Net stangriausiame pilve – sveikatai pavojingų riebalų sankaupos

Keletas papildomų kilogramų

Net ir tuomet, kai žmogus atrodo lieknas, ant jo vidaus organų gali būti susikaupę nemažai riebalų.<br>123rf
Net ir tuomet, kai žmogus atrodo lieknas, ant jo vidaus organų gali būti susikaupę nemažai riebalų.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 21, 2013, 4:00 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:02 PM

Keletas papildomų kilogramų

Iš visų mediko ištirtų moterų net 45 procentai turėjo didžiules riebalų sankaupas ant vidaus organų. Slaptus riebalų „sandėlius“ turėjo ir beveik 60 procentų J.Bello tyrinėtų normalaus svorio vyrų.

Pagal branduolinio magnetinio rezonanso aparato padarytas nuotraukas buvo nustatyta, kad savo svoriu neišsiskiriančių vyrų pilvo ertmėje nusėdę vidutiniškai 5,4 litro riebalų, o moterų – 3 litrai.

Sveikatos požiūriu nepavojingu laikomas 1 litras.

Nauja žmonių kategorija

Rezultatai nustebino beveik visus tyrimo dalyvius. Net idealių matmenų modeliai, kuriuos tyrė J.Bellas, turėjo paslėptų riebaliukų.

Iki šiol dar nebuvo jokių akivaizdžių įrodymų, kad po stangriu pilvuku gali pūpsoti riebalų perteklius.

„Lemiamos reikšmės turi tai, kur nusėda šis balastas. Žmogus gali atrodyti lieknas, turėti normalų kūno masės indeksą ir, nepaisant to, tampyti su savimi septynis litrus riebalų“, – aiškino J.Bellas.

Po britų mediko atliktų tyrimų ir paskelbtų rezultatų atsirado nauja žmonių kategorija, pavadinta „tofis“ („thin outside – fat inside“). Išvertus iš anglų kalbos, „išoriškai liekni, viduje – riebūs“.

Todėl, J.Bello teigimu, prieš 150 metų sukurtas kūno masės indeksas, kai žmogaus masė įvertinama pagal ūgio ir svorio santykį, nepatikimas kaip ir svarstyklės. Pasak brito, reikėtų naujų apibrėžimų, įvertinančių žmogaus svorį ir riebalų masę.

Senovėje – atsargų saugykla

Riebalų sankaupos ant vidaus organų kelia didžiulę riziką sveikatai. Bet žmonijos raidos istorijoje šie vidiniai riebalai turėjo prasmę.

Kaip tvirtina Gysene (Vokietija) dirbantis medžiagų apykaitos ekspertas Hansas Ulrichas Kloras, niūriais priešistoriniais laikais vidiniai riebalai buvo savotiškas atsargų rezervuaras. Jis padėdavo greitai suteikti raumenims energijos, kai reikėjo, pavyzdžiui, skubiai gelbėtis.

„Kad šis rezervuaras ištuštėtų, dabar reikėtų bėgti maratoną, bet žmonės, kaip žinome, mieliau sėda į automobilį“, – teigia H.U.Kloras. Dėl to fiziškai neaktyvių žmonių ir tyko nematomų rezervuarų keliamas pavojus.

Reikia vertinti liemens apimtį

Kuo pavojingi vidiniai riebalai? Jų ląstelės aktyvesnės nei kitų kūno riebalų.

Šios ląstelės gamina daugiau pavojingų hormonų ir uždegimus skatinančių medžiagų, gali sukelti arterijų kalkėjimą, širdies infarktą ir insultą.

Daugelis idealią figūrą turinčių asmenų iki šiol manė esantys apsaugoti nuo ligų. Bet tai – apgaulė.

„Būti lieknam dar nereiškia, kad esi atsparus diabeto ar širdies ligų rizikos veiksniams“, – tvirtino JAV kardiologas Louis Teichholzas.

Gal visiems, kuriems įtariamas per didelis vidinių riebalų kiekis, vertėtų išsitirti branduolinio magnetinio rezonanso aparatu?

Šią idėją Gyseno medžiagų apykaitos ekspertas H.U.Kloras laiko brangiai kainuojančiu sumanymu. Specialistas iš Vokietijos mano, kad, reikalui esant, pakaktų įvertinti liemens apimtį.

„Tereikėtų nustatyti juosmens apimtį paciento, kai šiam buvo 18 metų. Po to bus aišku, kiek nuo to laiko ji pasikeitė. Tas skirtumas veikiausiai bus nusėdęs pilvo ertmėje“, – mano H.U.Kloras.

Kaip atsikratyti balasto?

Iš dietų dažniausiai nebūna jokios naudos, nes po jų neretai mažėja ne riebalų sankaupos, o raumenų masė. Tas pat pasakytina ir apie riebalų nusiurbimą, nes per šią procedūrą pašalinami tik poodiniai riebaliniai audiniai.

Specialistų teigimu, tik sportas ir sveikesnė mityba leidžia ilgam laikui ištirpdyti vidinius energijos rezervuarus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.