Piktnaudžiavimas kava gali lemti ankstyvą mirtį

Negalite įsivaizduoti savo gyvenimo be kavos ir kasdien išgeriate po kelis puodelius šio gėrimo? Turėtumėte būti atsargesni. Ekspertai įspėja, kad tie, kurie per dieną išgeria po keturis puodelius kavos, labiau rizikuoja numirti jauni. Tiesa, tokia grėsmė kyla tik tiems kavos mėgėjams, kurie yra jaunesni nei 55 metų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 17, 2013, 10:08 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:54 PM

Kaip rašo britų dienraštis „Daily Mail“, grėsmė numirti jauniems dukart išauga tiems, kurie per savaitę išgeria po 28 puodelius kavos.

Dažniau gėrė rūkoriai

Amerikiečių mokslininkai ištyrė 43 tūkst. 727 asmenis, kurių amžius nuo 20 iki 87 metų. Tyrėjai padarė prielaidą, kad tiems, kurie piktnaudžiauja kava, gali sutrikti medžiagų apykaita.

Tiesa, šie tyrimai prieštarauja daugybei kitų, kurių metu taip pat nagrinėtas ryšys tarp kavos gėrimo ir ilgaamžiškumo.

Per 16 metų trukusius tyrimus buvo surinkti duomenys apie maždaug 2,5 tūkst. mirčių. Vos mažiau kaip trečdalis jų buvo susijusios su širdies ir kraujagyslių ligomis.

Pastebėta, kad daugiau kavos geriantys žmonės paprastai ir rūkė, taigi turėjo mažiau sveikus širdį ir plaučius.

Vyresniems kava nekenkia

Tyrimo išvadose, paskelbtose žurnale „Mayo Clinic Porceedings“, rašoma, kad jaunesni kaip 55 metų vyrai ir moterys, kurie per savaitę išgeria daugiau kaip 28 puodelius kavos, labiau rizikuoja mirti anksti. Ši rizika išauga net 56 procentais.

Pietų Karolinos universiteto tyrėjas Stevenas Blairas pasakojo, kad ištyrus vyresnius kaip 55 metų asmenis jokio ryšio tarp besaikio kavos gėrimo ir mirtingumo nepastebėta.

Kol kas mokslininkai nerado atsakymo, kodėl piktnaudžiavimas kava neveikia vyresnių žmonių.

Tyrimai prieštaringi

Kavoje yra tūkstančiai skirtingų cheminių preparatų, kurios gali sveikatą veikti ir teigiamai, ir neigiamai.

Pastebėta, kad kava yra svarbus antioksidantų šaltinis ir gali sumažinti uždegimus ir pagerinti smegenų veiklą.

Taip pat kava padeda gamintis adrenalinui, slopina insulino veiklą, didina kraujospūdį ir padidina homocisteino – žalingo cheminio preparato, siejamo su širdies ligomis bei silpnaprotyste, – lygį.

„Apie kofeino, ypač kavos poveikį sveikatai bus diskutuojama ir toliau. Kai kuriuose tyrimuose bus aptariamas jo nuodingumas, kituose – netgi gydomasis poveikis“, – sakė naujausio paskelbto tyrimo bendraautorius daktaras Carlas Lavie iš Naujojo Orelano.

Įvertino ne visas aplinkybes

Britų kavos asociacijos generalinis direktorius Euanas Paulas įžvelgia pastarųjų tyrimų trūkumų.

Esą tai, kad buvo naudojamos anketos, kurias pildydami žmonės stengėsi prisiminti, kiek pastarąją savaitę išgėrė kavos, galėjo lemti įvairius netikslumus.

Be to, ankstyvesnę mirtį gali lemti ne tik dažnas kavos gėrimas, bet ir kitos aplinkybės, tarkime, rūkimas ar mažas fizinis aktyvumas.

E.Paulas atkreipė dėmesį į tai, kad ankstesniuose tyrimuose nebuvo rasta jokio ryšio tarp kavos vartojimo ir širdies ligų.

„Daugėja duomenų, kurie nurodo, kad saikingai vartoti kavą, tai yra, išgerti keturis-penkis puodelius per dieną, yra visiškai saugu ir, kad tai yra subalansuotos dietos dalis“, – pridūrė E.Paulas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.