Aštanga vinjasa joga ir kvėpavimo terapija – būdas atsikratyti ligų ir išsilaisvinti iš vidinių suvaržymų

Šiuolaikiniam, aktyviam ir lyderio poziciją užimančiam žmogui sunkiausia užduotis – rasti bent akimirką sau. Nuolatinė įtampa, stresas ir neigiamų emocijų proveržiai veikia kiekvieno sveikatą. Dažniausiai sustojama tada, kada iš besisukančios darbų karuselės išmeta ne kas kitas kaip sutrikusi sveikata. Vaistai – tik priemonė nuslopinti organizmo bėdas, aštanga vinjasa (ashtanga vinyasa) joga ir kvėpavimo terapija jas gydo, o sveiką kūną ir sielą apsaugo nuo fizinio ir emocinio išsekimo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 6, 2013, 11:12 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 5:06 AM

Pripažinimo ir populiariumo aštanga vinjasa joga Vakarų šalyse sulaukė jau seniai. Jėgų ir energijos šiuo metodu semiasi tokie garsūs ir talentingi atlikėjai kaip Madonna, Stingas, Moby, aktorė Gwyneth Paltrow. Lietuvoje šį metodą pirmasis pradėjo praktikuoti aštanga vinjasa jogos mokyklos Vilniuje „Shambu“ įkūrėjas Andrius Adomaitis.

Daugiau nei dešimties metų patirtį turintis A. Adomaitis pastebi, kad į jo įkurtą centrą vis dažniau užsuka vyrai ir moterys, pavargę nuo kasdienės rutinos ir darbų, ieškantys vidinės harmonijos ir asmeninio tobulėjimo. „Shambu“ jogos centro klientai yra ne tik jauni, vidutinio, bet ir vyresnio amžiaus žmonės. Nemaža dalis praktikuojančių šį metodą yra sėkmingi verslininkai, ieškantys gilesnės vidinės ramybės.

Aštanga vinjasa joga nuo kitų jogos sistemų skiriasi savo atlikimo principu. Atliekant tam tikras pozas, kartu yra derinamas ir kvėpavimas – konkretus judesys atliekamas taisyklingai įkvepiant ir iškvepiant. Šitaip reguliuojamas kvėpavimo ciklas. Specifinis garsus kvėpavimas pakelia kūno temperatūrą, o žmogui prakaituojant vyksta organizmo detoksikacija. Po valandos praktikos žmogus jaučiasi taip, lyg būtų pusę dienos liejęs prakaitą sporto klube, tačiau priešingai nei sporto salėje, po aštanga vinjasa jogos užsiėmimo nejaučiamas nuovargis. Moterys šį metodą pripažino ir dėl jo teigiamo poveikio kūno linijoms, veido ir kūno odai.

„Tai kompleksas labai pažangių metodų, kurie atliekami tuo pačiu metu. Aštanga vinjasa joga turi stiprų gydomąjį terapinį efektą. Šios praktikos pagalba įgyjama jausmų kontrolė ir gilus savęs suvokimas. Nuolat praktikuojant pasiekiamas išliekantis kūno energijos ir proto stabilumas“, - pasakojo A. Adomaitis.

Aštanga vinjasa jogos judesiai nėra sunkūs, juos lengva atsiminti. Pradedama nuo įvado, atlikimas tik palaipsniui darosi sudėtingesnis. Jogos mokytojai atsižvelgia į kiekvieno žmogaus fizines galimybes, lankstumą, amžių ir lytį. Lankyti užsiėmimus galima tiek individualiai, tiek grupėse.

Aštanga vinjasa joga, kitaip nei kitos jogos rūšys, nėra siejama su jokia religija, indiškais ar mistiniais elementais. Norint taikyti šį metodą nereikia iš pagrindų keisti gyvenimo būdo, mitybos įpročių ar aprangos stiliaus. Tai metodas, skirtas plačios pasaulėžiūros žmogui, siekiančiam stabilizuoti emocijas ir pasiekti palaimą visose gyvenimo srityse.

Dar vienas metodas, padedantis pašalinti tam tikrą įtampą kūne ir sieloje – kvėpavimo terapija. „Shambu“ jogos mokyklos įkūrėjas A. Adomaitis išvystė ir patobulino kvėpavimo terapijos metodą taip, kad jį taikant žmogui yra pašalinami visi pasąmonę žaloję veiksniai: įvairios fobijos, vaikystėje patirtos traumos, neigiami įsitikinimai, kompleksai, kurie tampa barjeru, siekiant visaverčio gyvenimo. Atliekant kvėpavimo terapiją individualiai, mokytojas tampa psichologu, kuriam atsiveriama iš pagrindų.

„Kiekvieno žmogaus kvėpavimas atspindi jo psichologinę būseną. Kvėpavimo terapija remiasi tam tikrais psichofiziologiniais dėsningumais, kurie galioja kiekvienam žmogui, nepriklausomai nuo jo amžiaus ir lyties.

Taip, kaip neigiamos emocijos įsirašo į mūsų pasąmonę, taip yra ir būdas, kaip jas ištrinti. Analitiškai išgryninęs kvėpavimo terapijos metodą atradau būdą, kaip pasąmonėje slypinčius suvaržymus panaikinti. Neturėdamas vidinių stabdžių žmogus geba realiai valdyti savo emocijas. Metodas yra visiškai saugus, o kvėpavimo pratimus išmokus taisyklingai atlikti per užsiėmimus, nesudėtinga tęsti ir namuose“, – pasakojo A. Adomaitis.

Taikomas kvėpavimo terapijos metodas padeda ne tik sergantiems peršalimo, kvėpavimo ligomis, bet ir gelbėja tuos, kurie nuolat patiria nervinę įtampą, nemigą. Pasitaikė atvejų, kuomet kvėpavimo terapija padeda greičiau stabilizuotis esant vėžiniams susirgimams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.