Gydytojos patarimai: kaip prižiūrėti pėdas vasarą?

Vasarą, kai norisi įsispirti į basutes ar batelius atvirais galais, ne viena moteris suskumba darytis pedikiūro. Negi šiurpinsi aplinkinius suragėjusias kulnais, batų nuospaudų žymėmis ir nedailiai sutvarkytais kojų nagais?

Pedikiūras – patikima priemonė, kovojant su linkusiais įauginėti nagais, nuospaudomis, „kaukšinčiais“ nuo suragėjimo kulnais. Būtų puiku kartkartėmis apsilankyti pas pėdų specialistę.<br>123rf
Pedikiūras – patikima priemonė, kovojant su linkusiais įauginėti nagais, nuospaudomis, „kaukšinčiais“ nuo suragėjimo kulnais. Būtų puiku kartkartėmis apsilankyti pas pėdų specialistę.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Jun 6, 2013, 5:50 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:52 PM

Tik reta moteris užsuka į grožio saloną darytis pedikiūro žiemą. Pėdų priežiūros specialistės kartais juokauja, kad tik artėjant vasarai žmonės prisimena, jog turi pėdas ir pradeda jomis labiau rūpintis.

Vilniaus medicinos centro „Northway“ gydytoja dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė patarė, kaip teisingai prižiūrėti pėdas, kad jos būtų gražios ir sveikos.

Ne visi teisingai kerpa nagus

Linkstama manyti, kad pedikiūrą darosi tik moterys, tačiau tai – jau atgyvenusi tiesa. Vis daugiau vyrų rūpinasi, kad tvarkingi būtų net tik rankų, bet ir kojų nagai, todėl pedikiūro meistrai neretai tvarko ir vyrų pėdas.

A. Dumbliauskienė primena, kad pėdomis reikia rūpintis visus metus, o pedikiūrą rekomenduojama darytis bent kartą per mėnesį.

Pedikiūras – patikima priemonė, kovojant su linkusiais įauginėti nagais, nuospaudomis, „kaukšinčiais“ nuo suragėjimo kulnais. Būtų puiku kartkartėmis apsilankyti pas pėdų specialistę. Juk ne kiekvienas žino, kad kojų nagų negalima apvalinti, o kirpimas turi būti trumpas ir tiesus, kad nagas nepradėtų įauginėti“, - kalbėjo gydytoja dermatovenerologė.

Ne visi žino ir tai, kad kulnams šveisti netinka metalinių ar aštrių paviršių naminės dildės. Jomis galima ne tik traumuoti odą, bet ir priversti ją vis labiau ragėti.

„Aš visuomet esu už medicininį pedikiūrą, kai procedūrą atlieka profesionalas ir galima būti ramiems, kad įrankiai bus tinkamai dezinfekuoti ir taip nekils rizika „pasigauti“ grybelį“, - sakė medikė.

Labiau tinka basutės

Vasaros sezonas neatsiejamas nuo intensyvesnio prakaitavimo ir kartais nemalonaus kojų kvapo. Todėl svarbu gerai apgalvoti avalynę, kurią ruošiatės avėti visą dieną.

„Pateisinamas tik natūralaus pluošto avalynės avėjimas. Guminiai batai, net ir „kvėpuojantys“ bei labai madingi, nerekomenduojami. Jei leidžia darbo aplinka, puiku būtų atviros basutės, kurios leis pėdai vėdintis ir kurioje pirštai nebus suspausti“, - siūlė medikė.

Jei darbe privalomi uždari bateliai, gydytoja rekomendavo darbe turėti papildomą porą pasikeitimui, arba keisti bent kojines.

Vakare patariama palepinti pėdas negyvosios jūros druskos vonelėmis bei sutepti jas mentolio turinčia priemone.

Pėdų tinimą gali kiek palengvinti kojų pakėlimas, masažas ar kojų įtrynimas specialiu geliu, kurį gali parekomenduoti vaistininkas.

Pėdos nusipelno kremo

Puiku, jei pėdas tepsite ir specialiai joms skirtu kremu.

„Šiuolaikinis mokslas sugeba sukurti tokias medžiagas, kurios puikiai prasiskverbia ir per storiausią kulnų odą. Mūsų pėdos nusipelno būti tepamos kremais ir puoselėjamos, nepriklausomai nuo sezono. Todėl pėdų odą veikiančio kremo ar tepalo naudojimas vakarais turėtų būti įprastas ritualas“, - teigė A. Dumbliauskienė.

Gydytoja patarė kojų priežiūros priemones rinktis, atsižvelgiant į jūsų pėdų poreikį.

Jei ragėja kulnai, puikiai tiks priemonės su įvairiomis rūgštimis.

Jei oda šiurkšti, tuomet rekomenduojami aliejinio pagrindo kremai ar tiesiog aliejukai.

Nuvargusioms pėdoms labiausiai tiks produktai, turintys mentolio ar eukalipto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.