Dėl didelio pilvo – senatvės ligos

Jums – vos per keturiasdešimt, jūsų pilvas – atsikišęs, o figūra primena obuolį?

Didelis pilvas, kaip rodo tyrimai, susijęs su psichikos ligomis senatvėje.<br>123rf
Didelis pilvas, kaip rodo tyrimai, susijęs su psichikos ligomis senatvėje.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-06-28 17:12, atnaujinta 2018-03-05 02:58

Jeigu nemirsite nuo infarkto ar insulto, didelė tikimybė, kad senatvėje jums išsivystys silpnaprotystė arba Alzheimerio liga. Jau ankstesni tyrimai atskleidė, kad pilvo srityje susikaupę riebalai didina diabeto, infarkto ar insulto riziką.

„Į pavojų sąrašą galime įrašyti ir silpnaprotystę“, – teigia JAV mokslininkė Rachel Whitmer. Ši rizika, pasak jos, susijusi tik su pilvo apimtimi, o ne su kūno mase.

Viename tyrime dalyvavo 6,5 tūkst. vyrų ir moterų, kurių sveikata buvo patikrinta nuo 1964 iki 1973 metų. Tuo metu jie buvo 40-50 metų.

Be kitų tyrimų, jiems buvo matuojamas vidinis atstumas nuo nugaros iki labiausiai atsikišusios pilvo vietos. 25 ir daugiau centimetrų ilgio atstumas buvo įvardytas kaip didelis.

Po 36 metų, kai tyrimo dalyviai buvo 73-87 metų, Alzheimerio liga ar kitos silpnaprotystės formos buvo išsivysčiusios daugiau nei tūkstančiui.

Paaiškėjo, kad tiems, kurių kūno masė normali, per didelis pilvas silpnaprotystės riziką padidina 89 procentais. Antsvoris riziką padidina 82 procentais, bet jeigu žmogus turi dar ir didelį pilvą, ji padidėja daugiau nei du kartus. O nutukusiems pilvūzams ši rizika padidėja tris kartus.

Mokslininkai dar nežino, kodėl pilvo dydis lemia psichikos ligas senatvėje. Gali būti, kad dėl to išsiskiria medžiagos, žalojančios smegenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.