Užspringusio žmogaus viltis - greitai suteikta pagalba

Kasmet - 70 pagalbos šauksmų

Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Apr 30, 2013, 3:11 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 12:06 PM

Kasmet - 70 pagalbos šauksmų

Nenuriję kąsnio dažnai žmonės veržiasi sakyti tostą. Kiti, nepaleidę iš rankų peilio ir šakutės, valgydami plepa, prunkščia, juokiasi iki ašarų. Tokie valgymo įpročiai gali prišaukti nelaimę.

Kad tai - ne juokai, gali patvirtinti vilnietė gydytoja Vanda Pumputienė, ne vieną užspringusįjį ištraukusi iš mirties gniaužtų.

Kasmet Vilniaus greitosios pagalbos stoties medikai sulaukia daugiau nei 70 skambučių, kviečiančių į pagalbą užspringusiems žmonėms. „Kai į kvėpavimo takus patenka didelis kąsnis, kaip ir bet koks svetimkūnis, žmogus gali ne tik pradėti kosėti, švokšti, bet ir netekti sąmonės. Tokiam nukentėjusiajam būtina skubi pagalba“, - teigė gydytoja V.Pumputienė.

Delnu - į tarpumentę

Užspringęs žmogus neretai negali ištarti net žodžio, jis negali pasakyti, kas atsitiko. Apimtas panikos tik skėsčioja ir mostaguoja rankomis.

Tik retas kuris žino, kaip pranešti apie užspringimą - reikia prie kaklo pridėti plaštaką.

Jei žmogus užspringo nedideliu kąsniu, dirginami jo kvėpavimo takai. Jis kosėja ir švokščia. Tokiu atveju geriausia pagalba - palenkti galvą ir kūną į priekį.

Jei tai nepadeda, gydytoja V.Pumputienė patarė atsistoti greta nukentėjusiojo ir bent penkis kartus trenkti į tarpumentę nugaroje. Smūgis delnu ar kumščiu turi būti stiprus, kad įstrigęs svetimkūnis pasišalintų iš kvėpavimo takų.

Įstrigusį kąsnį galima pabandyti ir iškrapštyti. Tik to nereikia daryti pirštu - taip svetikūnį galima nustumti dar giliau.

Stipriau apkabinti iš nugaros

Kol iškviesti greitosios pagalbos medikai atvyks, patarimai, kaip padėti, gali būti teikiami ir telefonu. Tačiau dažnai susijaudinę artimieji per anksti padeda ragelį.

Jei užspringusiojo savijauta nepagerėja, reikia apkabinti jį iš nugaros.

Dešinės rankos kumštis yra dedamas ant žemiau krūtinkaulio esančios duobutės, o kairės rankos delnas, apglėbus nukentėjusįjį, turi liesti kumštį.

Uždėjus ranką ant diafragmos, būtina staigiais judesiais ją spausti. Taip krūtinės ląstoje padidinamas oro slėgis, todėl oro banga išstumia svetimkūnį lauk.

Jei nukentėjusiojo veidas pradeda mėlynuoti, jei jis netenka sąmonės, būtina pražiodyti ir gaivinti. „Kol atvyks medikai, būtina daryti dirbtinį kvėpavimą ir širdies masažą“, - patarė gydytoja V.Pumputienė.

Jei sunku įpūsti į nelaimės ištikto žmogaus plaučius oro, reikia jo galvą pasukti į šoną. Gaivinti būtina tol, ko atvyks medikų brigada.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.