Atsparumą ligoms mažina stresas

Jeigu dažnai sergate infekcinėmis ligomis, tai gali būti ženklas, kad patiriate daug streso ir nesugebate rasti pakankamai laiko poilsiui.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Apr 30, 2013, 6:07 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 11:51 AM

Šiandien, balandžio 29-ąją, Europoje minima Imunologijos diena. Apie tai, kaip reikėtų stiprinti imunitetą ir ką daryti susirgus peršalimo ligomis, kalbėjomės su Vilniaus savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stiprinimo specialiste Kristina Auglyte.

Svarbu gerti daugiau skysčių

„Imuniteto stiprinimas paprastai susideda ne iš vieno veiksnio. Labai svarbus nuolatinis fizinis aktyvumas. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į mitybą. Maitinantis svarbiausia nenuklysti į kraštutinumus. Reikia stengtis vartoti pakankamai vaisių, daržovių, ypač dabar, pavasarį. Dabar atsirandantys šviežių žalumynų, daržovės labai padeda atstatyti gyvybingumą“, - patarė K. Auglytė.

Specialistė priminė, kad reikėtų nepamiršti gerti ir daug skysčių – vandens, sulčių. Tai taip pat padeda stiprinti imunitetą.

Paprastai imuninę sistemą labai silpnina patiriami stresai. Daugiau streso patiria didmiesčių gyventojai. Kad jo sumažėtų, reikia stengtis palaikyti pusiausvyrą tarp darbo ir poilsio.

„Labai svarbu rasti laiko atsipalaiduoti. Poilsiui puikiai tinka fizinis aktyvumas. Todėl dabar, kai šiltėja orai, reikėtų stengtis kuo daugiau laiko praleisti gamtoje. Ypač tai svarbu tiems, kurie daug streso patiria darbo metu“, - kalbėjo K. Auglytė.

Jeigu žmogų nuolat puola peršalimo ligos, tai ženklas, kad reikėtų labiau atkreipti dėmesį į gyvenimo būdą, mitybą, taip pat į savo mintis.

Dėl skiepų – įvairios nuomonės

Vaistinėse siūloma daugybė maisto papildų ir vitaminų, kurie turėtų padėti didinti organizmo atsparumą ligoms. Ar jie veiksmingi?

„Vitaminų geriau gauti natūraliais būdais – su maistu, iš vaisių, daržovių. Juos organizmas pasisavina lengviau ir geriau“, - patarė K. Auglytė.

Pašnekovė atsargiai vertino ir skiepų naudą.

„Šiuo metu apie skiepus galima išgirsti įvairių nuomonių. Ar skiepytis, ar ne – labai individualu. Kiekvienam reikėtų tartis su gydytoju, žiūrėti individualiai, o ne vaikytis madų, nepasiduoti masiškumui. Negalima vienareikšmiškai teigti, kad tai yra panacėja nuo ligų, išsigelbėjimas, kaip ir negalima tvirtinti, kad tai – nereikalingas dalykas“, - sakė specialistė.

Peršalus svarbu poilsis

O ką daryti, jeigu vis dėlto užpuolė ligos?

„Peršalus nereikėtų griebtis ir antibiotikų. Jie vartojami diagnozavus rimtą ligą, kai antibiotikus paskiria gydytojai“, - priminė medikė.

Peršalimo ligas K. Auglytė siūlė iš pradžių bandyti įveikti natūraliomis priemonėmis: arbatomis, žolelėmis.

Taip pat užpuolus ligai reikėtų kelias dienas pabūti namuose, pailsėti, atsipalaiduoti ir tokiu būdu atsikratyti streso.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?