Venų ligas atitolina tinkamos kojinės

Kaip atgaivinti pavargusias kojas, kurios vakare tampa sunkios kaip trinkos? Šį galvosūkį sprendžia ne vienas žmogus, kenčiantis nuo lėtinės venų ligos – varikozės.

Moterys dėl išsiplėtusių kojų venų kenčia dažniau nei vyrai.<br>123rf
Moterys dėl išsiplėtusių kojų venų kenčia dažniau nei vyrai.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 18, 2013, 3:03 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:00 AM

Nutukimas, sėdimas ar stovimas darbas, sunkumų kilnojimas – yra daug veiksnių, dėl kurių skundžiamasi kojų nuovargiu. Prisideda ir nejudri gyvensena – tai stabdo kraujo nutekėjimą iš venų.

Venų varikozė moteris kamuoja keturis kartus dažniau nei vyrus, nes daug įtakos šiai ligai turi hormonų pokyčiai priešmenstruaciniu ar menopauzės metu, taip pat per nėštumą.

Pakaitinė hormonų terapija ar kontraceptinės tabletės taip pat gali didinti lėtinės venų ligos riziką.

„Lėtinės venų ligos komplikacijos kelia grėsmę, todėl būtina daryti viską, kad jos išvengtume”, – įspėjo Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Kraujagyslių chirurgijos klinikos gydytojas, medicinos mokslų daktaras Raimundas Vaitkevičius.

Viena dažniausių – išsiplėtusių venų trombozė arba uždegimas, vadinamas tromboflebitu.

Negydant varikozės ši liga gali komplikuotis infekcija, vadinamąja rože. Dar blogiau, kai atsiveria sunkiai gyjančios opos, galimi ir kraujavimai iš varikozinių poodžio venų mazgų.

Rizika susirgti lėtine venų liga mažėja gerinant veninio kraujo apytaką, didinant kojų raumenų tonusą. Todėl svarbios profilaktikos priemonės.

Tvarstyti kojas elastiniais tvarsčiais arba mūvėti specialias kompresines kojines reikėtų ne tik tiems, kuriems jau išsiplėtė venos. Jos praverčia ir norint išvengti kojų venų ligų.

Kojinės nepamainomos tolimoje kelionėje autobusu ar lėktuvu, kai tenka ilgai sėdėti. Skrydžio metu kojos kenčia ne tik dėl nejudrumo. Lėktuvo salone oras būna sausas, todėl tirštėja kraujas, gali susidaryti krešulių, kurie gali užkimšti veną.

Tai kur kas pavojingiau už venų varikozę. Net vaistais ištirpinus krešulius lieka pažeisti giliųjų venų vožtuvai. Ilgainiui tai sukelia potrombozinį sindromą, kuris yra viena lėtinės venų ligos išopėjimo priežasčių.

Kompresines kojines ar pėdkelnes patariama mūvėti ir nėščiosioms, netgi gimdyti mūvint tokias kojines, siekiančias šlaunies vidurį.

Kaip išsirinkti tinkamas kompresines kojines?

Siekiant užkirsti kelią venų plėtimuisi, pakanka 140 ar 280 denjė laipsniškai suspaudžiančių arba pirmos kompresinės klasės kojinių. Bet norint įsigyti gydomąsias kompresines kojines, patartina angiochirurgo konsultacija ir receptas.

„Tik gydytojas gali nustatyti venų patologiją ir įvertinti, kurios kompresinės klasės gydomųjų kojinių reikia”, – sakė R.Vaitkevičius.

Kompresinių kojinių spaudimas kinta (stipriausias ties čiurna, mažėja kylant į viršų). Tai suaktyvina kraujotaką, ir kraujas lengviau grįžta į širdį.

Kompresines kojines R.Vaitkevičius pataria mūvėti ir tiems, kuriems atliktos įvairios gydomosios procedūros dėl lėtinės venų ligos.

Venų varikozę stabdo važiavimas dviračiu, plaukimas, mankšta, specialūs fiziniai pratimai, gerinantys kojų kraujotaką. Todėl patariama kasdien bent pusvalandį skirti pasivaikščiojimui, dažnai daryti pertraukas darbo metu ir vietoj lifto kopti laiptais.

Ilgai sėdint reikia keisti kūno pozą, pajudėti ne rečiau kaip kas pusvalandį, nesėdėti sukryžiavus kojų.

„Yra būdų, padedančių atitolinti lėtinę venų ligą. Svarbu laiku taikyti profilaktikos priemones ir kuo anksčiau ją nustatyti”, – sakė kraujagyslių chirurgas R.Vaitkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.