Blogiausias laikas operacijai

„Nelieskite metalu kūno dalies, valdomos to Zodiako ženklo, kuriuo tuo metu keliauja Mėnulis“, – įspėja senovės medicinos astrologijos traktatas. Pavyzdžiui, Jaučio Zodiako ženklas valdo gerklę ir kaklą. Vadinasi, nereikėtų kaklo cistų šalinti tuo metu, kai Mėnulis juda Jaučio ženklu. Taip pat netinka atlikti histerektomiją, tai yra, šalinti gimdą, kai Mėnulis keliauja Skorpionu – ženklu, atsakingu už lytinius organus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 25, 2013, 4:22 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:18 AM

Astrologija medikai remdavosi anksčiau. Šiais laikais gydytojų kabinetuose apie Mėnulio ciklus nebekalbama, bet tai nereiškia, kad operacijai tinkamo laiko parinkimas šiuolaikinei medicinai nesvarbus.

Amerikiečių interneto dienraštis „The Atlantic“ išvardijo savaitės ir paros laikus, kada operacijos baigiasi nesėkmingiausiai.

Ligoninėse pavojinga liepą?

Amerikiečiai sako, kad liepą reikėtų vengti ligoninių, nes tuo metu čia pradeda dirbti ką tik medicinos studijas baigę gydytojai rezidentai. Bet ar išties dėl to liepą į ligoninę verčiau nesigulti?

Baltimorėje (JAV) veikiančio Johnso Hopkinso universiteto tyrėjai peržiūrėjo kone 3 tūkst. metastazių stubure operacijų duomenis ir aptiko, kad komplikacijos dažniau pasireikšdavo tiems žmonėms, kurie buvo operuoti liepą. Jie pastebėjo ir tai, kad šį mėnesį buvo didesnis ligonių mirtingumas.

Tačiau kiti moksliniai tyrimai paneigė tai, kad liepa – netinkamiausias metas operacijoms. Liepą atliktų chirurginių operacijų pasekmės nėra blogesnės nei atliktos bet kurį kitą mėnesį. Spėjama, kad liepą atliekamų operacijų rezultatai nėra prastesni, nes tą mėnesį ilgiau dirbantys medikai būna budresni.

Medikų darbą gerokai sutrikdo ir visuotinių švenčių dienos. Nustatyta, kad ligoniai, kuriuos į ligonines dėl ūmių ligos atvejų ar sužalojimų skubiai paguldo per visuotines šventes, po savaitės miršta net 48 proc. dažniau negu tie, kuriuos į gydymo įstaigas atveža paprastomis dienomis.

Geriau gydytis ryte

Svarbios yra ir valandos. Pasirodo, kuo anksčiau atliekami tyrimai ar operacijos, tuo jie sėkmingesni. Sulig kiekviena paskesne valanda medikų dėmesys ir koncentracija silpsta.

Pavyzdžiui, atliekant storosios žarnos tyrimus (kolonoskopiją), gastroenterologų sugebėjimas aptikti gaubtinės žarnos polipus kiekvieną paros valandą sumažėja 4,6 procento.

JAV, Šiaurės Karolinoje, esančio Duke'o universiteto Medicinos centro mokslininkai, išanalizavę operacijų duomenis, sužinojo, kad su nejautra susijusių problemų būna vos 1 proc., jeigu operacijos atliekamos 9 val. ryto. Tačiau jeigu operacijos daromos 16 val., problemų su nejautra padaugėja iki 4,2 procento. Manoma, kad taip yra todėl, kad gydytojai vakare būna pavargę.

„Piko valandos efektas“

Ekonomistas H. Sheltonas Brownas III aprašė „piko valandos efektą“, pagal kurį moterims neplanuotos cezario pjūvio operacijos dažniau atliekamos penktadieniais tarp 15 ir 21 valandos.

Jis mano, kad taip galbūt yra todėl, jog gydytojai, kaip ir kitų specialybių atstovai, visus darbus prieš savaitgalį linkę užbaigti.

Beje, naktis nėra tinkamas laikas gimdyti. Kalifornijoje atliktas tyrimas atskleidė, kad naktimis gimę naujagimiai miršta net 25 proc. dažniau nei tie, kurie gimsta kitu paros laiku.

Rizika greičiausiai padidėja todėl, kad naktimis medikams ir šiaip padaugėja darbo, nes tada iškilus ekstremalioms situacijoms ir esant kitoms komplikacijoms, į ligonines žmonės guldomi dažniau.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.