Galvos skausmą gali paskatinti ir tuščias skrandis

Turi vengti kvapių šampūnų

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 24, 2013, 4:00 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:38 PM

Turi vengti kvapių šampūnų

Ar įsivaizduojate gyvenimą žmonių, kurie tokie jautrūs kvapams, kad gali atspėti, jog kolegė pakeitė skalbiamuosius miltelius ar rankų kremą?

Vos tik toks asmuo užuodžia stiprų aromatą, jį apima didžiulis galvos skausmas.

Stiprūs kvapai stimuliuoja nosyje esančias nervines ląsteles, kurios savo ruožtu stimuliuoja smegenyse esančias medžiagas, lemiančias galvos skausmą.

„Ironiška, tačiau labiausiai erzina malonūs kvapai“, – tvirtino Sinsinačio (JAV) universiteto medicinos koledžo galvos skausmo tyrinėtojas Vincentas Martinas.

Jaučia artėjančius debesis

Tyrimai rodo, kad kai kurie žmonės itin jautrūs barometro ar lauko termometro pokyčiams, didelei drėgmei ar žaibavimui.

Yra tokių, kurie gali save pavadinti žmogumi-barometru. Artėjantys debesys ir lietus jiems sukelia kankinantį skausmą. Dažnai – vienoje galvos pusėje. Neretai jis būna pulsuojančio pobūdžio.

Manoma, kad meteorologinių reiškinių pokyčiai dirgina tam tikrus centrus smegenyse, dėl to kartais kyla didžiulis galvos skausmas.

Ar galima kaip nors to išvengti? Jei apie orų permainas jums praneša galvos skausmas, pajutę jį artėjant ant kaktos užsidėkite ledo kompresą. Kartais tai padeda sustabdyti skausmą.

Svarbu laiku pavalgyti

Kodėl mitybos specialistai rekomenduoja valgyti daug kartų per dieną mažomis porcijomis? Nes tai padeda išlaikyti tinkamą cukraus kiekį kraujyje.

Atsisakius pietų ar nuolat badaujant cukraus kraujyje sumažėja. Tai taip pat gali būti galvos skausmo priežastis.

Ką daryti? Laiku pavalgyti. Tačiau atminkite, kad nuo to, ką įdėsite į burną, priklausys, ar galvos skausmas sugrįš. Jei į tuščią skrandį prikrausite saldumynų, galite pažadinti didelius galvos skausmus.

Geriausia maitintis taip, kad būtų subalansuotas baltymų ir angliavandenių kiekis – jei norisi pasmaližiauti, puikiai tiks riekė baltos duonos su džemu ar riešutų kremu.

Kai kurių ekspertų teigimu, mityba, kurioje daug magnio (špinatai, pupelės, riešutai ar sėklos) ir vitamino B (pieno produktai, liesa mėsa, žalialapės daržovės) gali padėti išvengti galvos skausmų ar juos bent sumažinti.

Tuo tarpu sūris, šokoladas ar kofeino turintys produktai gali juos paskatinti.

Sutrukdo meilės žaidimus

Šis galvos skausmas visai nėra tas, dėl kurio vyrai išgirsta: „Tik ne šiąnakt, brangusis“. Galvos skausmas, susijęs su lytiniu aktu, gali išsivystyti žaidžiant meilės žaidimus ar tiesiog prieš pat orgazmą. Šio tipo galvos skausmas gali trukti nuo kelių minučių iki valandos.

Toks dėl įtampos kylantis galvos skausmas – ne priežastis atsisakyti lovos malonumų. Jo išvengti padeda aerobikos pratimai, važinėjimas dviračiu, taip pat – atsipalaidavimas meilės žaidimų metu. Galima išgerti ir vieną ar kitą nuskausminamųjų tabletę.

Tačiau gydytojai ragina būti atsargius: mylintis atsiradęs galvos skausmas, ypač jei jo niekada nepatyrėte, gali būti smegenų kraujagyslės aneurizmos požymis. Tai pavojinga gyvybei, todėl pravartu pasitikrinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.