Braškės ir vyšnios – vietoj medikamentų

Turi priešvėžinių savybių

Braškėse yra daug naudingųjų medžiagų ir mažai kalorijų, tad valgykite jų į valias.<br>R.Danisevičius
Braškėse yra daug naudingųjų medžiagų ir mažai kalorijų, tad valgykite jų į valias.<br>R.Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2013, 9:18 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:27 AM

Turi priešvėžinių savybių

Italų mokslininkai nustatė, kad braškės, mėlynės ir špinatai yra didžiausi maistinių antioksidantų – medžiagų, saugančių nuo piktybinių ir kitų sunkių ligų – šaltiniai.

Ohajo (JAV) universiteto mokslininkai braškes net priskyrė priešvėžinių savybių turinčių maisto produktų kategorijai.

Šios uogos vertingos ir tuo, kad jose yra geležies, fosforo, kalcio, širdies darbą stiprinančio kalio, įvairių vitaminų, ypač A ir B grupės.

Moksliniais tyrimais patvirtinta, kad braškės gerina virškinimą, kraujotaką, medžiagų apykaitą.

Mažina kapiliarų išsiplėtimą

Dar prieš keletą dešimtmečių moterys braškes naudojo vietoj kremo, jų sultimis šalindavo pigmentines dėmes ir strazdanas.

Trintų braškių tyrės kaukė ant veido ar braškių sultys puikiai nuramina saulėje nudegusią odą ir mažina kapiliarų išsiplėtimą.

Naudingų savybių yra ir braškių bei žemuogių lapuose. Liaudies medicina teigia, kad džiovintų žemuogių lapų arbata lengvina gausias menstruacijas, skatina šlapimo išsiskyrimą, padeda iš organizmo pasišalinti vadinamajam blogajam cholesteroliui.

Nuoviru tinka gydyti peršalimą, skalauti juo gerklę.

Saugo nuo širdies ligų

Milane dirbanti biochemikė ir mitybos specialistė Virginia Bicchiega teigė, kad kitos vasaros uogos – vyšnios – taip pat teikia naudos ir odai, ir organizmui.

„Vyšnios stebuklų nedaro, bet reguliariai jas valgant oda tampa lygesnė, skaistesnė, lygiau įdega saulėje, rečiau sergama peršalimo ligomis.

Visa tai – dėl vyšniose esančių vitaminų ir mineralų, kurie išvalo iš arterijų toksinus, sureguliuoja žarnyno veiklą, skatina šlapimo išsiskyrimą“, – sakė ji.

Moksliniame žurnale „Journal of Nutrition“ paskelbti Mičigano (JAV) universiteto mokslininkų tyrimo rezultatai rodo, kad vyšnios padeda sumažinti sąnarių uždegimą ir išvengti artrito, taip pat širdies ir vainikinių kraujagyslių ligų. Jos ypač tinka kamuojamiems aukšto kraujospūdžio.

Alergiški turi elgtis atsargiai

Šimte gramų braškių arba vyšnių yra maždaug 40 kilokalorijų, todėl jų galima valgyti kiek širdis geidžia.

Tačiau braškėmis nepatartina piktnaudžiauti tiems, kuriuos kamuoja aukštas kraujospūdis, kurie kenčia nuo per didelio skrandžio sulčių išsiskyrimo, skrandžio ir kepenų dieglių.

Kai kuriems žmonėms net viena suvalgyta braškė gali sukelti alerginę reakciją – odos bėrimą, niežulį, tinimą, dusulį, viduriavimą.

Tuo tarpu vyšniomis nepatartina piktnaudžiauti sergantiesiems diabetu bei kamuojamiems pilvo skausmų, pūtimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.