Pavasarį stokojate jėgų? Vadinasi, jums trūksta geležies

Kodėl pavasarį trūksta gyvybingumo? Apie tai – pokalbis su klinikos „Bendrosios medicinos praktika” gydytoja Vaida Lukoševičiene.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-04-02 02:01, atnaujinta 2018-03-09 00:01

Kodėl pavasarį trūksta gyvybingumo? Apie tai – pokalbis su klinikos „Bendrosios medicinos praktika” gydytoja Vaida Lukoševičiene.

– Kodėl ankstyvą pavasarį daugelis jaučiasi tokie pavargę?

– Per žiemą mes mažiau judame, mažiau būname gryname ore. Be to, žiemą maistas paprastai būna mažiau įvairus, todėl pradeda trūkti tam tikrų medžiagų. Nuovargio požymių gali atsirasti ir dėl kraujodarai reikalingų medžiagų trūkumo.

Kaip susijusi kraujodara ir nuovargis, jėgų stoka?

– Kraujas – skystas organizmo audinys, lemiantis visas jo gyvybines funkcijas. Jis perneša organizme deguonį, maisto medžiagas, vitaminus, hormonus, elektrolitus, netgi šilumą.

Kraujo ląstelės dalyvauja imuniteto reakcijose, saugo organizmą nuo svetimkūnių ir mikrobų. Todėl natūralu – kai kraujas nusilpsta, tai turi įtakos visam organizmui.

– Kokios medžiagos svarbiausios normaliai kraujo gamybai?

– Pirmiausia – geležis. Tai – vienas iš būtinų mikroelementų, be kurių negali egzistuoti jokia gyva ląstelė. Šis mineralas svarbus normaliam raudonųjų kraujo kūnelių ir hemoglobino susidarymui.

Hemoglobinas – tai baltymas, esantis raudonuosiuose kraujo kūneliuose, kuris perneša deguonį į visus organizmo audinius ir organus.

Kartu jis padeda sumažinti nuovargį, yra svarbus normaliai imuninės sistemos veiklai, energijos teikiančių medžiagų apykaitai.

Kad geležis būtų sklandžiai pernešama organizme, reikia pakankamo vario kiekio. Normaliam kraujo kūnelių susidarymui reikalingi ir vitaminai B6, B12.

– Kas dažniausiai kenčia nuo geležies stokos?

– Vaikai, paaugliai ir vaisingo amžiaus moterys (ypač nėštumo laikotarpiu), taip pat žmonės, sveikstantys po ligos ar operacijos, sportininkai.

Geležies stoka dažnai gresia ir žmonėms, besilaikantiems įvairių lieknėjimo dietų, taip pat vegetarams.

– Ar įmanoma papildyti geležies atsargas? Kaip tai padaryti?

– Pirmiausia derėtų tinkamai maitintis – rinktis maistą, kuriame gausu geležies. Geležis daug geriau pasisavinama iš gyvūninės kilmės maisto, tai yra mėsos. O iš augalų pasisavinamas daug mažesnis jos kiekis.

Geležies pasisavinimą slopina kalcis, kurio gausu pieno produktuose. Arbatoje, kavoje, kakavoje, raudonajame vyne ir špinatuose taip pat yra medžiagų, kurios trukdo pasisavinti geležį.

Jos pasisavinimas pagerėja kartu vartojant produktus, kuriuose gausu vitamino C – tai brokoliai, kopūstai, citrusiniai vaisiai ir kitos gamtos dovanos.

Jeigu vien mitybos koregavimas nepadeda, patartina papildyti mitybą papildais, kuriuose būtų geležies ir kitų kraujodarai svarbių medžiagų – vario, vitaminų B6, B12, folio rūgšties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai