Prieš mokslo metus – žvilgsnis į vaikų sveikatą

Prie šeimos gydytojų durų jau nusidriekė pacientų eilės. Kaip ir kasmet, tokiu metu tėvai atveda savo atžalas pas medikus, kad šie atliktų profilaktinius sveikatos tyrimus, privalomus visiems mokyklas ir darželius lankantiems vaikams.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Aug 16, 2013, 6:39 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 10:03 PM

Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos šeimos gydytoja ir echoskopuotoja Liudmila Učkuronienė džiaugėsi, kad atvedę apžiūrai vaikus vis dažniau tuo pačiu pasitikrinti savo sveikatą susigundo ir patys tėveliai.

Apie alergiją informuoti svarbu

Kokie medikai turėtų kasmet apžiūrėti vaikus, priklauso nuo jų amžiaus ir individualios fizinės būklės.

Vaiką iki trijų metų turėtų apžiūrėti akių gydytojas, ortopedas, odontologas. Taip pat mažyliui reikėtų atlikti kraujo ir šlapimo tyrimus. Tokius tyrimus bent kartą per metus rekomenduojama atlikti ir vyresniems vaikams.

„Jeigu mama pastebėjo, kad vaikas yra alergiškas, ypač maistui, ji turėtų apie tai informuoti apžiūrą atliekantį gydytoją. Tokiu atveju vaikas būtų ištirtas nuodugniau, kad darželio personalas žinotų, kokių maisto produktų jam duoti nereikėtų“, - patarė L.Učkuronienė.

Vaikui, besiruošiančiam eiti į pirmą klasę, rekomenduojama atlikti bendrus kraujo, šlapimo tyrimus, kardiogramą, pasirodyti šeimos, akių gydytojams, odontologui ir traumatologui-ortopedui.

Ligotesniems – daugiau skiepų

Prieš leidžiant vaiką į darželį svarbu ir tai, kad jis būtų paskiepytas, ypač valstybės finansuojamais skiepais.

„Papildomai dažniausiai rekomenduojame vaikus paskiepyti nuo vėjaraupių – tai galima daryti nuo vienerių metų. Taip pat reikėtų vaiką paskiepyti ir nuo su maistu perduodamo hepatito A. Vaikams, kurie turi lėtinių ligų, arba dažniau serga, rekomenduojama ir pneumokokinė vakcina“, - patarė gydytoja.

Paskiepyti vaiką rekomenduojama ir prieš pradedant jį leisti į mokyklą. Skiepai svarbūs ir paaugliams – 15-16 metų vaikus reikėtų papildomai paskiepyti nuo difterijos ir stabligės.

„Pasidalina“ infekcijomis

Pradėjusius eiti į mokyklas ar darželius vaikus neretai užklumpa įvairios ligos. Dažniausiai darželinukai suserga ūmiomis viršutinėmis kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis. Kolektyvuose plinta ir įvairios virusinės žarnyno infekcijos, tokios, kaip rotovirusinė, norovirusinė ar adenovirusinė infekcijos.

Anot gydytojos L.Učkuronienės, tai, kad vaikai, ypač darželinukai, ugdymo ir mokymosi įstaigose pradeda dažniau sirgti – normalu.

„Kolektyve visada yra didesnė rizika „pasidalinti“ infekcinėmis ligomis“, - paaiškino gydytoja.

Persirgus susiformuoja imunitetas

Kai kurie vaikai infekcinėmis ligomis perserga dar šeimoje, ypač tie, kurie nėra pirmagimiai. Ilgainiui susiformuoja vaikų imunitetas ir infekcinėms ligoms jie tampa atsparesni – kas kartą jomis perserga vis lengviau, arba išvis nustoja sirgti.

„Virusinėms, infekcinėms ar bakterinėms ligoms imliausi yra vaikai iki trijų metų. Todėl jie dažniau serga. Vėliau viskas priklauso nuo to, kaip greitai susiformuoja imunitetas. Pavyzdžiui, kad susiformuotų imunitetas rotovirusinei ligai, ja reikia persirgti kelis kartus, bet kiekvienas kitas susirgimas būna lengvesnis už ankstesnįjį. Tuo tarpu vėjaraupiais užtenka persirgti tik kartą“, - pasakojo L.Učkuronienė.

Ligos pasiveja ir mokykloje

Jeigu vaikas jau serga lėtinėmis ligomis ir kiekviena infekcija kelia riziką, L.Učkuronienė patarė tėvams pasvarstyti, ar apskritai verta jį leisti į kolektyvą.

„Jeigu nėra galimybės to išvengti, tokiam vaikui siūlome daugiau skiepų, kad būtų labiau apsisaugota nuo galimų ligų“, - sakė šeimos gydytoja.

Beje, kartais net ir nelankę darželio vaikai neišvengia susirgimo ligomis, kuriomis paprastai serga darželinukai. Nelankiusius darželio vaikus, infekcinės ligos pasiveja ir vėliau, kai šie pradeda eiti į mokyklas.

Rūpestingi tėvai

Paklausta, ar šiuolaikiniai vaikai turi šiai kartai būdingų sveikatos sutrikimų, pašnekovė sakė: „Jau nebe pirmus metus kalbame apie trumparegystę. Ji išlieka tarp dominuojančių sutrikimų. Aktuali problema yra ir antsvoris – ne tik kitose šalyse, bet ir Lietuvoje jau yra nemažai vaikų, turinčių šią problemą. Antsvorio turi netgi pradinukai. Tai įtakoja mažesnis vaikų judrumas ir neteisingi maitinimosi įpročiai. Kai kurie vaikai turi ir netaisyklingą laikyseną“.

Vis dėlto L.Učkuronienė nesiryžo teigti, kad dabartinių vaikų sveikata yra gerokai prastesnė, nei ankstesnių kartų.

„Mano požiūriu, mūsų vaikai, bent jau tie, kurie lankosi mūsų klinikoje, yra pakankamai sveiki. O ir vaikų tėveliai, kiek pastebėjau, yra pakankamai rūpestingi – nevengia profilaktiškai patikrinti ne tik vaikų, bet ir savo sveikatą. Tokių, kurie mano, kad profilaktika yra nenaudinga yra pakankamai mažai“, - džiaugėsi gydytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.