Pilvo siunčiami signalai – sielos sveikatos atspindys

Skausmas - baimės išdavikas

Skausmai, susiję su menstruacijų ciklu, kamuoja maždaug 60 procentų moterų ir yra pagrindinė darbo arba paskaitų praleidimo priežastis.<br>123rf
Skausmai, susiję su menstruacijų ciklu, kamuoja maždaug 60 procentų moterų ir yra pagrindinė darbo arba paskaitų praleidimo priežastis.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 16, 2013, 5:03 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 10:08 PM

Skausmas - baimės išdavikas

Trumpalaikiai skausmai ir įtampa pilve, viduriavimas neretai – psichologinės baimės išraiška.

Dėl to kilusius pilvo skausmus numalšinti padeda atsipalaidavimo technikos. Pakanka 20 minučių per dieną visiškai atsipalaiduoti lėtai kvėpuojant užmerktomis akimis.

Taip pat padeda masažas sukamaisiais judesiais, kepenis, inkstus, vidurius stimuliuojančios daržovės. Reikėtų gerti daug kefyro, valgyti dribsnių.

Užslopintų emocijų poveikis

Vidurių užkietėjimas kamuoja dažną suaugusį žmogų. „Šis sutrikimas susijęs su emocijų sulaikymu, nesugebėjimu atsiduoti troškimams, kadangi bijoma nepatikti, būti atstumtam“, – aiškina M.Soldati.

Panašiai šį negalavimą interpretuoja ir tradicinė kinų medicina. Ji vidurių užkietėjimą sieja su pykčiu.

„Jeigu šis sutrikimas kamuoja nuolat, reikėtų psichoterapijos, – pataria M.Soldati. – Jei negalavimas laikinas, gali pakakti tam tikro organizmo išvalymo.

Pavyzdžiui, kiekvieną rytą gerti karšto vandens. Reikia įpilti į indą pusantro litro vandens ir virinti, kol liks pusė litro.

Taip pat kasdien valgyti šiltą maistą: daržovių, ryžių sriubas, gerti karštą pieną“.

Padeda ir pilvo masažas naudojant levandų, bazilikų, santalo, kmynų ekstraktų aliejus.

Kas vakarą prieš miegą patartina valgyti keptų vaisių: obuolių, kriaušių, slyvų. Juos reikia valgyti su skysčiu, likusiu kepant.

Asmeninės realizacijos stoka

Jei rytą pilvas yra lygus, o vakare jaučiatės lyg išpūstas balionas, gali būti, kad susikaupia per daug dujų arba skysčių.

Pirmuoju atveju tai gali būti susiję su sunkumais išreiškiant save.

„Svetimų, nepriimtinų vaidmenų atlikimas ar nuolatinė psichologinė įtampa sukelia emocinį „apsinuodijimą“, kurį skrandis išverčia į organizmo apsinuodijimą, suaktyvindamas dujų bei toksinų gamybą“, – įsitikinęs M.Soldati.

Skysčių kaupimosi organizme problemos reiškia nesugebėjimą priimti sprendimus.

Jeigu dažnai pučia pilvą, pabandykite po 20 minučių pamedituoti. Arba imkitės kūrybinės veiklos. Padeda ir šokių pamokos ar bet kokia veikla, padedanti atskleisti asmeninius talentus, savąjį „aš“.

Kai pučia pilvą, reikėtų vengti keptų patiekalų, padažų.

Kol praeis pilvo pūtimas, nereikėtų kartu vartoti skirtingai paruoštų ar nevienodą laiką virškinamų maisto produktų, nepatartina valgyti angliavandenių (bulvių, duonos, ryžių, makaronų) su baltymais (mėsa, žuvimi, sūriu, kiaušiniais).

Mėsą geriau valgyti ne su bulvėmis, o su šviežiomis arba virtomis daržovėmis.

Apsauginis“ riebalų ratas

Netgi smulkūs žmonės neretai turi vadinamąjį pilvuką, susikaupusį riebalų sluoksnį.

„Pastebimas pilvukas sufleruoja apie nepatenkintą saugumo, tikrumo poreikį, – sako M.Soldati. – Pilvą dengiantis riebalų sluoksnis yra tarsi apsisaugojimo ratas“.

Pilvukas būdingas žmonėms, vengiantiems naujovių bei permainų. Išvengti šio riebalų sluoksnio gali padėti atsivėrimas pokyčiams.

„Nebūtina viską radikaliai keisti, – sako Maria Cerini, Psichosomatinės medicinos centro Milane psichoterapeutė. – Svarbiausia yra dvasinis nusiteikimas atsiduoti naujai veiklai, patirčiai, naujiems įspūdžiams. Netgi banaliausios naujovės gali išlaisvinti viduje tūnantį vaiką“.

Kasmėnesiniai moterų skausmai

Skausmai, susiję su menstruacijų ciklu, kamuoja maždaug 60 procentų moterų ir yra pagrindinė darbo arba paskaitų praleidimo priežastis.

„Mūsų laikais būti moterimi yra itin sunku, nes gyvenimo ritmas – darbas, šeima, visuomeninė veikla – nedera su moters fiziologiniu ritmu bei ciklu, – sako M.Soldati. – Moterys yra priverstos nepaisyti asmeninių poreikių, tačiau kūnas to nepriima ir protestuoja skausmais bei įtampa. Tad vis daugiau moterų skundžiasi nereguliariomis ar iš viso dingusiomis menstruacijomis“.

Vienas pagalbos būdų – psichoterapija.

Itin veiksmingos ir pilvo šokio pamokos.

Menstruacijų metu ir prieš jas moters organizmui trūksta magnio, kalio, B grupės vitaminų.

Todėl dešimt dienų prieš ciklą patartina valgyti daugiau bananų, vynuogių, bulvių, žemės riešutų, migdolų, lazdynų riešutų, kopūstų, kriaušių, grūdų, žalialapių daržovių, sojų bei kiaušinių trynių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.