Į ligos patalą vaikus guldo nosiaryklėje įsikūrusios bakterijos

Mažylė susirgo meningitu

Vaikui susirgus virusine infekcija, gali suaktyvėti nosiaryklėje gyvenantys pneumokokai ir sukelti daugybę komplikacijų.<br>123rf
Vaikui susirgus virusine infekcija, gali suaktyvėti nosiaryklėje gyvenantys pneumokokai ir sukelti daugybę komplikacijų.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 9, 2013, 10:16 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:27 AM

Mažylė susirgo meningitu

Metų ir poros mėnesių Martyna niekuo nesiskiria nuo bendraamžių -- taria pirmuosius žodžius, žengia pirmuosius žingsnius, yra smalsi ir žingeidi. Nors beveik pusę savo amžiaus praleido ligoninėje.

Kai mergaitei buvo vos du mėnesiai ir trys savaitės, ji pradėjo smarkiai karščiuoti. Temperatūra siekė daugiau nei 39 laipsnius Celsijaus.

Tėvai pasiėmė karščiuojantį vaiką ir nunešė į ligoninės priėmimo skyrių. "Mums pasisekė, kad budintis gydytojas pakvietė neurologą. Todėl dukteriai greitai buvo nustatytas meningitas ir laiku pradėtas gydyti", -- pasakojo Martynos motina.

Tada moteris pirmą kartą išgirdo žodį "pneumokokas", nes paaiškėjo, kad galvos smegenų dangalų uždegimą sukėlė būtent ši bakterija.

Martyna tąsyk pasveiko per mėnesį.

Temperatūra -- iki 40 laipsnių

Dar kartą pneumokokai suaktyvėjo, kai vaikui buvo 5 mėnesiai. Liga prasidėjo klyksmu, pabudusi iš miego mergaitė atrodė kaip nesava. Pastebėję, kad yra paraudusi viena dukters ausis, tėvai įtarė ausies uždegimą. Jų nerimas nebuvo be pagrindo.

Diagnozė pasitvirtino. Infekcijos kaltininkai ir šįkart buvo pneumokokai.

Po šio vizito mergaitė keturias dienas praleido namie, gydoma paskirtais vaistais. Tačiau infekcijos medikamentai nesustabdė. Karščiavimas tęsėsi, temperatūra kartais pasiekdavo beveik 40 laipsnių Celsijaus. Būklė vis prastėjo.

Kai kūdikis pateko į reanimaciją, jam buvo nustatytas ne tik kraujo užkrėtimas, bet ir meningitas, dėl kurio kilo komplikacijų.

Martynai prasidėjo traukuliai, panašūs į epilepsiją.

Ramybę sugrąžino skiepai

Trečią kartą mergaitė atsidūrė ligoninėje sulaukusi devynių mėnesių dėl kraujo užkrėtimo. Tik tada paaiškėjo, kad jos imuninė sistema yra silpnesnė nei bendraamžių, todėl organizmas nesugeba priešintis bakterijoms.

Apie tai sužinoję jos tėvai ėmė saugoti savo dukterį kaip akies vyzdį.

"Mes iš namų niekur su Martyna neišeiname, nenoriu, kad ji bendrautų su sergančiais žmonėmis. Man baisu pagalvoti, kad ji vėl gali pasigauti kokį nors užkratą", -- pasakojo daug bemiegių naktų prie dukters patalo praleidusi kaunietė.

Ramybė į jos širdį sugrįžo, kai duktė buvo paskiepyta nuo pneumokokinės infekcijos.

Į organizmą -- pirmosiomis gyvenimo dienomis

Pneumokokai ypač pavojingi vaikams iki 24 mėnesių. Tokio amžiaus vaiko imuninė sistema dar nėra pakankamai subrendusi, todėl organizmas nesugeba pasipriešinti greitai plintančiai infekcijai.

Gydytojai ne veltui pneumokokus vadina vienais nuožmiausių mažylių priešų. Šios bakterijos į organizmą patenka pirmosiomis dienomis po gimimo ir įsitvirtina nosiaryklės gleivinėje.

Kai vaikas suserga kokia nors virusų sukelta ūmia kvėpavimo takų infekcija ar gripu, atbunda ir pneumokokai.

Kol šios bakterijos gyvena nosiaryklės gleivinėje, jos negali išplisti po visą organizmą. Bet kai gleivinę pažeidžia virusai, pneumokokams atsiveria visi keliai.

Jeigu jie patenka į kraują, įvyksta kraujo užkrėtimas -- sepsis ar sepsinis šokas. Jei bakterijos pažeidžia plaučius, prasideda ūminis pneumokokinės kilmės plaučių uždegimas. Pneumokokams pasiekus galvos smegenis, gali išsivystyti meningitas arba meningoencefalitas.

Šios ligos yra priskiriamos prie gyvybiškai pavojingų ligų. Jei per 48 valandas nenustatoma diagnozė ir nepaskiriamas gydymas, maždaug pusė vaikų miršta.

Dažna gripo komplikacija

Yra žinoma, kad gripo aukos dažniausiai miršta dėl pneumokokų nulemtos komplikacijos.

Pavyzdžiui, Jungtinėse Valstijose kasmet yra užregistruojama 40 tūkst. vaikų mirčių nuo pneumokokinės infekcijos.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, nuo ūmių kvėpavimo takų infekcijų visame pasaulyje kasmet miršta apie 2,5 mln. vaikų, iš jų trečdalis -- nuo plaučių uždegimo.

Todėl daugelyje pasaulio šalių patariama skiepyti vaikus nuo pneumokokinės infekcijos. Tokia vakcina jau įtraukta į kai kurių šalių nacionalinį skiepų kalendorių.

Yra apskaičiuota, kad skiepyti yra tris kartus pigiau nei gydyti vaiką ligoninėje nuo pneumokokinės kilmės plaučių uždegimo.

Bakterijos įsikuria nosiaryklėje

Danijos mokslininkų duomenimis, pneumokokus nešioja apie 53 proc. vaikų, tarp suaugusiųjų tokių -- 4 proc.

Suomijoje iš visų vaikų iki trijų metų pneumokokų turi nuo 25 iki 50 proc., Olandijoje -- apie 50 proc., o Indijoje -- net 70 proc. vaikų yra pneumokokų turėtojai.

Tyrimus atliko ir Vilniaus universiteto bei Lietuvos sveikatos mokslų universiteto mokslininkai. Jų rezultatai panašūs -- šalyje apie 50 proc. ikimokyklinio amžiaus sveikų vaikų turi pneumokokų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.