Apnašoms ant dantų susiformuoti pakanka vos kelių valandų

Galite kiek norite šveisti dantis šveičiamosiomis pastomis, tačiau niekada neturėsite baltų ir sveikų dantų, jeigu pamiršite keletą burnos higienos taisyklių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 23, 2013, 4:34 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:57 PM

Parduotuvių ir vaistinių lentynos lūžta nuo dantų šepetėlių, pastų, skalavimo skysčių ir specialių dantų siūlų. Tačiau apie 90 proc. į odontologus besikreipiančių pacientų skundžiasi būtent netikusios burnos higienos pasekmėmis, tokiomis kaip dantenų uždegimas ir prasidedantis periodontitas.

Pacientus gydytojai ragina atkreipti dėmesį į kraujuojančias dantenas ir neleisti šiai ligai įsisenėti.

Ideali aplinka bakterijoms

Sirgdamas dantenų ligomis žmogus skausmo dažniausiai nejaučia ir ne visada supranta turįs dantenų problemų.

Ilgesnį laiką nekreipiant dėmesio į dantenų uždegimo simptomus – dantenų kraujavimą, patinimą ir paraudimą – uždegimas gali pasklisti po žandikaulį ir pamažu pradėti naikinti kaulą. Taip prasideda periodontitas.

Viena labiausiai jį skatinančių priežasčių – netaisyklinga burnos higiena, nors įtakos tam turi ir paveldimumas, rūkymas, diabetas.

Netaisyklingai valantis dantis dalis minkštųjų apnašų lieka nenuvalytos, o naujos susiformuoja vos per kelias valandas. Mikroorganizmai, esantys dantų apnašose, kaupiasi ant dantų, po nekokybiškomis plombomis ar blogai pagamintais protezais.

Iš apnašų susiformuoja akmenys, kurie tarsi pleištai įsiterpia tarp danties ir dantenų. Taip palaipsniui susiformuoja dantenų kišenės, kuriose – ideali aplinka veistis bakterijoms.

Pavojus visam organizmui

Periodontito bakterijos yra pavojingos ne tik dantenoms, bet ir visam organizmui, todėl svarbu laiku pradėti jį gydyti.

Mokslininkų atliktos studijos rodo, kad sergantiesiems periodontitu net keletą kartų padidėja rizika patirti insultą arba infarktą.

Bakterijos per kraują gali nukeliauti į bet kurią organizmo vietą, skatinti inkstų, cukrinio diabeto, osteoporozės, kvėpavimo takų ligų vystymąsi.

Nėščiosioms, kurios negydo periodontito, kyla didesnė pirmalaikio gimdymo rizika.

Dantenų priežiūra

Žmonės dažnai nustemba išgirdę, jog tik 60 procentų apnašų išvaloma dantų šepetėliu. Likusias galima pašalinti tik kruopščiai valant tarpdančius specialiu siūlu ar tarpdančių šepetėliu.

Dantų siūlu geriausia valyti vakare, prieš valantis šepetėliu. Kai iš tarpdančių pašalinami maisto likučiai, bakterijos nebeturi joms reikalingo maisto.

Dantų šepetėlis turėtų būti minkštais apvaliais šereliais, kurie nežalotų dantenų, o dantų pasta – kuo švelnesnė.

Klaidinga manyti, kad skalavimo skystis gali atstoti dantų valymą ir pašalinti burnoje likusias apnašas. Skystis jų paprasčiausiai neįveikia.

Jeigu dantenos kraujuoja, geriausia dėl jų priežiūrai skirtų priemonių pasitarti su odontologu arba vaistininku, nes jų galima įsigyti tik vaistinėse.

Vis dar populiarūs liaudies medicinos receptai – česnakų kompresai ar vaistažolių arbatos – tik simptomus mažinančios priemonė.

Jas naudojant laikinai gali susilpnėti ligos simptomai, bet nepašalinus pagrindinės priežasties ji gali po kurio laiko atsinaujinti.

Kaip pastebėti ligą

Periodontitą skatina netinkama burnos higiena, diabetas, rūkymas, įtakos turi ir paveldimumas.

Prasidedančios ligos požymiai:

* dantenų kraujavimas valant dantis;

* patinusios dantenos;

* padidėjęs dantų jautrumas;

* nemalonus burnos kvapas;

* atvipusios dantenos, pastebimai pailgėję dantys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.