Nenumaldomai daugėja moterų, pasigražinusių lytines lūpas

Nors nėra jokių universalių valstybinės sveikatos sistemos gairių dėl normalių moterų genitalijų dydžio ir formos, visame pasaulyje vis labiau populiarėja lytinių lūpų plastika.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 20, 2013, 12:17 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:50 PM

Lytinių lūpų plastika – tai plastinė estetinė operacija, kurios tikslas yra sumažinti mažąsias, rečiau didžiąsias lytines lūpas ar klitorį.

Palyginus su praėjusiais metais, lytinių lūpų korekcijos operacijų skaičius išaugo 109 proc. Šiuo metu tai trečia pagal populiarumą plastinė operacija Didžiojoje Britanijoje.

„Manau, šie statistiniai duomenys atspindi pagrindines estetinės chirurgijos tendencijas. Žmonės turi suprasti, kad tokios operacijos populiarėja, nors labai sunku paaiškinti kodėl. Nemanau, kad dėl to kalta yra glamūrinė pramogų industrija.

Maždaug pusė mano pacienčių tokios operacijos norėjo dėl praktiškumo. Jos norėjo atsikratyti nepatogumo jausmo, problemų mankštinantis, važinėjant dviračiu ar jodinėjant arkliu. Kiti 50 proc. mano pacienčių šios operacijos troško grynai dėl estetikos“, - tikino plastikos chirurgas Paulas Banwellas.

Mokslininkai tvirtina, kad ilgalaikis tokių operacijų poveikis nėra ištirtas. Be to, teoretikams nerimą kelia ir tai, kad moterys negauna pakankamos psichologinės paramos prieš nuspręsdamos operuotis.

P.Banwellas su tokia mintimi kategoriškai nesutinka. Jis tvirtino, kad jis atsisako operuoti tas moteris, kurios nesupranta operacijos esmės arba tikisi neįmanomų rezultatų.

„Visos mano pacientės yra normalios moterys. Aš joms paaiškinu, kad jų kūnai yra visiškai normalūs. Tiesiog kai kurios moterys, turinčios itin dideles krūtis, nori mažesnių krūtų, o tos, kurios turi mažas krūtis, nori didesnių. Lygiai tas pats yra ir su lytinių lūpų korekcija.

Kartais lytinės lūpos būna asimetriškos arba labai didelės. Pastaruoju atveju moterims iškyla daug nepatogumų.

Nėra vieno mano pacienčių tipo. Jos gali būti pagyvenusios arba jaunos, savo srities profesionalės arba namų šeimininkės ir net tos, kurioms virš 60 metų“, - sakė P.Banwellas.

Lytinių lūpų plastinės operacijos jau buvo daromos senovės Egipte, kur faraonai tikėjo, kad dievai yra biseksualūs. Šiuolaikinės moterys šias plastines operacijas renkasi ne dėl religinių priežasčių, o norėdamos susigrąžinti jų biologinę funkciją ar estetinį vaizdą.

Nors lytinių lūpų plastines operacijas tradiciškai atlieka ginekologai arba urologai, dėl šios procedūros vis dažniau kreipiamasi į plastikos chirurgus. Dažniausiai pasitaikančios priežastys, dėl kurių padidėja lytinės lūpos, yra vyresnis amžius, nukritęs svoris, įgimtas defektas, gimdymas ar paveldimumas.

Lietuvoje daugiausia atliekamos kelių rūšių operacijos: makšties siaurinimas ir tarpvietės raumenų atkūrimas, kai po gimdymo netaisyklingai sugyja arba visai nesugyja tarpvietės audiniai, bei lytinių lūpų plastinės operacijos, esant mažųjų lytinių lūpų hipertrofijai (išvešėjimui, padidėjimui). Dar yra mergystės plėvės atkūrimo operacijos, bet Lietuvoje jos nėra populiarios.

Lytinių lūpų korekcijos operacijas galima atlikti tiek valstybinėse, tiek privačiose medicinos įstaigose. Jas atlieka ne tik plastikos chirurgai, bet ir gydytojai akušeriai ginekologai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.