Tik 5 proc. žmonių kruopščiai nusiplauna rankas po apsilankymo tualete

Mičigano universitete (JAV) atliktas tyrimas parodė, kad tik vienas iš 20 žmonių kruopščiai nusiplauna rankas apsilankęs tualete. Be to, trečdalis žmonių nesinaudoja muilu, o 10 proc. apskritai neplauna rankų. Mokslininkai tvirtina, kad ypač prastai rankas nusiplauna vyrai.

Tik 50 proc. vyrų plauna rankas su muilu, o tarp moterų – 78 proc.<br>123rf
Tik 50 proc. vyrų plauna rankas su muilu, o tarp moterų – 78 proc.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-06-17 14:05, atnaujinta 2018-03-05 11:04

Tyrime dalyvavo 3794 žmonių, besinaudojusių viešaisiais tualetais.

Tyrimo autorius Carlas Borrevikas sakė: „Šie rezultatai mums buvo netikėti, nes ankstesni tyrimai rodė, kad žmonės skiria didesnį dėmesį asmeninei higienai“. 

Amerikos susirgimų profilaktikos ir kontrolės centro duomenimis, rankų plovimas – vienas iš efektyviausių būdų mažinant infekcinių ligų plitimą. Nepakankamai kruopštus rankų plovimas yra beveik 50 proc. su maistu susijusių ligų priežastis, rašo dailymail.co.uk.

Ekspertų manymu, norint sunaikinti bakterijas, sukeliančias infekcią, užtenka viso labo 15-20 sekundžių energingai nusiplauti rankas su muilu po tekančiu vandeniu. Nepaisant to, tyrimas parodė, kad žmonės rankas plauna vidutiniškai šešias sekundes.

Profesoriaus vadovaujama mokslininkų komanda stebėjo, kaip žmonės plauna rankas barų, restoranų ir kitų viešų vietų tualetuose. Mokslininkai nustebo sužinoję, kad žmonės retai naudojasi muilu. 

15 proc. vyrų apskritai neplauna rankų, o tarp moterų tokių tik apie 7 proc. Tik 50 proc. vyrų plauna rankas su muilu, o tarp moterų – 78 proc. 

Taip pat ekspertai išsiaiškino, kad žmonės rečiau plovė rankas, jei praustuvas tualete buvo nešvarus. Be to, paaiškėjo, kad žmonės dažniau plauna rankas pirmoje dienos pusėje. Profesorius C. Borrevikas tai aiškina tuo, jog žmonės, kurie lankosi baruose ir restoranuose vakare, būna per daug atsipalaidavę ir jiems visai nerūpi rankų plovimas.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.