Purškiami dezodorantai kelia pavojų gyvybei

Apie pusė vyresnių nei vienuolikos metų paauglių gausiai naudoja purškiamuosius dezodorantus. Drovėdamiesi savo kūno kvapo jie dažnai jį purškiasi nesaikingai. Tai atskleidė viena apklausa.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 29, 2013, 10:53 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:34 PM

Kai kuriuos specialistus toks paauglių polinkis piktnaudžiauti dezodorantais neramina. Juk su jais galima įkvėpti cheminių preparatų, galinčių sukelti odos alergijas, astmą ir kvėpavimo sutrikimus.

Retais atvejais jie gali netgi tapti širdies sutrikimų priežastimi.

Dėl besaikio purškiamųjų dezodorantų naudojimo Didžiojoje Britanijoje jau mirė du paaugliai.

Purkštis reikėtų ne patalpose

„Maždaug vienam iš trijų Didžiosios Britanijos suaugusiųjų pasireiškia vienokia ar kitokia alergijos forma – astma, rinitas arba egzema. Jų simptomai gali pablogėti naudojant kvapniuosius produktus ir aerozolines priemones. Netgi neturintys alergijų asmenys gali būti jautrūs chemikalams, įeinantiems į valymo produktus arba kosmetiką ir dėl to jiems gali sudirgti oda, atsirasti kvėpavimo sunkumų, apimti galvos skausmai ar supykinti. Neigiama reakcija gali būti stipresnė, jeigu naudojamas aerozolis, kuris pasklinda tarsi rūkas ir yra lengvai įkvepiamas“, – įspėjo Jungtinės Karalystės Klinikinės alergijos tarnybos direktorė Maureen Jenkins.

Perte, Australijoje, dirbantis aplinkos mokslininkas ir toksikologas daktaras Peteris Dingle'as sakė, kad purškiamųjų dezodorantų etiketėse nurodoma nenaudoti jų uždaroje erdvėje, bet suabejojo, ar žmonės eitų į lauką vien tam, kad pasikvėpintų.

„Paprastai jie tai daro vonioje, dažniausiai užsidarę duris, o tai – uždara erdvė. Vidury žiemos juk neatversi lango. Be to, dezodorantų reklamose paprastai pavaizduota, kaip jauni vyrai purškiasi jais visą savo kūną, ko kaip tik nereikėtų daryti“, – įspėjo P.Dingle'as.

Milžiniškas nuodų kiekis

Kartais dezodorantai gali kelti pavojų ne tik sveikatai, bet ir gyvybei.

Jonathanui Capewellui buvo vos 16 metų, kai savo namuose Oldhame, Didžiajame Mančesteryje, jis mirė nuo širdies priepuolio. Be gyvybės ženklų ant vonios grindų gulintį brolį rado jo metais vyresnė sesuo Natalie.

„Kai atvykome į ligoninę, jie vis bandė jį atgaivinti. Bet maždaug po dešimties minučių pasakė, kad jis mirė. Mes buvome šokiruoti. Nebuvo jokių ženklų, kad taip gali nutikti. Jie paklausė, ar jis sirgo širdies ligomis, bet nieko panašaus nebuvo. Jis buvo visiškai sveikas ir normalus vaikinas“, – prisiminė mirusiojo tėtis, 58 metų Keithas.

Skrodimas parodė, kad Jonathano kraujyje buvo dešimt kartų didesnis nei mirtinas butano ir propano kiekis. Šios dujos naudojamos aerozoliuose. Panašu, kad toks kiekis nuodų berniuko organizme susikaupė per daugybę mėnesių.

Turėjo šešis dezodorantus

Iš pradžių kilo įtarimas, kad Jonathanas apsinuodijo svaigindamasis lakiosiomis medžiagomis. Bet tai nebuvo panašu į jį.

Vaikino tėtis pasakojo, kad koroneris patikrino visus jų namuose buvusius aerozolius, bet nerado jokių piktnaudžiavimo lakiosiomis medžiagomis ženklų. Tada pradėta tirti, kaip Jonathanas naudojo dezodorantus.

„Jam buvo 16 metų ir jo kūnas keitėsi. Jis pradėjo gausiau prakaituoti ir jaudintis dėl to, kaip kvepia. Jam buvo įprasta praustis po du-tris kartus per dieną. Po to jis visą kūną, netgi plaukus, pasipurkšdavo dezodorantu, o vonia buvo mažiausiai patalpa name. Jis buvo šiek tiek apsėstas ir turėjo iki šešių skirtingų dezodorantų. Kartais būdami apačioje mes užuosdavome jo dezodorantą ir juokaudavome: „Ar tu purškiesi, ar tai valgai?“ – prisiminė vaikino tėtis.

