Prisiminimas apie atostogas – grybelio užkratas ant kojų

Užsikrėtus pėdų grybeliu, gali parausti padų, tarpupirščių oda, toje vietoje gali niežėti. Vėliau oda pradeda luptis, šlapiuoti. Gali iškilti pūslelių, kurioms trūkus atsiranda erozijos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-09-04 13:04, atnaujinta 2018-03-01 13:56

Nagai praranda formą ir blizgesį

Užsikrėtus pėdų grybeliu, gali parausti padų, tarpupirščių oda, toje vietoje gali niežėti. Vėliau oda pradeda luptis, šlapiuoti. Gali iškilti pūslelių, kurioms trūkus atsiranda erozijos.

Kai liga apninka nagus, jie pradeda blykšti ar gelsti, tampa negražūs, deformuoti, praranda blizgesį.

Nėra tiksliai apskaičiuota, per kiek laiko ant žmogaus odos patekus užkratui išsivysto liga. Tai dažnai priklauso nuo žmogaus imuniteto, higienos, ar patekęs užkratas gali įsitvirtinti jo odoje, naguose, ar jis yra išplaunamas.

Kai kada žmonės gali net nepastebėti užsikrėtę - kartais gali nebūti jokių ligos požymių. Tačiau neretai net ir atsiradus grybelinės infekcijos požymiams žmonės nekreipia į juos dėmesio, manydami, kad kojos pirštus nuspaudė avalynė, o nagai buvo pažeisti sportuojant.

Sporos gyvybingos ilgą laiką

Grybeliui veistis itin palankios drėgnos ir šiltos vietos. Todėl gydytojai įspėja, kad užsikrėsti grybeliu galima pirtyse, sporto klubuose, baseinuose, jeigu jų patalpos nėra tinkamai prižiūrimos ir dezinfekuojamos.

Grybeliu galima užsikrėsti ir paplūdimyje - jei smėliu ėjo žmogus, kurio pėdos pažeistos grybelio, jis palieka daugybę grybelio mikrosporų. Jos nesunkiai prilimpa prie sveiko žmogaus odos. Grybelio sporos gyvybingos išlieka ilgą laiką, o patekusios į palankią aplinką suveši.

Saulė visiškai nesunaikina grybelio užkrato.

Ligą sukeliančiomis sporomis užkrečiama avalynė, užkrato lieka ir ant grindų, todėl liga nesunkiai gali užsikrėsti kiti šeimos nariai.

Drėgmė - puikios sąlygos infekcijai

Norint išvengti grybelio, pirtyse reikėtų avėti gumines šlepetes, o vos išlipus iš baseino – nuplauti kojas su muilu.

Bet kai grybelio spora prikimba, jos nuplauti neįmanoma. Todėl medikai pataria naudoti ir specialias profilaktikos priemones.

Purkšti ar tepti pėdas jomis būtina kiekvieną kartą nusiprausus ir sausai nusišluosčius savo rankšluosčiu. Ypač gerai reikia iššluostyti tarpupirščius. Mat drėgmė sudaro optimalias sąlygas grybelinėms ligoms vystytis.

Vartus prasibrauti grybeliui atveria nuospaudos, įbrėžimai, iššutimas, mikrotraumos.

Pasirodžius ligos požymiams jokiu būdu nereikėtų gydytis patiems, o kreiptis į gydytoją. Gydymui svarbu pasirinkti ne tik tinkamus vaistus, bet vartoti juos visą gydytojo nurodytą laiką.

Alina imunitetą

Pėdų grybelis nėra tik estetinė problema. Žmogaus, užsikrėtusio grybeliu, organizmas nuolat priverstas beviltiškai kovoti su infekcija. Taip alinamas imunitetas. Be to, kojų grybelis gali persimesti į rankas, sukelti bakterines odos infekcijas, lėtinį skausmą, pastebimus kosmetinius defektus.

Jis išplinta į kirkšnis, pažastis, moterims neretai po krūtimis atsiranda šlapiuojantys, pleiskanojantys, paraudę židiniai.

Liga lengvai atsinaujina

Dažnai kojų grybeliu suserga cukrinio diabeto kamuojami žmonės. Jų imunitetas yra susilpnėjęs.

Daug didesnę tikimybę užsikrėsti grybeliu turi ir aktyviai sportuojantys žmonės. Jų kojos gausiai prakaituoja, o tai – vienas grybelio rizikos veiksnių.

Ypač grybelio užkratui jautrūs jau kartą šia liga sirgę žmonės. Jų organizmas nebepažįsta infekcijos kaip priešininko.

Vos tik grybelio spora patenka ant odos, kojų grybelis atsinaujina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.