Aktyvios mamytės susilaukia sveikesnių vaikų

„Sportuoti, ar nesportuoti“, - susimąsto ne viena būsima mamytė. Abejojama, ar dėl mankštos neįvyks persileidimas ir ar tai nepakenks būsimajam kūdikiui?

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Aug 23, 2013, 5:42 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:54 PM

Baltijos ir Amerikos klinikos kineziterapeutas ir masažo terapeutas Aurimas Juršėnas neabejoja: mankšta nėščiosioms reikalinga, nes tai gerina būsimos mamos laikyseną, dėl kurios geriau vystosi ir jos vaikas, be to padeda išvengti nugaros skausmų.

Kai kurios jo užsiėmimus lankančios mamytės taip susižavi reabilitacine mankšta, kad sportuoja net ir tada, kai rekomendacinis periodas tai daryti būna pasibaigęs.

Gerina vaisiaus vystymąsi

Būsimų mamyčių požiūris, kad save reikėtų saugoti kaip kiaušinį ir šiukštu nedaryti mankštų, yra pasenęs. Jeigu pratimus parenka patyrę kineziterapeutai, mankšta grėsmės nekelia.

Gydytojas A.Juršėnas mano, kad prižiūrint kineziterapeutui mankštintis galima net ir jeigu nėštumas komplikuotas. Tik ypatingais atvejais mankšta gali būti negalima, bet daugeliu atvejų galima pritaikyti pratimų kompleksą.

„Mankšta nėščiosioms naudinga, nes nėštumo metu pasikeičia svorio centras ir tai gali turėti įtakos moters laikysenai, kuri yra labai svarbi. Jeigu besilaukianti moteris ilgą laiką sėdi arba vaikšto pakumpusi, tai trikdo vaisiaus medžiagų apykaitą, jis gauna mažiau deguonies ir tai šiek tiek lėtina vaiko vystymąsi“, - aiškino A.Juršėnas.

Dažnai pasikeitus svorio centrui ir atsiradus papildomam svoriui moteris, net ir tas, kurios anksčiau niekuo nesiskundė, pradeda kamuoti nugaros skausmai. Tokiu atveju irgi labai padeda mankšta.

Mankšta taip pat padeda teisingai formuotis vaisiui bei atsidurti jam teisingoje padėtyje.

„Nuosekli mankšta, manau, padėtų palengvinti net patį gimdymą ir organizmo atsistatymą po jo“, - dar vieną privalumą įžvelgė gydytojas.

Sportas padeda lengviau atsistatyti

Pradėti mankštintis būsimoms mamytėms reikėtų jau nuo 2-3 nėštumo mėnesio. Tačiau, anot A.Juršėno, idealu, jeigu moterys aktyviai gyventų dar iki nėštumo.

„Aktyvūs, šiek tiek treniruoti raumenys turi unikalią savybę po gimdymo grįžti į buvusią poziciją, lengviau atsistatyti. Aktyvių, sportuojančių moterų ir gimdymas būna gerokai lengvesnis. Nes jos turi daugiau jėgos, raumenys būna elastingi, viskas vyksta sklandžiau, greičiau ir, manau, mažiau skausmingai“, - aiškino kineziterapeutas.

Jeigu moteris ir iki nėštumo sportavo, lavino raumenis, po gimdymo jai lengviau seksis atgauti buvusias kūno formas.

Todėl labai skatinama profilaktiškai judėti, stiprinti tiek vidinius, tiek pilvo ir sėdmenų raumenis.

Grupėje sportuoti geriau

Būsimosios mamytės gali dirbti su kineziterapeutu individualiai, bet, kaip pastebėjo A.Juršėnas, grupiniai užsiėmimai yra linksmesni. Juose mamytės užmezga naujų pažinčių.

Be to, grupėje jos jaučiasi labiau motyvuotos sąžiningai sportuoti, netinginiauti.

„Kai moterys mato, kad šalia jų kitos mamytės stengiasi ir daro pratimus, tai jas ir pačias motyvuoja stengtis, neatsilikti, daryti viską kartu. Be to, palyginti su individualiais užsiėmimais, sportuoti grupėje yra pigiau“, - aiškino medikas.

Rekomenduojamas masažas

Nėštumo metu labai svarbus ir masažas.

