis aliejus – masažui ir limfos apykaitai

Pirmojo pasaulinio karo metais čiobreliai buvo naudojami ligoninėse kaip dezinfekcinė priemonė. Dar ir dabar neretai peršalę geriame čiobrelių arbatą, o čiobrelių eterinis aliejus taip pat puikiai tinka infekcinėms ligoms gydyti. Jį galima naudoti labai įvairiai: masažui, inhaliacijoms, vonioms, skalavimui. Šis aliejus yra labai aromatingas, todėl jį reikėtų maišyti su kitais aliejais, pavyzdžiui, masažui naudoti alyvuogių aliejų (kaip pagrindą), o į jį įlašinti kelis lašus čiobrelių aliejaus, po lašą eukaliptų ir arbatmedžio aliejų. Patį masažą patartina atlikti įtrinant visą kūną, nes čiobrelių eterinis aliejus spartina kraujo ir limfos apykaitą, taip greičiau iš organizmo pasišalina toksinai.

Taip pat čiobreliai puikiai gydo viršutinių kvėpavimo takų ligas: sinusitą, bronchitą, gerklės skausmą, kosulį atliekant inhaliacijas, į kurias galima įlašinti ir kitų eterinių aliejų. Pavyzdžiui, pravartu turėti bosvelijų eterinio aliejaus, nors jis – vienas brangiausių dėl augalo retumo. Šis eterinis aliejus turi stiprių antiseptinių, atsikosėjimą lengvinančių, raminančių savybių. Geriausiai tinka inhaliacijoms ir gerklės skalavimui, bet naudoti galite ir masažui, ir vonioms (užteks po 1–2 lašelius). Suskystina pūlingas kvėpavimo takų išskyras, ramina gleivinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.