Kas dešimtas suaugęs Lietuvos gyventojas yra bandęs narkotikų

Kvaišalų paveikti vaikinai padegė automobilį su mergina, padūrė taksistą. Jie – ne vieninteliai Lietuvoje yra bandę narkotikų bei alkoholio.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Oct 2, 2013, 3:22 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:53 PM

Kanapes, heroiną, LSD, kitus narkotikus bent kartą gyvenime yra pabandę 11 proc. suaugusių Lietuvos gyventojų.

Tokius pernai metų duomenis trečiadienį Seime priminė Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento vadovas Zenius Martinkus.

Jis aiškino, kad 2,3 proc. nusikaltimų Lietuvoje buvo susiję su narkotikų vartojimu. Trečdalį avarijų sukėlė alkoholiu ar narkotikais apsvaigę vairuotojai.

Kvaišalų siūlė kas ketvirtam

Reprezentatyvi 15-64 metų amžiaus gyventojų apklausa parodė, kad dažniausia vartojamos kanapės. Daugiausia vartojantys – 25-34 metų amžiaus vyrai, miestų gyventojai. Narkotikus vartoja daugiau uždirbantys. Vedę vartoja mažiau nei nevedę ar išsiskyrę.

Kas penktas suaugęs Lietuvos gyventojas vartoja raminamuosius vaistus. Tai daugiausia 45-64 metų amžiaus žmonės.

Narkotikus ir alkoholį Lietuvos gyventojai pradeda vartoti nuo 13 metų.

23 proc. gyventojų pasakė, kad jiems buvo siūloma vartoti narkotikus. Dažniausia – kanapes. Kas dešimtas savo aplinkoje pažįsta vartotoją, kuris nuolat vartoja narkotines medžiagas.

Per 24 val. narkotikų lengvai galėtų gauti 15 proc. Lietuvos gyventojų.

63 proc. bandžiusių narkotikus pasakė, kad kvaišalus vartoti prikalbino draugai, 9 proc. sakė gavę jų naktiniame klube. 6 proc. bandė iš smalsumo.

Narkotikus vartojančių asmenų draugai apie jų vartojimą žino dažniau nei šeimos nariai.

Apklaustieji neigiamai vertina narkotikų vartojimą. 73 proc. yra nusistatę prieš kanapių legalizavimą. Ypač dažnai už tai pasisakė vyresnio amžiaus moterys.

Jei sužinotų, kad jų artimasis vartoja narkotikus, žmonės kreiptųsi į sveikatos specialistą ar psichologą, psichiatrą. Į policiją kreiptųsi nedidelė apklaustųjų dalis.

Padaugėjo žmonių, kurie mano, kad priklausomybė yra liga, o ne nusikaltimas. 54 proc. apklaustųjų pritarė minčiai, kad priklausomi nuo narkotikų turėtų būti gydomi privalomai.

Populiariausi – alus ir sidras

Apklausoje taip pat buvo pateikti klausimai apie rūkymą ir alkoholio vartojimą. Du trečdaliai gyventojų Lietuvoje yra rūkaliai. Vyrai rūko daugiau nei moterys, vyresnieji – daugiau nei jaunimas.

Per paskutinius ketverius metus rūkalių sumažėjo.

Sumažėjo gyventojų, kurie rūko nereguliariai ir vieną pakelį per dieną. Padaugėjo tų, kurie rūko nuo 10 cigarečių iki pakelio per dieną.

Alkoholį per pastaruosius metus vartojo 82 proc. apklaustų žmonių. Du trečdaliai lietuvių gėrė per pastarąjį mėnesį. Jaunimas geria daugiau nei vyresnieji.

Sulaukę 44 metų amžiaus žmonės alkoholio vartoja mažiau.

Daugiausia lietuviai geria alų ir sidrą. Stipriuosius alkoholinius gėrimus lietuviai vartoja rečiau. Stipriuosius labiau mėgsta vyresni gyventojai.

Kas penktas Lietuvos gyventojas pernai sakė, jog bent kartą per mėnesį stipriai girtuokliavo – vienu kartu išgėrė per 240 ml degtinės ar kitų gėrimų, atitinkančių 6 alkoholinius vienetus (1 vienetas – 40 ml degtinės).

Tyrimas apie tabako, alkoholio ir narkotikų paplitimą Lietuvoje darytas trečią kartą. Jis periodiškai daromas kas ketverius metus – 2004, 2008 ir 2012 metais.

Tyrimo metu buvo gauti duomenys iš institucijų bei atlikta visuomenės gyventojų apklausa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.