Pučia pilvą, kamuoja rėmuo? Raktas į diagnozę - lėkštėje

Gazuoti gėrimai ir pipirai - tabu

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 28, 2013, 3:00 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 4:29 AM

Gazuoti gėrimai ir pipirai - tabu

Vos tik suvalgėte kažko aštraus, ir duobutėje po krūtinkauliu atsiranda skausmas? Negalite gerti putojančio vyno, nes po to kamuoja rėmuo?

Nebūtinai tai opaligė - lygiai tokiais pačiais simptomais pasireiškia ir neopinė funkcinė dispepsija.

Tik gydytojai, atlikę tyrimus, gali pasakyti, kokia liga sergate. Jei tyrimai neparodo jokių pakitimų, greičiausiai bus diagnozuota neopinė dispepsija.

Ja sergantys žmonės netoleruoja aštraus maisto, gazuotų gėrimų, rūgščių maisto produktų, kečupų. Jie, kaip ir sergantieji opalige, turi jų vengti.

Kodėl pučia pilvą?

Valgydami nuryjate ne tik maistą. Su kievienu kąsniu į skrandį patenka apie 2-3 mililitrai oro. Jis kaupiasi skrandžio oro pūslėje, esančioje jo dugne.

Natūralu, nors gal ir ne visai mandagu, kai žmogus raugėja. Kai kuriose šalyse raugėjimas netgi yra gero tono požymis - manoma, kad tai tarsi padėka šeimininkams už skanų maistą.

Kur kas blogiau, jei žmogus negali atsiraugėti. Tuomet kairėje pusėje po šonkauliais kyla skausmas. Oras pradeda keliauti žarnynu, ima pūsti pilvą.

Žmonėms, kuriuos dažnai vargina pilvo pūtimas, nerekomenduojama gerti gazuotų gėrimų, kramtyti kramtomosios gumos - tuomet nuryjama daugiau oro.

Be to, pūtimo jausmą sukelia kai kurie maisto produktai - pupos, pupelės, žirniai, brokoliai, žiediniai kopūstai.

Trečdalis žmonių netoleruoja pieno produktų

Kai kuriems žmonės pučia pilvą nuo pieno produktų. Kartais jie net suviduriuoja.

Greičiausiai jie neturi fermento laktazės, kuris skaido pieno cukrų laktozę - manoma, kad šio fermento neturi maždaug trečdalis žmonių Lietuvoje.

Jiems tenka atsisakyti pieno produktų, vartoti specialius preparatus, skaidančius laktozę arba pieno produktus, kuriuose yra sumažintas laktozės kiekis.

Riebalai užstringa skrandyje

Sutaršėte kepsnį su aliejuje apkeptomis bulvėmis, bet po poros valandų jaučiatės taip, tarsi maistas būtų užstrigęs skrandyje. Tai reiškia, kad lėkštėje buvo per daug riebalų.

Skysčius skrandis pašalina per 10-15 minučių, kietą maistą - per 2-3 valandas, o riebalus - per dar ilgesnį laikotarpį. Tuomet žmogų gali ilgai varginti ne tik pilnumo jausmas, bet ir pykinimas, o kai kada jis net vemia.

Kai maistas užstringa skrandyje, pravartu išgerti šalto negazuoto vandens - tai paprasčiausia priemonė, padedanti numalšinti nemalonų jausmą.

Tenka keisti mitybos įpročius

Diagnozavus kurią nors virškinamojo trakto funkcinę ligą gydomasi simptomus malšinančiais vaistais, kurie dažniausiai parduodami be recepto.

Kartu prireikia tam tikrų mitybos pokyčių - atsisakyti produktų, kurie sukelia nemalonius simptomus.

Funkcinės virškinamojo trakto ligos paprastai neišsivysto į kitas, tačiau pastebėta, kad jomis sergantys žmonės dažniau serga opalige.

Jeigu funkcinės virškinamojo trakto ligos neturi daug įtakos gyvenimo kokybei, nerimauti neverta. Bet jei pojūčiai tampa varginantys, intensyvėja ar atsiranda naujų, reikėtų kreiptis į gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.