Kaip įveikti egzaminų maratoną be kavos ir raminamųjų?

Negalima laikytis dietų

Normaliai smegenų veiklai būtinas deguonis, tad nereikia visą dieną praleisti prie knygų - kartkatėmis išeikite pasivaikščioti.<br>123rf
Normaliai smegenų veiklai būtinas deguonis, tad nereikia visą dieną praleisti prie knygų - kartkatėmis išeikite pasivaikščioti.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 12, 2013, 1:55 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 3:10 PM

Baimė ar nerimas gali sutrukdyti mokytis, tačiau raminamieji - ne išeitis. Kaip egzaminų metu maitintis ir ilsėtis, norint išvengti nerimo ir streso?

Negalima laikytis dietų

Tiems, kurie mokosi, labai svarbu valgyti visavertį, įvairų ir šviežią maistą. Šiuo laikotarpiu negalima laikytis dietų. Bet koks mitybos nepakankamumas, baltymų, mineralų ar vitaminų stoka gali sukelti nuovargį.

Reikėtų rinktis lengvai virškinamą maistą, vengti riebaus ir sunkaus, kad skrandis nebūtų apkrautas ir be reikalo neišeikvotų energijos, kuri reikalinga mokantis. Naudinga valgyti kuo daugiau šviežių vaisių bei daržovių, gerti sulčių.

Jei atsiranda virškinimo sutrikimų, galima vartoti vadinamųjų gerųjų žarnyno bakterijų. Tokie preparatai ne tik gerina virškinimą, bet ir didina organizmo atsparumą.

Kai organizmas ilgai ir intensyviai dirba, jis eikvoja daugiau energijos. O jeigu dar nuolat nerimaujama, jaučiamas stresas, įtampa, greičiau išeikvojamos naudingosios medžiagos, vitaminai ir mineralai.

Organizmui stiprinti ir bendrai savijautai gerinti galima vartoti maisto papildų ar vitaminų kompleksą, kuriame subalansuotos visos reikiamos medžiagos. Bet teigiamas poveikis pajuntamas tik po mėnesio ar kelių.

Kaip padėti smegenims?

Smegenims reikalingos aminorūgštys. Jos gerina smegenų aprūpinimą deguonimi, normalizuoja centrinės nervų sistemos veiklą, didina organizmo atsparumą, padeda atkurti gautas žinias.

Omega-3 rūgštys taip pat prisideda prie atminties gerinimo ir gebėjimo mokytis.

Normaliai ląstelių, ypač smegenų, veiklai būtini ir fosfolipidai. Tai augalinės kilmės veikliosios medžiagos, padedančios ląstelėms pasisavinti kitas veikliąsias medžiagas ir teigiamai veikiančios atmintį, gerinančios nuotaiką.

Žmogaus organizmui reikalinga į vitaminus panaši medžiaga kofermentas Q10. Jis palaiko energijos gamybą ir apykaitą ląstelėse, taip pat yra antioksidantas, saugantis smegenų ląsteles nuo žalingo aplinkos poveikio.

Kaip apsiginti nuo streso?

Medikai nepataria vartoti raminamųjų vaistų - jie retai kada padeda įveikti baimę. Be to, jie turi slopinamąjį poveikį.

Jeigu prieš egzaminus sunkiau susidoroti su stresu, vertėtų rinktis maisto papildus, papildytus magniu ir B grupės vitaminais. Magnis mažina nerimą, dirglumą, palaiko normalų širdies ritmą. Jeigu jo trūksta, padidėja jautrumas, nervingumas, skauda galvą, sunkiau susikaupti. O šios medžiagos pasisavinimą gerina vitaminas B6.

B grupės vitaminai reikalingi nervų sistemos veiklai. Neretai jie vadinami intelekto vitaminais. Kai jų trūksta, silpnėja atmintis, sunkiau įsiminti žinias, gali skaudėti galvą.

Žvalumo šaltinis

Ne vienas moksleivis ar studentas geria daug kavos. Bet kavos poveikis - trumpalaikis. Nuo didelio jos kiekio atsiranda dirglumas, kava skatina dažną šlapinimąsi, todėl iš organizmo greičiau pasišalina naudingosios medžiagos, žmogus jaučiasi išsekęs.

Geriau gerti ne kavą, o vartoti maisto papildus su tonizuojamosiomis medžiagomis. Viena jų - ženšenis. Nuo jo gerėja bendras organizmo gyvybingumas, todėl organizmui lengviau susidoroti su didesniu krūviu. Be to, ženšenis gerina atmintį, dėmesio koncentraciją.

Panašiu poveikiu pasižymi ir kitos natūralios medžiagos - žiedadulkės, bičių pienelis, daigintų kviečių ekstraktas, gvaranų sėklos.

Fizinę ir protinę veiklą stimuliuoja ir eleuterokokų šaknų ekstraktas. Jis didina darbingumą, mažina nuovargį ir mieguistumą.

Svarbu gerai išsimiegoti

Nereikia pamiršti - kai smegenys daug dirba, jos turi ir gerai pailsėti. Tad verta pasirūpinti ir geru miegu. Vakare galima išgerti melisų, pipirmėčių, valerijonų, apynių arbatos.

Prieš einant miegoti geriau nesimokyti, nežiūrėti televizoriaus. Atsipalaiduoti padeda ir pasivaikščiojimas ar maudynės vonioje. Vaikščiojimas naudingas ir tuo, kad taip smegenys gauna daugiau deguonies. O jis itin svarbus normaliai smegenų veiklai.

Patalpas reikia vėdinti nuolat. Bet svarbu vėdinti ne tik patalpas, bet ir galvą. Maždaug kas valandą reikėtų daryti pertraukas ir pajudėti - pavyzdžiui, išeiti į lauką, pasivaikščioti, pabėgioti.

Aktyvus poilsis - vienas efektyviausių būdų aprūpinti organizmą deguonimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.