Pasibelsti į urologo duris vyrams padeda moterys

Medikai nerimauja dėl to, kad vis daugiau vyrų serga prostatos ligomis. Jie ragina vyrus nedelsti ir ateiti, kol dar nevėlu, išsitirti, pasikalbėti apie juos kamuojančias sveikatos problemas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 19, 2013, 4:07 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 12:50 AM

Medikai nerimauja dėl to, kad vis daugiau vyrų serga prostatos ligomis. Jie ragina vyrus nedelsti ir ateiti, kol dar nevėlu, išsitirti, pasikalbėti apie juos kamuojančias sveikatos problemas.

Dažniausi vyrų skundai

Dažniausiai pas urologą vyrus atveda prostatos problemos. Prostata – tai kaštono dydžio ir formos liauka, esanti žemiau šlapimo pūslės ir apgaubianti viršutinę šlaplės dalį. Šlaple išteka šlapimas iš šlapimo pūslės ir sėkla iš sėklidžių. Prostatoje gaminamas tirštas skaidrus skystis, kuris, susimaišęs su sėkla, sudaro spermą.

Vienas dažniausių vyrų nusiskundimų – prostatos uždegimas, vadinamas prostatitu. Per trečdalį vyresnių nei 50 metų vyrų gali sirgti lėtiniu prostatos uždegimu, kurio simptomai dažniausiai net nejaučiami.

Taip pat neretai vyrus kamuoja progresuojantis prostatos išvešėjimas. Didėjanti prostata užspaudžia šlaplę, dėl to sutrinka šlapimo nutekėjimas iš šlapimo pūslės.

Tai vyresnio amžiaus vyrų liga. Jeigu vyrai gyventų 90 metų, ši liga kamuotų 9 iš 10 vyrų.

Taip pat vyrai serga prostatos vėžiu. Tai priešinės liaukos piktybinė liga, kai pakitusios ląstelės praranda normalias savo savybes ir pradeda daugintis.

Retai, tačiau pas gydytojus ateina ir erekcijos sutrikimų turintys vyrai, tačiau apie tai jie kalba labai nenoriai.

Kada kreiptis į gydytoją?

Vyrai turėtų sunerimti, kai pasunkėja ir tampa skausmingas šlapinimasis, jie dažniau šlapinasi, ypač naktimis, jaučia nenumaldomą norą šlapintis, nemalonius jutimus dubens srityje, sumažėja jų svoris, šlapime arba spermoje atsiranda kraujo, mažėja potencija, kartojasi skausmas juosmens srityje.

Kuo vyresnis vyras, tuo didesnė rizika susirgti prostatos ligomis. Visi vyrai, kuriems per 50 metų, turėtų reguliariai tikrintis profilaktiškai. Didesnę prostatos vėžio riziką turi ir tie vyrai, kurių artimi giminaičiai serga ar sirgo prostatos vėžiu.

Pas gydytoją reikia eiti nedelsiant, jeigu problema ūmi, pavyzdžiui, prostatos uždegimas. Tačiau jei vyras sveikata nesiskundžia, sulaukus 50 metų bent kartą per metus vertėtų apsilankyti pas urologą. Nereikia laukti, kol liga sukels negrįžtamų pokyčių organizme.

Pas urologą - dviese

Paprastai moterys būna pirmosios, kurios supranta, kad jų partneriai turi sveikatos problemų. Jei moterį pažadina keletą kartų per naktį į tualetą atsikeliantis vyras, ji turėtų subtiliai paraginti jį nueiti pas urologą.

Kai kada moterys netgi palydi vyrus į urologo kabinetą ir papasakoja net daugiau nei jie patys.

Urologo kabinete laukiami abu partneriai ir tuomet, jei vyras turi problemų dėl erekcijos.

Ko laukti gydytojo kabinete?

Atėjusiųjų profilaktiškai pasitikrinti pirmiausia klausiama apie kokius nors galimus ligų simptomus. Tam sudaryti specialūs klausimynai.

Po to gydytojas urologas turi apčiuopti prostatą ir įvertinti jos būklę – tai atliekama per tiesiąją žarną.

Kai kuriems vyrams tai sukelia psichologinį diskomfortą, tačiau tai – itin svarbus tyrimas.

Prostata tiriama ir ultragarso aparatu, specialiu aparatu matuojamas šlapimo srovės greitis.

Gydytojas, pasiteiravęs apie varginančius simptomus, gali pasiūlyti atlikti kraujo tyrimą, kuriuo bus nustatyta prostatos specifinio antigeno (PSA) koncentracija. Didelė jo koncentracija gali būti pirmasis prostatos vėžio požymis.

Tačiau reikia žinoti, jog padidėjusią PSA koncentraciją kraujyje gali lemti ir kitos prostatos ligos.

Prieš tyrimus nėra draudžiami lytiniai santykiai. Tačiau 3-4 dienas susilaikyti nuo santykių turi tie, kuriems reikia atlikti kai kuriuos specifinius prostatos tyrimus.

Svarbu nepavėluoti, kol liga įsisenės

Neretai nutinka taip, kad savarankiškai gydydamiesi vyrai užmaskuoja ligos simptomus. O kartais jie prie nemalonių pojūčių pripranta. Jų būklė tarsi pagerėja, tačiau iš tiesų liga tampa lėtinė, nes nėra išgydoma iki galo.

Pats vyras neturėtų savarankiškai pasirinkti vaistų ar gerti tuos, kuriuos gydytojas išrašė draugui.

Jeigu vyras atidėlioja vizitą pas urologą ir bando gydytis savarankiškai, jis nežino, kuo serga – galbūt tai ne prostatos išvešėjimas, o vėžys.

Jei jis neapsilankys pas gydytoją ir neišsitirs, ligos diagnozė bus nustatyta tik po kelerių metų, kai pas gydytoją jį atvys nebeištveriami įsisenėjusios ligos simptomai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.