Vyresniems žmonėms gydytojai leidžia smaguriauti į valias

Jeigu jums jau 70 metų, nebūtina šlamšti vien tik daržoves, nuo kurių išpučia pilvą ir viešosiose vietose kyla nepatogumų. Sulaukę septyniasdešimtmečio, galite lengviau atsipūsti ir pamiršti mitybos specialistų patarimus. Ant salotų galite užkrėsti šaukštą grietinės, o skanų pyragą užsigerti kuo riebesniu pienu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 4, 2013, 12:34 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 10:55 PM

Suomijos mitybos specialistai ir gerontologai - senėjimo procesus tyrinėjantys specialistai tikina, kad vyresniems žmonėms visai netinka maistas, kuriame mažai riebalų. Jiems nesveika per sveikai gyventi.

Jie nebeturi stengtis suliesėti, jei per gyvenimą nepasisekė tapti skeletais, o sulaukę garbingesnio amžiaus suapvalėjo. Sulaukus 70-mečio viskas, kas skanu ir malonu, yra sveika.

Geros savijautos šaltinis

Sveikos gyvensenos taisyklės, kurias medikai kala į galvą jauniems ir vidutinio amžiaus žmonėms, netinka vyresniems.

Raginimai valgyti liesesnius produktus, vengti mėsos, cukraus ar riebalų vyresniems žmonėms tiktai sukels ligas. Netekdamas svorio vyresnio amžiaus žmogus drauge praras raumenų, susilpnės jo kaulai. 70-80 metų žmonės turi valgyti viską, kad iš maisto pasisemtų kuo daugiau energijos.

Vyresniems žmonėms ypač trūksta vitamino D. Silpnėja raumenys, judėti tampa vis sunkiau. Būtent judėjimas yra pagrindinis geros savijautos šaltinis, o ne griežta dieta.

Mirtis tyko tinginių

Senyvi žmonės turėtų kasdien po pusvalandį arba dukart per savaitę pasivaikščioti tiek, kad pasunkėtų kvėpavimas. Tai geriausias diabeto, širdies ligų, atminties susilpnėjimo ir silpnaprotystės priešnuodis.

Tačiau net du trečdaliai vyresnių žmonių randa šimtą priežasčių nejudėti. Ypač 75 metai yra riba, kai žmogus labai aptingsta.

Suomių patarlė sako: „Mirtis prie vartų, jei batai po lova“.

O kaip ligos, kurias sukelia nutukimas?

Specialistai tikina: jeigu 70 metų sulaukęs žmogus nėra didelis ligonis, smaguriavimas ir atsipalaidavimas virtuvėje tikrai nebespės sukelti ligų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.