Ar gaunate pakankamai vitamino D?

Kaulų sveikata

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 25, 2013, 4:01 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:55 PM

Kaulų sveikata

Jau seniai žinoma, kad vitaminas D, padedantis organizmui pasisavinti kalcį, itin svarbus kaulams, todėl ypač reikalingas kūdikiams ir senyviems žmonėms. Pastariesiems kasdienės vitamino D ir kalcio dozės padeda išvengti kaulų lūžių. Vaikams vitaminas D stiprina kaulus ir padeda išvengti rachito.

Išsėtinė sklerozė

Ši liga dažniau pasireiškia kraštuose, nutolusiuose nuo ekvatoriaus. Per daugybę metų mokslininkai aptiko ryšį tarp saulės šviesos, vitamino D kiekio ir šios autoimuninės ligos, kuri pažeidžia nervų sistemą.

Neseniai atlikti tyrimai atskleidė ryšį tarp genų mutacijos, lemiančios mažą vitamino D kiekį organizme, ir išsėtinės sklerozės rizikos. Tačiau kol kas dar nėra tvirtų įrodymų, kuriais remiantis būtų galima rekomenduoti vitaminą D išsėtinės sklerozės profilaktikai.

Diabetas ir vėžys

Kai kurios studijos atskleidė ryšį tarp mažo vitamino D kiekio organizme ir antrojo tipo diabeto išsivystymo. Tačiau kol kas dar negalima tvirtai teigti, kad vitamino D papildai užkirstų kelią šiai ligai.

Nors kai kurie tyrimai rodo, jog vitaminas D sumažina storosios žarnos, krūties ir prostatos onkologinių ligų riziką, dar anksti tvirtai teigti, kad jis leidžia įveikti vėžį.

Padeda atsikratyti kilogramų

Tyrimai parodė, kad nutukusių ar antsvorio turinčių žmonių organizme yra per mažai vitamino D. Vilčių teikia viena maža studija, kuri parodė, kad sumažintų kalorijų dietą praturtinus vitaminu D, svoris krenta kur kas efektyviau.

Mažai vitamino D - daug liūdnų minčių

Vitaminas D labai svarbus smegenų funkcijoms. Viena daug žadanti studija parodė, kad didelės vitamino D dozės gali sušvelninti lengvos depresijos simptomus. Tačiau kitų studijų rezultatai - prieštaringi, tad laukiama išsamesnių tyrimų.

Ar saulės spindulių pakanka?

Kai jūsų nepridengtas kūno vietas apšviečia saulės spinduliai, kūne ima gamintis vitaminas D. Pakaktų keletą kartų per savaitę 5-10 minučių pabūti saulėkaitoje, ir turėtumėte pakankamą šios medžiagos dozę. Tačiau saulė šviečia ne kasdien. Be to, vitamino D gamybą blokuoja apsauginiai kremai.

Kam saulės ne visada pakanka? Organizmo D sintezė lėtėja su amžiumi, tad vyresni nei 50 metų žmonės gali ne visada pasikliauti saule. Taip pat ir tamsiaodžiai - jų organizme gaminasi mažiau vitamino D.

Kita vertus, saulės spindulių kiekį būtina dozuoti, kitaip galima padidinti odos vėžio pavojų.

Norintiems gauti pakankamai vitamino D specialistai pataria pasirūpinti tinkama mityba.

Ką valgyti?

Daugelyje kasdienių maisto produktų natūraliai nėra vitamino D. Vienas geriausių jo šaltinių - lašiša, skumbrė. Viena žuvies porcija aprūpintų pakankamu šio svarbaus vitamino kiekiu. Tune ir sardinėse taip pat yra vitamino D, tačiau mažiau. Šiek tiek jo randama kiaušinio trynyje, jaučio kepenyse.

Atsiranda vis daugiau maisto produktų, praturtintų vitaminu D - dribsnių, duonos, pieno, sulčių, jogurto.

Jokių įspėjimo signalų

Daugelis žmonių, kuriems trūksta vitamino D, nejaučia jokių simptomų. Sužinoti jo kiekį padeda tam tikras kraujo tyrimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.