Kadangi nėštumo metu moters laikysena labai keičiasi, jai sunku visą laiką išlikti grakščiai, tiesiai ir pasitempusiai. Tuo metu ir pečių juostos, ir juosmens, ir kaklo raumenys yra pertempiami ir ganėtinai greitai pervargsta. Jiems atsistatyti padeda masažas, palengvinantis moters nugaros raumenų būklę.

„Paprastai besilaukiančioms moterims atliekamas švelnus atpalaiduojamas masažas. Jis turi tam tikrų kontraindikacijų – negalima daryti įvairių tempimų. Be to, nėščia moteris negali gulėti ant pilvo, tad masažas paprastai vyksta jai sėdint arba atsigulus ant šono“, - aiškino A.Juršėnas.

Vandenyje dirbti lengviau

Šiuo metu Baltijos ir Amerikos klinikoje gydytojas A.Juršėnas veda programos „Sveika mamytė“ užsiėmimus. Programa prasideda nuo įvadinės konsultacijos, kurios metu išsiaiškinamos būsimos mamytės problemos, poreikiai, nustatomi kineziterapeuto ir besilaukiančios moters tikslai.

Vėliau surenkama keturių būsimųjų mamyčių grupė. Joms užsiėmimai vedami vandenyje ir sausumoje.

Sausumoje pratimai atliekami su kamuoliais ir be jų. Čia ypatingas dėmesys kreipiamas į kvėpavimą, giliųjų raumenų mankštą.

Dirbant vandenyje nejaučiamas statinis apkrovimas. Dėl to galima atlikti sudėtingesnius pratimus, kurie vandenyje tampa lengvi, o sausumoje nėštumo laikotarpiu būtų visiškai negalimi.

Kadangi Baltijos ir Amerikos klinikoje esančiame baseine vanduo yra šiltas – 34 laipsnių, jame dirbti lengviau. Šiltame vandenyje labiau atsipalaiduoja raumenys, kūne pagreitėja kraujotaka.

Sportuoti reikia ir po gimdymo

Darbas su savimi labai svarbus ir po gimdymo. Pagimdžiusioms moterims taip pat yra užsiėmimų, kurių metu atliekami specialūs pratimai, pavyzdžiui, dubens dugno, vidiniams raumenims stiprinti, padedantys kūnui greičiau apsistatyti.

Pratimai po gimdymo yra šiek tiek skiriasi negu prieš, bet mankštos principas išlieka tas pats: ji atliekama pakaitomis – tiek vandenyje, tiek ir sausumoje.

Reabilitacinės mankštos užsiėmimus rekomenduojama lankyti apie pusmetį po gimdymo. Tačiau kartais moterys po gimdymo taip susižavi sportu, kad užsiėmimus lanko, net ir pasibaigus rekomendaciniam laikotarpiui.

Greičiau pradeda vaikščioti

O kaip gi kūdikių mankšta? Ar verta mankštinti vaiką nuo pat kūdikystės?

„Kūdikių mankšta dažnai vyksta vandenyje, kur mama dirba kartu su vaikeliu, jį vartydama, darydama įvairius pratimus. Vaikui, kuris taip mankštinamas nuo kūdikystės, atsiranda noras būti vandenyje. Tokie kūdikiai paprastai ateityje vandens nebebijo“, - pastebėjo A.Juršėnas.

Mankšta vandenyje labai aktyvina ir skatina kūdikio vystymąsi. Tokie vaikai greičiau pradeda šnekėti, sėdėti ir vaikščioti. Visi fiziologiniai jų procesai aktyvėja.

Kūdikiai mankštinami ir salėje, kur mankštą, paprastai atliekamą ant didelio kamuolio, jiems padeda daryti kineziterapeutas. Mamytės gali nesunkiai išmokti tokios kūdikių mankštos subtilybių ir, įsigijusios tam tikrų priemonių, kai kuriuos pratimus atlikti namuose.

„Mankšta ypač svarbi vaikams, turintiems tam tikrų problemų: raidos sutrikimo, raumenų tonuso, simetrijos arba jeigu galvos laikysenos padėtis tuo raidos etapu būna šiek tiek pakitusi. Tai mankšta ištaiso ir taip vaikas pasiveja tą raidos etapą, kuriame turėtų būti“, - aiškino kineziterapeutas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.