Menopauzė - natūralus kiekvienos moters gyvenimo tarpsnis

Gerėjančios gyvenimo sąlygos, sveikatos priežiūra ir efektyvios gydymo priemonės ilgina žmogaus gyvenimo trukmę. Šiuo metu išsivysčiusiose pasaulio šalyse vidutinė tikėtina moters gyvenimo trukmė siekia 83-84 metus. Lietuvoje 2011 metais vidutinė moters gyvenimo trukmė buvo 79 metai. Daugelio Europos šalių moterys menopauzės sulaukia vidutiniškai 51-erių metų. Taigi, apie trečdalį moters gyvenimo sudaro pomenopauzės laikotarpis. Brandus vidurinis ir vyresnis amžius - vienas svarbiausių moters gyvenimo laikotarpių, kai ji gali dirbti, būti socialiai aktyvi ir svarbi bei reikalinga visuomenei.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 15, 2013, 4:48 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 10:27 PM

Kokie būdingi menopauzės simptomai ir kaip juos palengvinti? Apie tai kalbamės su „Northway“ medicinos centro gydytoju akušeriu- ginekologu Rolandu Žiobaku.

- Kada prasideda menopauzė?

- Natūrali menopauzė yra nustatoma praėjus 12 mėnesių nuo paskutinių mėnesinių. Žinoma, reikia įvertinti ar nėra kitų priežasčių, kodėl išnyko menstruacijos, pavyzdžiui, kokio susirgimo ar fiziologinių sutrikimų.

- Kokie požymiai išduoda artėjančią menopauzę? Ką moteriai tenka patirti prieš ją ir atėjus menopauzei?

- Pirmieji menopauzės simptomai - karščio pylimas, naktinis prakaitavimas. Laikotarpis nuo šių požymių atsiradimo iki visiško mėnesinių išnykimo vadinamas perimenopauze. Ji paprastai prasideda apie 47-uosius gyvenimo metus ir gali trukti nuo 1 iki 9 metų.

Laikotarpis po menopauzės vadinamas pomenopauze.

Menopauzė reiškia didelius pokyčius moters gyvenime. Šiuo gyvenimo laikotarpiu ją gali pradėti varginti įvairūs sveikatos sutrikimai, daugelis jų yra susiję su menopauzės sukeltais hormonų pusiausvyros sutrikimais.

Pamažu silpstant kiaušidžių funkcijai, silpnėja ir reprodukcinė funkcija. Šis moters amžiaus laikotarpis iki visiško nevaisingumo vadinamas klimaksu arba klimakteriniu laikotarpiu. Kartais moterį vargina šiam laikotarpiui būdingi simptomai, o kartais - ir ne.

- Kokie požymiai dažniausiai užklumpa? Kada reikia kreiptis į gydytoją?

- Moterį gali vargti ankstyvieji klimakso simptomai: karščio pylimas, naktinis prakaitavimas, širdies plakimas. Atsiradus šiems požymiams ir supratus, kad tai - neišvengiama, reikia žinoti, kad yra ribos, kiek galima kentėti.

Jei sutrinka miegas, kamuoja nuovargis, depresija, ypač išreikštas dirglumas, verta prisiminti - pagalba šiuo gyvenimo laikotarpiu tikrai gali būti įmanoma.

- Kuo moteriai šiuo laikotarpiu gali padėti gydytojai?

- Klimakso simptomams palengvinti ir menopauzės sukeliamų ligų profilaktikai moterims yra skiriama pakeičiamoji hormonų terapija (PHT) - estrogenų arba estrogenų ir progestagenų derinys. Pakeičiamoji hormonų terapija - tai tiesioginis hormonų trūkumo, atsirandančio klimakteriniu laikotarpiu, kompensavimo būdas.

Labai platus pakeičiamosios hormonų terapijos taikymas, intensyvūs klinikiniai stebėjimai ir moksliniai tyrimai leido įvertinti pakeičiamosios hormonų terapijos galimybes, naudą ir riziką.

Pastaruoju metu atsirado dar daugiau duomenų, kuriais atvejais pakeičiamoji hormonų terapija suteikia didžiausias gydymo ir profilaktikos galimybes ir kada ji nerekomenduojama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.