Alerginė sloga kartais tampa startu kitoms alerginėms ligoms

- Kas sukelia alerginį rinitą?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-04-29 23:37, atnaujinta 2018-03-07 12:54

„Tai dažna liga, tačiau jos simptomai dažniausiai nekelia pavojaus gyvybei, todėl dalis pacientų ilgai nesikreipia į gydytojus arba gydosi patys. Vistik alerginio rinito simptomai ženkliai blogina paciento gyvenimo kokybę, mažina darbingumą“, - sakė Vilniaus Naujininkų poliklinikos vidaus ligų gydytojas Jonas Kastys.

- Kokie žmonės yra linkę sirgti alerginiu rinitu?

- Ši liga kamuoja nuo 17 iki 25 proc. žmonių. Dažniausiai ja serga jaunesni kaip 45 metų amžiaus asmenys, vyrai ir moterys - vienodai.

Liga gali prasidėti jau ankstyvoje vaikystėje, sulaukus poros metų, o sergamumo kreivė viršūnę pasiekia apie 21-30 gyvenimo metus, vėliau iki 60 metų amžiaus pamažu leidžiasi žemyn, bet senatvėje galimi pakilimai.

- Ar tie, kurie serga alerginiu rinitu, dažniau serga ir kitomis alerginėmis ligomis?

- Ši liga - vadinamojo „alergijos maršo“ dalis. "Alergijos maršas" - kai alerginės ligos pasireiškia viena po kitos, nes įsijautrinama vis kitiems alergenams.

Alerginis rinitas turi aiškų ryšį su kitomis alerginėmis ligomis - atopiniu dermatitu, konjunktyvitu, dilgėline ir astma. Apie 20 proc. sergančiųjų alerginiu rinitu patiria ir astmos simptomų.

Anksti pradėjus efektyviai gydyti alerginį rinitą, ypač vaikystėje, daugeliu atvejų galima sustabdyti „alergijos maršo“ progresiją ir užkirsti kelią sunkesnėms alerginėms būklėms - astmai ir kitoms.

Sergant alerginiu rinitu pažeidžiama ne tik nosies, bet ir akių, Eustachijaus vamzdžio, vidurinės ausies, veido daubų (ančių) ir ryklės gleivinė.

- Kas sukelia alerginį rinitą?

- Sezoninį rinitą, populiariai vadinamą šienlige, sukelia tam tikru metų laiku žydinčių augalų (žolių, krūmų, medžių) žiedadulkės, todėl ligos simptomai pasireiškia tik jų žydėjimo sezonu.

Nuolatinį alerginį rinitą sukelia namuose, darbe ar kitur aplinkoje esantys alergenai - pelėsiniai grybeliai, gyvūnų pleiskanos, plunksnos, vabzdžiai, augalai ir kiti. Nuolatiniu alerginiu rinitu sergama ištisus metus.

- Kaip gydoma ši liga?

- Alerginis rinitas gydomas kompleksiškai. Reikalingos nemedikamentinės priemonės - alergenų pašalinimas, jų vengimas, imunoterapija (jautrumo alergenams mažinimas).

Dažniausiai neapsieinama ne vaistų. Tačiau gera žinia yra ta, kad šiuolaikiniais vaistais alerginį rinitą galima sutramdyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.