Per daug rūpinosi higiena

Koroneris Barrie Williamsas, tyręs Jonathano mirties aplinkybes, nusprendė, kad ji buvo netyčinė.

„Šešiolikametis buvo normalus, sveikas paauglys, kuris tiesiog pradėjo be saiko naudoti antiperspirantus. Asmeninei higienai palaikyti jis naudojo pernelyg daug dezodorantų. Jie buvo purškiami visiškai uždaroje patalpoje, skirtingai, nei rekomenduota ant jų pakuočių“, – sakė koroneris.

Bet kaip tai galėjo lemti mirtį?

„Pagrindinė mirties priežastis paprastai yra uždusimas, žinomas, kaip hipoksija. Jeigu neįkvepiama deguonies, o įtraukiama kažko kito, pavyzdžiui, cheminių medžiagų, uždūstama, ir dėl to sustoja širdis“, – aiškino Karališkosios Bromptono ligoninės širdies ligų specialistas Jonathanas Clague.

Sesuo kaltino save

Po 1998 metais įvykusio nelaimingo atsitikimo Keithas ir Louise Capewellai stengėsi susitaikyti su Jonathano mirtimi.

„Mano duktė dėl to kaltino save, nes kai tai nutiko, ji buvo namuose, nors ir nieko negalėjo padaryti. Aš po poros savaičių grįžau dirbti sandėlio vadybininku, bet kaskart, kai išgirsdavau skambant telefoną, mano rankos imdavo drebėti ir mintimis grįždavau į aną dieną, ir pradėdavau laukti daugiau blogų naujienų. Aš turėjau liautis apie tai galvoti“, – prisiminė Keithas. Jam prireikė dvejų metų, kol galėjo pradėti vėl normaliai dirbti.

Tėvui buvo sunku susitaikyti, kad sūnus mirė sulaukęs vos šešiolikos ir net nespėjo pradėti gyventi normalaus gyvenimo.

Mirė dėl aritmijos

Danieliui Hurley buvo vos dvylika, kai jis susmuko ant savo namų grindų Notingame po to, kai pasipurškė dezodorantu.

Po penkių dienų, 2008 metų sausį jis mirė ligoninėje. Berniuko tėvams Lynsey ir Robertui koroneris pasakė, kad mirties priežastis – širdies aritmija, kurią sukėlė apsinuodijimas lakiaisiais skysčiais.

Atrodo, kad Danielį kamavo iki tol nežinomi širdies ritmo sutrikimai. Liga ir medžiagos, kurių buvo jo naudojamame dezodorante, tapo nelaimės priežastimi.

Įspėjimų per mažai?

Britų Aerozolių gamintojų asociacijos atstovai teigia, kad medžiagos, esančios buitiniuose aerozoliuose, buvo naudojamos saugiai 40 metų.

Kasmet vien Didžiojoje Britanijoje naudojama 600 milijonų aerozolių.

Po J.Capewello mirties asociacija atliko nepriklausomą tyrimą, kurio išvadose teigiama, kad neįmanoma atkurti sąlygų, galėjusių lemti fatališkus įvykius, be saiko naudojant aerozolinius produktus uždaroje erdvėje.

„Nepakanka vadovams pasakyti: „Viskas gerai. Kitoje dėžutės pusėje yra įspėjimai“. Jeigu du vaikai mirė, nes purškėsi dezodorantu uždaroje patalpoje, vadinasi yra dar daugybė kitų, kurie kvėpinasi tokiu pat būdu. Ar mums reikia dar vienos mirties, kad valdžia sureaguotų? Patarčiau paaugliams naudoti rutulinius dezodorantus, ypač natūralius“, – komentavo daktaras P.Dingle'as.

Capewellai taip pat siekia, kad būtų labiau įspėjama apie purškiamų dezodorantų keliamus pavojus.

„Jauniausias mūsų sūnus Nathanas buvo ketverių, kai Jonathanas mirė. Greitai jis tapo pakankamai dideliu, kad naudotų dezodorantus. Mes jam įkalėme, kad tai darydamas jis turi atverti langus ir tik truputį pasipurkšti. Dabar jam dvidešimt ir jis kasdien tai daro, kad ir kur būtų. Norėčiau, kad įspėjimai apie pavojus būtų pakuotės priekyje, kaip ant cigarečių ar alkoholio pakelių. Nes mes žinome, kad dezodorantai gali būti pavojingi“, – sakė Keithas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip alkoholio, tabako vartotojai stiprintų gynybą?