Po maudynių - pas ausų gydytoją

Sierą išskiria liaukos

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 26, 2013, 3:59 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:33 AM

„Išorinį ausų uždegimą vadiname „plaukiko ausimi“. Dažniausiai dėl jo tenka gydyti jaunus žmones, neįsivaizduojančius savo atostogų be maudynių“, - kalbėjo Santariškių klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų skyriaus gydytojas Darius Rauba.

Sierą išskiria liaukos

- Tik suprastėjus klausai kai kurie ligoniai išgirsta apie sieros kamštį. Ar kiekvienas žmogus turi ausyse tokios sieros?

- Sierą gamina ausies liaukos. Ši medžiaga naikina bakterijas, ji valo ausies landą. Sukietėjusi siera žiovaujant ar kramtant išbyra, pašalindama negyvas odos daleles. Jei šios medžiagos nebūtų, peršėtų ausis, jų oda džiūtų ir skilinėtų.

Tačiau kai sieros landoje susikaupia daug ir maudantis į ausį patenka vandens, ji išburksta, užkemša landą. Šis pojūtis labai nemalonus.

Yra žinoma, kad dėl genetinių priežasčių ar medžiagų apykaitos sutrikimų ausies landoje esančios liaukos pagamina daugiau sieros nei įprastai. Todėl sieros kamščiai tokiems žmonėms susidaro dažniau.

Kartais tokį kamštį pavyksta išvalyti specialiu krapštuku. Tik nereikia kišti jo per giliai, kad nebūtų pažeistas būgnelis.

Tačiau kai kurie žmonės kasryt valosi ausis. Valyti ausis specialiu krapštuku patariu ne dažniau nei kartą per pusmetį.

Būtinas vizitas pas gydytoją

- Ką daryti, kai nepavyksta išsikrapštyti kamščio?

- Kartais kamštis nukeliauja dar giliau ir įstringa siauroje landoje. Tuomet jį pašalinti būna sunkiau. Jei po kelių parų ausų užgulimas nepraeina, geriau nerizikuoti ir patikėti išvalyti ausį gydytojui.

Staigiu ausies užgulimu gali prasidėti ir kur kas sunkesnės ligos, pavyzdžiui, dėl galvos smegenų kraujotakos sutrikimų kilti klausos nervo uždegimas.

Jei žmogus manys, kad ausyje tėra paprastas sieros kamštis ir neskubės pas specialistus, pasveikti bus sunkiau. Laiku neskyrus gydymo, ligoniui gresia kurtumas.

Skausmas trukdo miegoti

- O jeigu po maudynių ne tik užgula ausį, bet ir ima ją mausti, tekėti pilkšvos išskyros?

- Tai rodo, kad prasidėjo ausų uždegimas. Kartais ausų skausmas neleidžia net naktį sumerkti akių, jis būna stipresnis nei dantų diegimas.

Tokiu skausmu ypač skundžiasi tie, kurie persišaldo, dirba dulkėtoje aplinkoje ar yra anksčiau sirgę lėtiniu išorinės ausies uždegimu.

Susidaro kaulinių ataugų

- Nardytojams ausų uždegimas kartais tampa profesine liga. Kodėl taip atsitinka?

- Jeigu matau, kad ausies landoje atsirado kaulinių ataugų, galiu atspėti, kad tas žmogus mėgsta nardyti. Tokios ataugos susiaurina landos spindį ir apsaugo būgnelį nuo plyšimo. Iš tikrųjų nardytojams dažniau nei kitų profesijų atstovams nustatome ligą, vadinamą ausies egzostoze.

Ji užklumpa ir ekstremalių pojūčių mėgėjus, kurie savo atostogas skiria vandenynų gelmėms. Jiems pamažu didėja kaulinis audinys, kuris susiaurina ausies landą.

Susiaurėjusioje ausies landoje greičiau įstringa siera, dažniau kaupiasi vanduo, landa sunkiau išsivalo.

Išvalyti šią landą sunkiau, nes kamštis būna užstrigęs giliau, ligoniui skauda, jis prastai girdi.

Kai kuriais atvejais nuo tokių negalavimų gali išgelbėti tik plastinė ausies landos operacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.