Sausa makštis - dažna problema

Tempimo ir sudirgimo jausmas makštyje, skausmingi lytiniai santykiai pažįstami ne vienai moteriai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 25, 2013, 6:52 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:09 AM

Kalbamės su gydytoja ginekologe Daiva Keršulyte.

- Kaip jūs apibūdintumėte išsausėjusią makštį?

- Išsausėjusią makštį galima būtų palyginti su išdžiūvusiu ežeru, kuriame nebeauga jokia vandens flora ir gyvūnija. Tai vadintume ekologine katastrofa. Ne mažiau svarbūs yra ir žmogaus organizmo nukrypimai nuo normos, makšties sausumas – vienas iš jų.

Dažniausiai makšties išsausėjimą lemia sumažėjusi estrogenų gamyba kiaušidėse prasidėjus menopauzei, po gimdymo, žindymo laikotarpiu, kol nėra mėnesinių, po makšties uždegimų, tačiau kartais tai būna ir streso ar netinkamų higienos priemonių naudojimo pasekmė.

Pasikeitus hormonų balansui sumažėja gleivių išskyrimas, gleivinė „nebesutepama“, todėl pradedame jausti makšties sausumą, niežulį, peršėjimą, skausmą lytinių santykių metu.

- Ar reikia kreipti dėmesį į išsausėjusią makštį?

- Makštį drėkinti rekomenduojama ne tik dėl nemalonių simptomų, bet ir dėl išsausėjusios gleivinės galinčių atsirasti rimtesnių sveikatos sutrikimų, tokių kaip: dirgli šlapimo pūslė, makšties sienelės išsausėjimas bei nusileidimas, atrofiniai makšties uždegimai po lytinių santykių, plonėjanti makšties ir vulvos oda.

Sausa ir suplonėjusi makšties ir vulvos oda būna labai jautri, peršėjimą gali sukelti net lietimasis prie apatinių drabužių. Pažeidimų rizika didėja lytinio akto metu, tuomet ir nedidelė trintis gali sukelti skausmą, diskomfortą.

- Ar galima atkurti makšties drėgnumą?

- Makšties išsausėjimą sumažėjus estrogenų organizme galima išgydyti, jei atkuriamas jų kiekis. Paprastai hormonų balansas atkuriamas po gimdymo, kai atsiranda mėnesinės, ar nustojus žindyti, tačiau menopauzės atveju tai yra negrįžtamas procesas, todėl makšties sausumas tampa nuolatine problema. Aš visoms moterims, laikinai ar ilgam susiduriančioms su šia problema, patariu ją spręsti nieko nelaukiant.

Seksas ir makšties sausumas

Lubrikantai asocijuojasi su seksu ir jie padeda tuo momentu, bet po kelių valandų moteris vėl pajunta tuos pačius simptomus. Ar nebūtų daug maloniau, jei makštis sudrėktų pati, ir nereiktų nutraukti glamonių ieškant lubrikanto? Ovulės, atkuriančios gleivių išskyrimą ir užtikrinančios ilgalaikį makšties drėkinimą, leis jums vėl pasijausti moterimi ir pasimėgauti užplūdusia aistra. Barjerinės kontraceptinės priemonės (makšties ovulės, žvakutės, kremai) apskritai nedrėkina.

- Ką jūs rekomenduojate pacientėms?

- Aš savo praktikoje esu išbandžiusi daugelį metodų, tačiau geriausių ilgalaikių rezultatų moterys sulaukia naudodamos „Feminella Hyalosoft“ makšties ovules, kuriose yra hialurono rūgšties bei vaistažolių, skatinančių regeneraciją ir apsaugančių gleivinę nuo infekcijų. Hialurono rūgštis labai gerai drėkina gleivinę, todėl mažėja sausumo, deginimo jausmas. Jei per gimdymą buvo kirpta tarpvietė, hialurono rūgštis minkština ir drėkina randą, skatina ląstelių atsinaujinimą ir slopina uždegimą, todėl sumažėja tempimo pojūtis, perštėjimas.

Jaunoms ir vyresnėms

 Tiek dėl motinystės, tiek dėl menopauzės atsiradusį makšties sausumą rekomenduojama gydyti gleivinės drėgnumą atkuriančiomis ovulėmis. Makšties drėgnumą atkūrus su „Feminella Hyalosoft“, jam palaikyti pakanka ovulę į makštį įterpti vieną kartą per savaitę.

Saugumas svarbiausia

Prieš naudojimą yra gerai pasikonsultuoti su gydytoju, tačiau „Feminella Hyalosoft“ ovulės itin saugios, tad naudojant pagal žemiau pateiktas rekomendacijas pašalinių poveikių gydytojams neteko pastebėti. Šios ovulės veikia tik vietiškai ir į motinos pieną jokios sudėtinės medžiagos nepatenka, todėl jas gali naudoti ir žindyvės.

Paprasta ir efektyvu

Gydant makšties sausumą, atsiradusį menopauzės laikotarpiu, patariama pirmas 10–20 parų naudoti po vieną ovulę per parą. Vėliau tęsti palaikomąjį gydymą naudojant po 1 ovulę 2 kartus per savaitę. Rekomenduojama naudoti ilgą laiką.

Ankstyvuoju laikotarpiu po gimdymo, pirmas 5–6 savaites, patartina nieko nenaudoti. Po to rekomenduojamos 1–2 „Feminella Hyalosoft“ ovulės per savaitę tol, kol neatsinaujins mėnesinės arba kol nebeliks makšties sausumo simptomų. Jei kirpta tarpvietė, pirmas 5–6 savaites po gimdymo patartina nieko nenaudoti, o po to 3–4 mėnesių naudoti po 1–2 ovules per savaitę.

Informacija paruošta bendradarbiaujant su www.feminella.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.