20 patarimų norintiems išsaugoti jaunystę ir sveikatą

Ženevos universiteto (Šveicarija) ligoninės medikai nustatė, kad jaunystė ir sveikata 60 proc. priklauso nuo jūsų gyvenimo būdo, o ne nuo genų ir finansinių galimybių. Taip pat nuo to, kaip jūs miegate, ką valgote ir net kaip leidžiate laisvalaikį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-06-13 13:15, atnaujinta 2018-03-05 14:13

1. Reguliariai mylėkitės būdami bet kurio amžiaus

Šis malonus užsiėmimas sumažina cholesterolio kiekį kraujyje, tuo pačiu užkirsdamas kelią širdies ir kraujotakos ligoms. Be to, padidėja vadinamųjų laimės hormonų lygis organizme. Todėl naudingiausias seksas – ryte.

2. Meskite rūkyti

Skamba banaliai, bet būtent rūkymas gali pakeisti jūsų veido spalvą. Gydytojai įrodė: dėl rūkymo susiformuoja 85 proc. raukšlelių ant veido ir sutrumpina sveiką gyvenseną mažiausiai 15 metų.

3. Kurkite šeimas

Tyrimas parodė, kad vyrai gyvena 3 metais ilgiau už viengungius. Tiesa, neįforminta santuoka šiuo atveju nėra pagalbininkė: mokslininkai išsiaiškino, kad gyvenant susidėjus žmonės (ypač vyrai) dažniau jaučiasi viengungiais nei šeimyniniais žmonėmis.

4. Valgykite daug pomidorų

Jei iki šiol jums nepavyko tai padaryti, dėkite juos ant sumuštinių, į sriubas, valgykite su druska ar cukrumi. Pomidorai – vieni iš jauninančių produktų: suvalgius 1-2 pomidorus per dieną sumažina širdies kraujagyslių susirgimų riziką 30 proc. Be to, pomidoruose esantis likopenas saugo nuo senėjimo (priešlaikinio raukšlelių susidarymo veikiant saulės spinduliams), - rašo liveinternet.ru.

5. Tapkite donorais

Stebėtina, bet faktas: vyrai-donorai 17 kartų rečiau susiduria su širdies negalavimais.

6. Turėkite savo nuomonę

Kitaip tariant, neprisijunkite prie visuomeninės nuomonės, jei jums ji ne prie širdies. Keisti savo įpročius dėl aplinkinių – per daug didelis stresas, trumpinantis gyvenimą.

7. Valgykite daugiau daržovių

Todėl, kad ten daugiau vitaminų. Atkreipkite dėmesį: morkos padeda palaikyti geresnę regą, pasternakai sumažina osteochondrozės riziką, o topinambai užkerta kelią cukriniam diabetui.

8. Aplankykite tėvus

Ekspertų tvirtinimu, kai žmogus būna greta savo motinos ar tėvo, jam atsistato į normos ribas kraujospūdis.

9. Klausykite klasikinės muzikos

Tyrėjai įsitikinę, kad klausant Beethoveno muzikos atsistato į normos ribas širdies ritmas, sumažėja kraujospūdis ir padeda atsipalaiduoti įtemptiems raumenims, o Mozarto kūriniai pagerina smegenų veiklą.

10. Neišmeskite lauk duonos plutelių

Ypač kiek papėlėjusių: juose yra 8 kartus daugiau antioksidantų, apsaugančių nuo ankstyvaus senėjimo), nei visoje duonoje. Todėl juodos duonos plutelių mėgėjai turi daugiau šansų pragyventi ilgiau nei prancūziško batono garbintojai.

11. Laikykite namuose katę arba šunį

Jų šeimininkai rečiau kenčia dėl streso ir padidėjusio kraujospūdžio.

12. Nusipirkite žadintuvą su švelnia melodija

Nes netikėtas, triukšmingas garsas sustiprina širdies priepuolio riziką. Mat žmogaus kūnas priima garsius garsus kaip pavojaus signalą ir atitinkamai reaguoja.

13. Tikėkite Dievą

Tyrimo duomenimis, žmonės, nuolat besilankantys bažnyčiose ar kitose religingose vietose, gyvena 3-5 metais ilgiau nei kiti. O jei jums nepriimtinos religinio pobūdžio idėjos, tada dažniau ilsėkitės gamtoje ir mėgaukitės jos peizažais.

14. Valgykite riešutus

Braziliškuose riešutuose gausu naudingų medžiagų, dėl to sumažėja vėžio atsiradimo tikimybė net 40 proc. Nuo onkologinės ligos apsaugo ir lazdynų riešutai, kuriuose daug vitamino Е. Nors ir kitose riešutų rūšyse daug naudingų savybių. Svarbiausia, kad nebūtumėte alergiški jiems. Tik reikėtų vengti sūdytų riešutų.

15. Susigalvokite naujų pomėgių

Dauguma ilgaamžių galvoja, kad atšvęsti šimtąjį gimtadienį jiems padėjo grojimas kuriuo nors muzikos instrumentu ar dainavimas. O jei jūs jaunystėje dainavote chore, nesivaržykite – įsirašykite į saviveiklą, net jei jums jau suėjo 40 metų. Tik niekada nesakykite sau: „Man jau per vėlu, aš jau per senas“. Tuo jūs tik užsiprogramuosite greitesnei senatvei.

16. Persikelkite gyventi už miesto

Kaimo gyventojai pozityviau žiūri į gyvenimą nei miestiečiai, kurie nuolat gyvena įsitempę ir skuba.

7. Pasidomėkite produktų etiketėmis

Jei ant jos bus parašyta raidė „E“ ir nurodyti dažikliai bei skonio stiprintojai, gali ir praeiti noras pirkti tą produktą. Be to, jūsų valgis bus gerokai sveikesnis.

18. Valgykite česnakus

Ir tegul neglumina jūsų jo kvapas, nes tai superproduktas širdžiai! Česnakuose yra alicino medžiagų, kurios praplečia kraujagysles ir palengvina kraujotaką. Taip pat ir koronarines arterijas, maitinančias pačią širdį.

19. Dažniau keiskite dušo užuolaidas

Mat ant užuolaidinio audinio duše nuo vandens kaupiasi bakterijos ir grybelis, kurie gali sukelti alergiją ir astmą. Keiskite jį kartą per pusmetį arba pakeiskite į stiklinę atitvarą, kurią lengviau nuvalyti.

20. Pasiduokite mažoms silpnybėms

Ekspertų tvirtinimu, bet kokie malonūs žmogui užsiėmimai, kad ir ėjimas per parduotuves, vykimas į svečius ar kvapą gniaužiančio romano skaitymas, ne mažiau naudingi nei fitneso treniruotės. Tada padidėja endorfinų ir adrenalino lygis organizme, kurie pasižymi jauninančiu efektu.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.