Stuburo priešas – minkštas fotelis

Būtina stiprinti raumenis

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 20, 2013, 8:00 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 4:36 PM

Todėl pastebėję, kad vaikas sėdi netaisyklingai, jo laikysena tampa vis labiau ydinga, nesitikėkite, kad jis savaime iš to išaugs ir sutvirtės. Nedelskite ir kreipkitės į specialistus.

Būtina stiprinti raumenis

Daugelis pradinukų negali ilgesnį laiką nusėdėti tiesiai, pradeda kūprintis. Neretai tėvai viliasi, kad vaikui išlikti tiesiam padės tinkamas suolas, tačiau taisyklingą laikyseną lemia ne tik tai.

Padėtis pasikeis tik tada, jei tėvai kartu su vaiku ras priimtiniausią būdą liemens raumenims stiprinti - šokius, plaukiojimą ar mankštą - ir tai darys reguliariai.

Maždaug po dviejų mėnesių bus galima tikėtis rezultatų - vaikas bus sustiprėjęs ir galės ilgiau sėdėti nugarą laikydamas tiesiai.

Be to, mažiems vaikams 45 minučių pamokos yra per ilgos, kad jie išsėdėtų taisyklingai. Kartkartėmis jie pamokos metu turėtų daryti kokius nors pratimus.

Vaikas susimeta į kuprą

Raumenų būklė ypač svarbi prasidėjus paskutiniam augimo laikotarpiui - 14-17 metais. Tokio amžiaus paaugliams, dažniau berniukams, kartais išsivysto stuburo osteochondropatija. Šiai ligai būdinga kupra, kurios nebegalima ištiesinti sustiprinus raumenis.

Tokie ligoniai yra tiesinami specialiais ortopediniais įtvarais. Jeigu didelis stuburo išlinkimas nebus tiesinamas ir sukaulės, ištiesinti jo nebepavyks.

Į šoną išlinksta stuburas

Vaikų, kurių laikysena netaisyklinga, tyko dar viena liga - skoliozė.

Kai dėl netaisyklingos laikysenos iškrypsta stuburas, tai galima nesunkiai ištaisyti gydomąja mankšta, masažu, kitomis priemonėmis, o skoliozė - nuolatinis stuburo išlinkimas į šoną.

Net ir lengva skoliozė sutrikdo laikyseną. Į šoną ar priekį palinksta galva, nevienodame aukštyje atsiduria pečiai, mentės, kartais atsiranda kupra. Vaikas stovi persikreipęs, vieną koją būna sulenkęs, kitą - ištiesęs. Jis daug greičiau pavargsta, jį kamuoja nugaros skausmai.

Lengvesnės formos laikysenos sutrikimams gydyti dažnai siūlomi gydomosios mankštos pratimai.

Esant didesnio laipsnio skoliozei prireikia ir specialaus korseto, kuris sutvirtina stuburą ir neleidžia toliau vystytis jo deformacijoms. Tačiau nereikia pamiršti ir koreguojamosios gimnastikos.

Kai vaiką kamuoja labai didelė stuburo deformacija, jam atliekama operacija.

Jaunesni sveiksta greičiau

Medikai atkreipia dėmesį - stuburo iškrypimų gydymo sėkmė priklauso nuo to, kaip anksti jie diagnozuojami.

Efektyviausia, jei vaikas gydomas, kai jo organizmas dar nesubrendęs, skeletas dar nevisiškai susiformavęs. Kaulai mergaitėms visiškai susiformuoja apie 16, o berniukams - apie 18 metus.

Fotelis - nugaros priešas

Kaip elgtis vaikams tais periodais, kai jų stuburas auga ir yra labiausiai pažeidžiamas?

Viena svarbiausių taisyklių - taisyklingas sėdėjimas. Yra vadinamoji keturių atramos taškų taisyklė: abi kojos turi visiškai siekti žemę, o rankos - būti atremtos į stalą. Rankoms turi tekti šiek tiek svorio.

Todėl labai svarbus dalykas - kėdė, kurios aukštį galima reguliuoti.

Mažiau sėdėti - pati svarbiausia taisyklė. Ypač ant fotelių, ant kurių dažniausiai sėdima pusiau gulomis. Tuomet stuburui tenka didžiulis krūvis.

Žaloja ir sportinis krūvis

Augimo periodu vaikus traumuoja ir sunkios kuprinės. Jų svoris neturėtų viršyti 10 procentų kūno svorio.

Be to, vertėtų nešioti klasikinę kuprinę dviem diržais. Tuomet tolygiau pasiskirsto svoris nei nešiojant kuprinę ant vieno peties.

Vaikus traumuoja ir per didelis sportinis krūvis. Jei augimo metu stuburas turi atlaikyti didelį krūvį, vėliau kyla daug problemų.

Ar taisyklinga jūsų laikysena?

Norėdami pasitikrinti, ar jūsų laikysena - taisyklinga, nugara atsistokite prie sienos ar durų, kad paviršius būtų liečiamas pakaušiu, mentėmis, sėdmenimis, blauzdomis ir kulnais.

Tada pasitempkite aukštyn taip, kad apatinė smakro dalis būtų lygiagreti grindims, tai yra tiesiog laikykite galvą tiesiai. Tokia ir yra taisyklinga laikysena, kurią reikėtų išlaikyti sėdint, stovint, einant.

Norėdami taisyklingai vaikščioti, pečius truputį atloškite atgal, kad mentės priartėtų prie stuburo, pilvą įtraukite, išsitieskite.

Mokantis taisyklingos laikysenos nepakanka tik gražiai laikyti galvą. Reikia lavinti ir raumenų grupes, kurios padeda išlaikyti tinkamą kūno laikyseną.

Taisyklingą laikyseną ugdo ir vaikščiojimas ant galvos užsidėjus kokį nors daiktą - sąsiuvinį, knygą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.