Nepastebimai prasidėjusi liga atima regėjimą

„Gydytojau, grąžinkite man mano akis“, - skundžiasi šešiasdešimtmetė, viena akimi visiškai apakusi, o kita matanti tik vos ne vos. Tačiau gydytojai nebegali jai padėti - moteris apako dėl glaukomos. „Kur jūs buvote anksčiau?“ - galvą kraipo akių ligų gydytojai, kuriems tokie pacientai - ne retenybė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-09-27 18:25, atnaujinta 2018-02-21 17:29

Kai žmogus apanka dėl glaukomos, kelio atgal nėra - regėjimo nebesugrąžinsi. Ši liga nėra išgydoma - ją galima tiktai sulėtinti, pristabdyti, išmokyti žmogų gyventi taip, kad jis ne taip greitai taptų aklas. Tačiau su viena sąlyga - glaukomą būtina diagnozuoti laiku.

Vyzdys pakeičia spalvą

Glaukoma - tai liga, kuriai būdingas regos nervo pakitimas, akipločio siaurėjimas ir padidėjęs akispūdis.

Ligos pavadinimas kilo iš iš graikų kalbos žodžio „glaukos“, reiškiantį„žalias“. Kai akis dėl glaukomos apanka, vyzdys tampa žalsvai gelsvos spalvos. Atrofavusis regos nervui, jis taip pat atrodo žalsvas. Tuo tarpu sveiko nervo spalva - gelsvai rožinė.

Dėl kokių priežasčių prasideda ši liga?

Akies viduje nuolat gaminasi ir nuteka tam tikri skysčiai. O kai jų nutekėjimas sutrinka - taip nutinka vyresnio amžiaus žmonėms - skysčiai kaupiasi akyje, didėja akispūdis. Akis darosi kietesnė, kietėja akies obuolys.

Iš vidaus akis turi labai jautrų dangalą - tinklainę, kuri yra atsakinga už gerą regėjimą.

Kai akispūdis padidėja, nuo didelio spaudimo pažeidžiamas regos nervas. Pamažu tinklainėje vis mažėja gerai funkcionuojančių nervinių skaidulų, nevisavertis tampa ir nervas.

Tokių pokyčių ištaisyti nebeįmanoma. Bet kuriam nervui mirus, prikelti jo kitam gyvenimui negali joks mokslas.

Todėl, norint išsaugoti nervines skaidulas ir gyvą nervą, reikia mažinti akispūdį.

Ligos priežastys nežinomos

Kol kas niekas nežino, kas turi įtakos glaukomai išsivystyti. Šia liga sergama ir Australijoje, ir Afrikoje, ir Azijoje.

Manoma, kad glaukomą gali sukelti tam tikrų genų pakenkimas. O medikai yra pastebėję - jeigu šia liga sirgo tėvai, ir jų vaikams yra didesnė glaukomos išsivystymo tikimybė.

Pradžia - nepastebima

Liga klastinga tuo, kad beveik 90 procentų ligonių šios ligos nejaučia. Tai ir yra pati svarbiausia priežastis, dėl kurios tiek daug žmonių tampa aklais ir nežino, kad jie serga glaukoma.

Yra dvi skirtingos pagrindinės glaukomos rūšys.

Tik labai nedidelė dalis ligonių suserga vadinamąja uždarojo kampo glaukoma, kuri pasireiškia tam tikrais priepuoliais - akies skausmais ir paraudimais, žmogus mato ratilus apie šviesos šaltinį, staiga pablogėja jo regėjimas.

Tokių ligonių akis tampa raudona, kaip vyšnia ir skausminga. Jam gali skaudėti pusę galvos, žmogų gali pykinti, jis gali vemti.

Tačiau kur kas dažnesnė yra vadinamoji atvirojo kampo glaukoma. Sirgdamas ja, žmogus niekuo nesiskundžia. Kartais jam truputį dažniau ašaroja, niežti akys, jis pavargsta skaitydamas. Tokie žmonės dažnai keičia akinius, nes jiems vis atrodo, kad jie netinka.

Daugelis žmonių tik visiškai atsitiktinai sužino apie ligą - užsidengę vieną akį, jie suvokia, kad kita jie nieko nebemato.

Būtina matuotis akispūdį

Yra vienintelis metodas, padedantis užbėgti ligai už akių - reikia nuolat tikrinti akispūdį.

Tai turėtų daryti visi vyresnio amžiaus žmonės. Toks patikrinimas reikalingas maždaug kas porą metų.

Glaukoma dažniausiai ima vystytis maždaug 50-60 metų amžiaus žmonėms, tad tikrintis reikėtų pradėti perkopus per 40 metų slenkstį.

Liga - visam likusiam gyvenimui

Jeigu nustatoma glaukoma, vaistais stabdomas jos vystymasis.

Yra daugybė medikamentų, reguliuojančių akies skysčių apykaitą, bet kiekvienam ligoniui juos reikia pritaikyti individualiai.

Tačiau ligonis, sergantis glaukoma, niekada nepasveiksta nuo vieno buteliuko vaistų, niekada nepasveiksta per mėnesį, per metus. Jis turi gyventi su liga visą gyvenimą.

Padedamas gydytojo, jis turi stebėti, ar liga progresuoja, ar ji sustojo. Jeigu liga progresuoja, reikia ieškoti kitų gydymo metodų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.