Dėl užleistų dantų pasenstama greičiau

Kol mokslininkai mėgina išauginti natūralius žmogaus dantis iš kamieninių ląstelių, pažangiausiu būdu susigrąžinti prarastus dantis laikomi implantai. Jie šypsotis leidžia net tiems, kurie neteko visų dantų.

Profesorius R.Kubilius ragino neeksperimentuoti su savo sveikata ir nesusivilioti itin pigiais dantų implantais.<br>M. Patašius
Profesorius R.Kubilius ragino neeksperimentuoti su savo sveikata ir nesusivilioti itin pigiais dantų implantais.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė ("Lietuvos rytas")

May 18, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:15 PM

Šiuo metu pasaulyje yra per 200 oficialių dantų implantų gamintojų. Nesertifikuotų gaminių, kurie dažnai atsiduria ir Lietuvos odontologijos klinikose, siūlančių dažniausiai kiniškų įmonių turbūt net suskaičiuoti neįmanoma. Todėl produkcija skiriasi kokybe, patikimumu, ilgaamžiškumu, implantavimo metodikomis.

Tai trikdo pacientus, kuriems sunku susigaudyti, kodėl vieni implantai keliskart brangesni už kitus, kodėl toks skirtingas jų garantijos laikas.

Pigūs pasiūlymai nepatikimi

Kauno medicinos universiteto Odontologijos fakulteto dekanas ir Veido ir žandikaulių chirurgijos klinikos vadovas profesorius Ričardas Kubilius tvirtino, jog dantis praradusių žmonių gydymo sėkmę lemia rimtų kompanijų, investuojančių į klinikinius tyrimus, aukštos kokybės implantai ir patyrę odontologai.

„Žmonės dažnai sulaukia itin viliojamų pasiūlymų gerokai pigiau gauti dantų implantavimo paslaugas. Jais žavėtis, kaip ir eksperimentuoti su savo sveikata, nevertėtų, nes pernelyg pigus sprendimas gali tapti ilgesnio ir sudėtingesnio gydymo priežastimi. Be to, tai didina riziką, jog implantas neprigis“, – aiškino profesorius.

Svarbu atkreipti dėmesį ir į gydymo planą. Jei pas odontologą teks lankytis daugybę kartų ir už kiekvieną vizitą bei gydymo medžiagas reikės papildomai mokėti, iš anksto nurodyta suma gali smarkiai išaugti.

„Dantų implantavimo paslaugos kiekvienam pacientui bus skirtingos.

Jos priklausys nuo viso komplekso ir reikalingo implantų skaičiaus. Už protezus mokama atskirai“, – sakė R.Kubilius.

Garantija – visam gyvenimui

Profesorius tikino, jog pacientai, abejojantys dėl dantų implantų kokybės, gali odontologų paprašyti gaminio sertifikato.

Jei jis gautas iš oficialių gamintojų, medikai turės jo gamybos ir įsigijimo dokumentus. Jei ne, tokių implantų verčiau atsisakyti.

„Vienas pagrindinių implantų kokybę nusakančių rodiklių – jų gamintojo teikiamos garantijos. Nelygu gamintojas, dantų implantams suteikiamas garantijos laikas gali svyruoti nuo 10 ir daugiau metų.

Pasaulyje pripažinti dantų implantų gamintojai produkcijai suteikia viso gyvenimo garantiją“, – aiškino R.Kubilius.

Profesorius pabrėžė, kad implantai negenda. Tačiau, kad jie ilgai tarnautų, implantai turi būti prižiūrimi ne mažiau, nei savi dantys. Viena svarbiausių sąlygų dantų implantų ilgaamžiškumui užtikrinti yra gera burnos higiena.

Šaknį pakeičia varžtelis

Dantų implantų atsiradimo istorija pasaulyje siekia 4 dešimtmečius. Lietuvoje dantų implantacija pradėta 1983 metais Kauno klinikose. Dabar kasmet dantys implantuojami tūkstančiams juos praradusių žmonių.

