Prostatos padidėjimas - vyrų liga, kuri sutrikdo ir moterų gyvenimą

Užklumpa nemalonūs pojūčiai

Tik specialistas gali įvertinti, ar vyrą užklupo gerybinis prostatos padidėjimas, ar ne.<br>123rf
Tik specialistas gali įvertinti, ar vyrą užklupo gerybinis prostatos padidėjimas, ar ne.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 16, 2013, 3:49 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 12:12 AM

Užklumpa nemalonūs pojūčiai

Pirmuosius prostatos gerybinio išvešėjimo požymius dauguma vyrų pajunta apie penkiasdešimtuosius.

Tampa sunku nusišlapinti, nors pūslė - pilna, dažniau kyla poreikis eiti į tualetą, susilpnėja šlapimo srovė, kamuoja deginimo pojūtis šlapinantis ir kiti nemalonūs reiškiniai.

Kaip šie sutrikimai susiję su prostata? Ši vyrų liauka yra prie pat šlapimo pūslės ir gaubia iš jos išeinančią šlaplę. Todėl prostatai didėjant, pajuntami šlapinimosi sunkumai.

Kai kurie tokius požymius pajunta ir anksčiau, tačiau tai nereiškia, kad reikėtų delsti ir atidėlioti vizitą pas gydytoją - laiku skirtas gydymas gali neatimti gyvenimo džiaugsmo, užkirsti kelią tolesniam prostatos didėjimui.

Kita vertus, tiktai specialistas gali įvertinti ir atmesti piktybinės ligos diagnozę.

Daugiau riebalų - daugiau rizikos

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės urologas Robert Jankovski sako, kad prostatos didėjimas susijęs ne tik su amžiumi, genais, bet ir gyvenimo būdu. Prostatos didėjimą skatina lytiniai hormonai, o šių daugiau būna tų vyrų, kurie mėgsta riebiai valgyti, organizme. „Kartais tenka matyti ir aštuoniasdešimties sulaukusį vyrą, kurio prostata yra nepadidėjusi - dažniausiai tai sveikuoliai, labai saugantys savo sveikatą, nevalgantys riebiai, neturintys antsvorio. Bet daugelis tokio amžiaus vyrų jau turi problemų“, - kalba R.Jankovski.

Kokių tyrimų galima tikėtis urologo kabinete?

Gydytojo R.Jankovski teigimu, atliekamas digitalinis tyrimas (prostatos apčiuopa per tiesiąją žarną), tyrimas ultragarsu, kraujo tyrimas (PSA) - pastarasis parodo, ar nėra pagrindo įtarti prostatos vėžį. Taip pat atliekamas šlapimo srovės tyrimas - uroflaumetrija.

Įvertinus tyrimų rezultatus ir sugretinus juos su Tarptautine prostatos simptomų skale, sprendžiama, ar vyrui reikalingas gydymas. „Vieniems vyrams prostatos augimas progresuoja greičiau, kitiems - lėčiau. Būna, kad vyro prostata - labai didelė, tačiau tai nesutrikdo šlapinimosi. Ir būna atvirkščiai - prostata maža, o vyras šlapindamasis patiria sunkumų. Todėl vien tiktai prostatos dydis dar nieko nelemia“, - aiškina gydytojas.

Ilgainiui atsiranda daugiau bėdų

Nors prostatos didėjimas vadinamas gerybiniu, tai nereiškia, kad šios ligos nereikia gydyti. Jeigu prostatos didėjimas nestabdomas, ilgainiui šlapimo pūslėje gali susidaryti akmenys, išsivystyti inkstų nepakankamumas, kartotis šlapimo šakų infekcijos, iš prostatos gali pradėti kraujuoti.

Jau nekalbant apie tai, kad kenčia gyvenimo kokybė - tenka dažnai vaikščioti į tualetą, net naktį atsikelti keletą kartų, dėl to neišsimiega ne tik vyras, bet ir jo partnerė.

Gydytojas patars, kaip palengvinti šlapinimąsi, sumažinti poreikį dažnai šlapintis, pagerinti gyvenimo kokybę. Svarbu nebijoti pasikonsultuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.