Vaiko stuburas krypsta ir dėl netikusios kuprinės

Kas lemia, kokią kuprinę vaikui pirksite? Jos dizainas, paties vaiko noras, o gal kaina? Specialistai ragina rinktis tokią kuprinę, kuri vaikui nepakenktų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-09-12 17:23, atnaujinta 2018-02-22 06:39

Netaisyklingą kūno laikyseną ir stuburo iškrypimą, dar vadinamą skolioze, medikai diagnozuoja 25-30 proc. moksleivių. Šie kaulų ir raumenų sistemos pažeidimai neretai išsivysto, kai vaikas mažai juda ir sportuoja, sėdi persikreipęs, kai stalas ar kėdė nepritaikyti jo ūgiui. Ne mažiau svarbi ir kuprinė – kokia ji ir kaip ją vaikas nešioja.

Svarbiausias kriterijus

Pradinių klasių mokinių kuprinių svoris neturi viršyti 700 gramų, o vyresni turėtų rinktis ne sunkesnę nei vieno kilogramo.

Kuprinė turi būti su reguliuojamais, ne trumpesniais nei 70 centimetrų ilgio diržais ir rankenėle. Išorinėje pusėje turi būti atšvaitai.

Dar kruopščiau rinktis mokyklinę kuprinę turi pradinukų tėvai. 7-10 metų vaiko stuburas dar nėra visiškai sukaulėjęs, lankstus, todėl jis lengvai pažeidžiamas.

Tėvams derėtų atkreipti dėmesį į tai, kad kuprinė ties stuburo įlinkiu turėtų minkštą pagalvėlę, – ji saugo, kad knygos neįsirėžtų į nugarą.

Kuprinės nugarėlė turi būti iš tvirtos ir minkštos medžiagos, sutvirtintos plastiko karkasu.

Stebėkite, kas ir kaip nešiojama

Sveikatai saugią kuprinę padės išsirinkti etiketė, kurioje būna nurodyta, kam ji skirta – pradinių ar vyresniųjų klasių moksleiviams.

Patartina vengti mokyklinėmis vadinamų, tačiau be jokios informacijos parduodamų kuprinių. Ne mažiau svarbu, kas ir kaip joje bus nešiojama.

Tai svarbu visiems moksleiviams: kuprinėje turi būti tik tą dieną reikalingi daiktai. Pilnos kuprinės svoris neturi sudaryti daugiau nei 10 proc. kūno masės, o didžiausias svoris – neviršyti 15 proc. moksleivio kūno svorio.

Tik ant abiejų pečių

Tačiau ne visuomet į kuprines telpa viskas, ko vaikui reikia einant į mokyklą. Jie papildomai nešasi krepšius su sportine apranga ar kitais reikmenimis. Tuomet kūnas svyra į vieną pusę.

Nuolatinis raumenų tempimas ir stuburo lenkimasis į šoną sukelia kaklo raumenų skausmą, pradeda formuotis ydinga laikysena, laikui bėgant vystosi ir skoliozė.

Kad taip neatsitiktų, kuprinę reikia nešti užsidėjus diržus ant abiejų pečių. Moksleiviams nepatartina nešioti per petį permetamos kuprinės su viena rankena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.