Skauda nugarą? Dėl to gali būti kalta netaisyklinga laikysena

- Ar laikysena turi įtakos žmogaus sveikatai?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 19, 2013, 5:52 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 4:55 PM

- Nuo ko priklauso žmogaus laikysena?

- Ją lemia krūtinės ląstos forma, galvos, pečių lanko, rankų, pilvo, dubens ir kojų laikymo būdas.

Aktyviausi ir svarbiausi laikysenos pokyčiai vyksta vaikystėje bei paauglystėje, kai kūnas auga intensyviausiai. Laikysena nusistovi baigus augti, nors šiek tiek keičiasi per visą gyvenimą.

Laikysenos formavimuisi labai svarbus mokyklinis laikotarpis. Taisyklingos laikysenos didžiąja dalimi yra išmokstama.

- Ar laikysena turi įtakos žmogaus sveikatai?

- Laikysenos svarba sveikatai - didžiulė. Dėl netaisyklingos kūno laikysenos žmogaus raumenys taip pat pradeda dirbti netaisyklingai, vienose kūno vietose persitempdami, o kitose silpdami ir atrofuodamiesi.

Griaučių sistemoje pradeda vystytis degeneraciniai pakitimai, neleidžiantys kaulams, raiščiams ir raumenims tinkamai funkcionuoti.

Dėl to netaisyklinga laikysena ryškėja, atsiranda įvairūs nemalonūs pojūčiai: skausmas, deginimas, maudimas, „tirpimas“, raumenų silpnumas, raumenų tonuso pakitimai, trikdoma vidaus organų veikla.

Laikysenos taisyklingumas turi daug įtakos žmogaus judėjimo aparato ir vidaus organų veiklai, o per juos - ištvermei ir darbingumui. Dirbant, užsiimant kasdiene veikla, aktyviai ilsintis ar sportuojant, laikysena keičiasi.

- Kokios netaisyklingos laikysenos priežastys?

- Netaisyklingos laikysenos priežastys gali būti psichologinės, funkcinės, struktūrinės. Laikyseną gali veikti persirgtos ligos, anatominiai veiksniai (kaulų kontūrai, raiščių silpnumas, fascijų ir raumenų sausgyslių įtempimas, raumenų tonusas, dubens kampas, sąnarių padėtis ir judrumas), įgimtos stuburo deformacijos.

Ydingą laikyseną lemia ir blogi įpročiai: netaisyklingas sėdėjimas ir stovėjimas (ant vienos kojos, perkreipus dubenį), sunkių daiktų nešiojimas ant vieno peties ar viena ranka, netaisyklingas gulėjimas (ant šono, susirietus, ankštoje per minkštoje, įdubusioje lovoje, ant didelės pagalvės), judėjimo stoka.

Netaisyklingos laikysenos priežastis gali būti ir netinkamos darbo ar poilsio sąlygos, blogas darbo ar žaidimo vietos apšvietimas. Įgimti laikysenos sutrikimai pasitaiko retai.

- Ar dažni vaikų laikysenos sutrikimai?

- Vaikų sveikatos profilaktinių patikrinimų duomenys rodo, kad kasmet nustatoma vis daugiau vaikų laikysenos sutrikimų. Neramina ir tai, kad jie nustatomi vis mažesniems vaikams. Netaisyklinga kūno laikysena neigiamai veikia vaiko esamą ir būsimą sveikatą.

Griaučių ir raumenų sistemos funkcionavimo sutrikimai, pasireiškiantys netaisyklinga stuburo padėtimi, labai dažnai išryškėja vaikui augant, kai dėl įvairių įgimtų skeleto defektų, nepakankamo fizinio aktyvumo, neracionalios mitybos, nepritaikytų ugdymosi ir poilsio vietų nukenčia šios sistemos funkcinis pajėgumas, vystosi netaisyklinga laikysena.

Ypač atidžiai reikėtų stebėti 5-6 metų vaikų laikyseną - tuo metu vaikai itin sparčiai auga. Norint išvengti sveikatos problemų, būtina anksti užkirsti kelią griaučių ir raumenų sistemos vystymosi sutrikimams bei anksti juos diagnozuoti. Kuo anksčiau bus nustatyti sutrikimai ir parinktos tinkamos korekcinės priemonės, tuo anksčiau bus galima bent dalinai sumažinti problemas, kurios iškils vėliau, vaikui suaugus.

- Ar galima koreguoti bet kokio amžiaus žmonių laikyseną?

- Geriausia koreguoti laikyseną kuo jaunesniems. Kuo anksčiau yra pastebima, kad yra iškrypęs stuburas, pasisukęs dubuo, pečiai - ne vienodame aukštyje, palenkta ar pasukta galva, tuo geresnių rezultatų galima pasiekti.

Atlikus specialų kineziterapinį įvertinimą, jau 5-6 metų amžiaus vaiko laikysenoje galima rasti netaisyklingos laikysenos vystymosi požymių.

Nustačius nukrypimus nuo taisyklingos laikysenos ir pradėjus taikyti koreguojančias priemones - specialius fizinius pratimus, tam tikras ortopedines priemones, specialias padėtis, galima pasiekti gerų rezultatų ir užtikrinti kokybišką kūno laikysenos vystymąsi, o kartu - puikų vaiko augimą bei gerą savijautą.

Kuo vyresnis žmogus, tuo sunkiau ištaisyti jo laikyseną. Bloga laikysena, silpni ir neelastingi raumenys - viena iš pagrindinių nugaros skausmo priežasčių.

Net 80 procentų nugaros skausmų atsiranda dėl netaisyklingos laikysenos, neelastingų raumenų, bei silpnų pilvo raumenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.