NBA legenda kovai su vėžiu pasitelkė krepšinio aikštelėje įgytus įgūdžius

NBA visų laikų rezultatyviausias žaidėjas Kareemas Abdul-Jabbaras (66 m.) puikiai žino, kaip įveikti krepšinio aikštelėje sutiktas kliūtis, kaip sukurti žaidimo strategiją. Tačiau jis taip pat žino ir tai, kaip svarbu šiuos įgūdžius pritaikyti už aikštelės ribų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 19, 2013, 6:58 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 12:39 AM

2008 metais K.Abdul-Jabbarui buvo diagnozuota lėtinės stadijos lėtinė mieloleukemija. Jos priežastis - Filadelfijos chromosomos mutacija. Tai retas kraujo ir kaulų čiulpų vėžys, kurio metu organizme ima gamintis supiktybėję baltieji kraujo kūneliai.

„Kad kažkas ne taip, supratau, kai pradėjau jausti karščio pylimo jausmą ir gausų naktinį prakaitavimą. Apsilankiau pas savo gydytoją. Tik išgirdęs savo diagnozę, pamaniau, kad ji tolygi mirties nuosprendžiui. Tačiau tuomet man buvo paaiškinta, kad gydymas yra pažengęs, ir aš turiu galimybę valdyti savo ligą“, - pasakojo K.Abdul-Jabbaras. Svarbiausia, kaip buvo paaiškinta, - bendradarbiauti su gydytoju.

Dirbdamas su gydytoju NBA legenda susikūrė savo asmeninę „žaidimo strategiją“, padedančią suvaldyti ligą. Dabar jis drąsiai dalija patarimus kitiems ligoniams.

K.Abdul-Jabbaro patarimai

Nustatykite aiškius gydymo tikslus

Labai svarbu dirbant kartu su gydytoju nustatyti aiškius gydymo tikslus. Tai atliekant reikėtų pagalvoti apie tai, kada bus pasiektas gydymo atsakas, pamąstyti apie nepageidaujamo poveikio kontrolę. Vienas iš esminių lėtinės mieloleukemijos gydymo tikslų - pasiekti labai mažą ligos aktyvumą, vadinamą didžiuoju molekuliniu atsaku (DMA). Tai reiškia, kad pakitusių ląstelių skaičius kraujyje ir kaulų čiulpuose yra itin mažas.

Pagal poreikį įvertinkite ir koreguokite savo „žaidimo strategiją“

Susikūręs savo sveikimo planą K.Abdul-Jabbaras ir jo gydytojas nenuleido rankų - nuolat tikrino ir vertino, ar nereikia pakeitimų. Pavyzdžiui, buvo pastebėta, kad nepavyksta siekti užsibrėžtų tikslų, numatytų pradiniame plane, taip pat buvusį krepšininką vargino šalutiniai poveikiai, tokie kaip nuovargis ir rankų mėšlungis. Viską įvertinus buvo nuspręsta pakeisti gydymą. Po to K.Abdul-Jabbaras pasiekė tikslą - buvo sumažintas pakitusių ląstelių skaičius, ir jis išliko stabilus. Be to, pacientas patyrė mažiau nepageidaujamo poveikio.

Vartokite vaistus pagal nurodymus

Norint pasiekti tikslą - sustabdyti ligą - labai svarbu laiku vartoti paskirtus vaistus. Tai taip pat sumažina nepageidaujamus poveikius. Tačiau atsiminti išgerti vaistus gali būti iššūkis. Krepšininko patarimas: kasdien tam tikru laiku nustatykite žadintuvo signalą - jis primins apie tai, kad laikas išgerti vaistus.

Pasirinkite savo komandos žaidėjus

Svarbu susikurti ir savo pagalbos ratą. Palaikančiajai komandai turėtų priklausyti gydantis gydytojas, tačiau į jos sudėtį gali įeiti ir kiti sveikatos priežiūros specialistai (pavyzdžiui, socialiniai darbuotojai ar slaugės), šeimos nariai ir draugai. Laisvas ir atviras kalbėjimas apie savo ligą su įvairiais žmonėmis padeda palaikyti komandos ryšį.

Perduokite kamuolius kitiems bendruomenės nariams

Bendravimas yra svarbiausias dalykas! Lėtinė mieloleukemija vis dar yra reta liga, ir daugelis pacientų mokosi susigyventi su nauja realybe. Todėl bendravimas su kitais sergančiais žmonėmis darosi vis svarbesnis.

Puiki proga susipažinti ir užmegzti ryšius su kitais pacientais yra Pasaulinė lėtinės mieloleukemijos diena, minima rugsėjo 22-ąją. Ši data simbolizuoja chromosomų pokytį, vadinamą Filadelfijos chromosoma - tai genetinės medžiagos apsikeitimas tarp 9 ir 22 chromosomos, kuris nustatomas 95 proc. pacientų, sergančių lėtine mieloleukemija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.