Drąsus eksperimentas: moteris 16 metų vietoje vandens gėrė kolą

Neseniai į ligoninę dėl širdies ritmo dažnumo sutrikimo ir apalpimų buvo atvežta 31 metų Monako gyventoja. Jos kalio lygis kraujyje buvo neįtikėtinai žemas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 3, 2013, 12:35 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 11:45 PM

Medikus nustebino, kad ligonės šeimoje nebuvo nė vieno, kuris turėtų širdies sutrikimų. Tik vėliau paaiškėjo, kad pacientė 16 metų negėrė vandens. Vietoje jo moteris gaivinosi tik kola.

Kaip rašo „Popular Science“ interneto puslapis, medikai liepė moteriai liautis gerti kolą ir išsamiai aprašė jos susirgimo atvejį.

Moters ligos atvejis priminė 2004 metais nufilmuotą filmą „Super didelis aš“, kurio kūrėjas Morganas Spurlockas padarė neįprastą eksperimentą – visą mėnesį jis nevalgė nieko kito, išskyrus „McDonald's“ kompanijos greitąjį maistą. Dėl to greitai pablogėjo jo sveikata.

Tiesa, filmas buvo tik eksperimentas, o ne tikras gyvenimas. Dabar atsirado proga sužinoti, kokį poveikį kūnui išties gali padaryti tokia ekstremali dieta, kaip kasdienis kolos gėrimas.

Kolos mėgėjos kalio lygis kraujyje pasiekė 2,4 mmol/l. Normalus kalio lygis tokio amžiaus moteriai turėtų būti dukart didesnis.

Širdies ritmo intervalas, vadinamas QT intervalu, buvo pailgėjęs. Paprastai pailgėjęs QT intervalas reiškia sunkią aritmiją ir gali reikšti mirtį.

Minėtosios monakietės QT intervalas buvo 610 ms. Normalus QT intervalas tokio amžiaus moteriai turėtų būti ne didesnis kaip 450 ms.

Nuostabiausia yra tai, kad vos tik medikai moteriai liepė atsisakyti savo keisto įpročio gerti kolą, jos kalio lygis ir QT intervalai vėl pasidarė beveik normalūs. Vos per savaitę jos QT intervalas sutrumpėjo iki 430 ms, o kalio lygis kraujyje grįžo į 4,1 mmol/l normą.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.