Danties implantas – natūralios danties šaknies pakaitalas. Tai – titaninis varžtelis, kuris chirurginiu būdu įsukamas į žandikaulį vietoj iškritusio ar pašalinto danties šaknies.

Implantai naudojami vienam, keliems ar visiems dantims atkurti. Yra daug būdų atkurti danties vainiką, tačiau tik implantai leidžia atkurti visą dantį – šaknį ir vainiką. Jie dirbtinio danties vainiką ar kelių dantų tiltą laiko taip, kaip šaknys laiko dantį savo vietoje.

Dantų implantai padeda atkurti prarastus dantis nešlifuojant ir neapkraunant šalia esančių dantų.

Implantas įsriegiamas į žandikaulio kaulą. Esant poreikiui prie jo tvirtinamas laikinas dantis ar dantys, kurie vėliau pakeičiami naujais nuolatiniais dantimis.

Procedūra neskausminga

Kad būtų įsriegtas implantas, dažnai pakanka vieno vizito pas odontologą. Įsriegtas implantas padengiamas dantenų audiniais ir paliekamas 4–6 mėnesiams, kad stipriai prisitvirtintų prie žandikaulio.

Tuo metu gali būti naudojami turimi protezai ar pagaminamas laikinas dantis ar tiltas. Po kelių mėnesių reikia antros procedūros, kurios metu patikrinama, ar implantas prigijo.

Implantai neprigyja vos 5–7 proc. žmonių.

Turėti implantus gali kone kiekvienas žmogus. Jie nerekomenduojami tik vaikams ir paaugliams, nes jų žandikaulis dar nesubrendęs. Sergantiems diabetu, osteoporoze, kaulų vėžiu ar dantenų uždegimu kyla didesnė rizika, kad implantas gali neprigyti.

„Dažnai žmonės klausia, ar ši procedūra yra skausminga. Procedūros metu pacientui įprastai taikoma vietinė nejautra, todėl jis skausmo nejaučia.

Po implanto įsriegimo, jei reikia, skiriami skausmą malšinantys vaistai ir antibiotikai“, – sakė R.Kubilius.

Plokštelė neslankioja burnoje

Dantų implantai išsprendė vyresnių ar jauname amžiuje dantų netekusių žmonių problemą. Iki tol odontologai tokiems pacientams siūlydavo rinktis nuimamus dantų protezus.

Tačiau daugelis žmonių jų nemėgsta dėl nepatogumo. Tokie protezai prastai laikosi, neleidžia tinkamai sukramtyti maisto, pažeidžia gomurį, trikdo skonio jutimą, kalbos funkciją.

Į žandikaulį įsriegus 2 ar 3 dantų implantus ir prie jų pritvirtinus nuimamus protezus – plokšteles, jos tvirtai užsifiksuoja ir neslankioja.

Daugumą arba visus dantis praradę žmonės vietoj plokštelės turi alternatyvą – ant implantų prisuktus neišimamų konstrukcijų protezus. Tokiu atveju į žandikaulį įsriegiami 6 – 8 dantų implantai.

Naujos metodikos leidžia naudoti tik 4 implantus, kurių visiškai pakanka visiems vieno žandikaulio dantims atkurti.

Implantai neleidžia irti kaului

Dantų šaknys remiasi į žandikaulio kaulą, taip stimuliuodamos kaulo ląsteles ir neleisdamos joms tirpti. Netekus vieno ar kelių dantų, kaulo ląstelės toje vietoje miršta ir kaulas pradeda tirpti. Dėl to pradeda atrofuotis ir deformuotis žandikauliai. Pasikeičia veido forma, skatinanti priešlaikinį senėjimą ir raukšlėjimąsi.

Dantų implantai leidžia sustabdyti kaulo nykimą. Tačiau ilgai delsti nepatartina. Jei laiko tarpas tarp danties netekimo ir implantacijos bus pernelyg ilgas, implantavimo procedūros metu gali kilti komplikacijų. Implantacija galima net ir tuo atveju, jei atsirado žandikaulio iškrypimas, tačiau tam gali prireikti persodinti kaulą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?